Debat

V: VEU-tilbuddene skal matche virksomhedernes behov

DEBAT: Vi skal styrke voksenuddannelserne, så de stemmer bedre overens med den virkelighed, vi står i i dag, skriver undervisningsordfører Anni Matthiesen. 

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen
Børne- og undervisningsordfører for Venstre

I efteråret nedsatte vores daværende Venstre-regering i forbindelse med trepartsaftalen en ekspertgruppe, der fik til opgave at udarbejde løsningsforslag til at skabe et mere fleksibelt og bæredygtigt system for voksen-, efter- og videreuddannelserne (VEU).

Dén ekspertgruppe fremlægger snart deres udspil. Det glæder jeg mig til.

Jeg glæder mig til at høre deres bud på, hvordan vi løfter en tung og meget vigtig problemstilling. En problemstilling, der handler om, at alle danske arbejdstagere skal være klædt godt på til de krav, arbejdsmarkedet møder dem med.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Vi må følge med
Det er vigtigt, at VEU-tilbuddene svarer til virksomhedernes behov. Vi lever i en verden, der er i konstant forandring. Arbejdsmarkedet stiller nogle helt andre krav til os, end det gjorde for 10 eller 20 år siden. Dermed er det naivt at tro, at vi bare kan se stille til og gøre, som vi altid har gjort. Nej, vi skal deltage i forandringerne og sørge for at videreudvikle os.

Vi lever i en digital verden, som giver nogle helt nye muligheder. VEU-tilbuddene kan være med til at ruste voksne mennesker bedre til at gribe de muligheder, digitaliseringen bringer med sig.

VEU-tilbuddene kan være med til at ruste voksne mennesker bedre til at gribe de muligheder, digitaliseringen bringer med sig.

Anni Matthiesen
Børne- og undervisningsordfører for Venstre

Når samfundet udvikler sig, må vi også udvikle os. Ellers kommer vi bagud.

Lyt til eksperterne
Jeg mener, at vi skal sprede læring ud over hele livet. Det er forkert at tro, at vi stopper med at lære den dag, vi forlader skolebænken. I stedet kan det være godt at komme ud på arbejdsmarkedet for at bruge noget af det, man har lært gennem sin skolegang – og så senere vende tilbage til skolebænken, hvis der bliver behov for det.

Jeg hverken kan eller vil sige, hvilke tiltag vi helt præcist skal tage for at styrke VEU-tilbuddene, førend ekspertgruppens anbefalinger foreligger. For vi skal naturligvis basere vores tiltag på faglig viden om, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

VEU skal matche virkeligheden
Men én ting kan jeg sige; i Venstre ser vi det som en af vores vigtigste opgaver at sørge for, at vi i højere grad får uddannet både børn og voksne til det, arbejdsmarkedet efterspørger. Vi skal uddanne til arbejde – og ikke til ledighed.

Vi skal sørge for, at vi ikke bliver hægtet af, når arbejdsmarkedets behov forandrer sig. I stedet for skal vi blive ved med at udvikle vores kompetencer og lære nyt.

Læring varer hele livet. Derfor er det også nødvendigt, at vi sørger for de rigtige rammer for voksne menneskers læring. Vi skal styrke VEU-tilbuddene, så de stemmer bedre overens med den virkelighed, vi står i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00