Nepal har afgørende valg i sigte

AMBASSADØRERNES BLOG: Det haster med et valg i Nepal, fordi demokratiet i realiteten er sat ud af kraft, skriver Morten Jespersen, ambassadør i Burma. Han ser dog positivt på landets fremtid.

Den vigtigste opgave for det nye parlament bliver udarbejdelse af en ny forfatning. Nepal er præget af stor ulighed og eksklusion af dele af befolkningen fra indflydelse og rettigheder. Det skal der gøres op med i en ny forfatning, som skal være fundamentet under et nyt og mere moderne Nepal.

Morten Jespersen
Danmarks Ambassadør i Burma
Fakta

Ambassadørernes blog er et samarbejde mellem Altinget.dk og Udenrigsministeriet.

Her vil danske ambassadører i udviklingsbrændpunkter lige fra Uganda til Pakistan bidrage med indlæg om, hvordan lokale forhold påvirker de enkelte landes udvikling samt effekten af den danske udviklingsstøtte. Det skal styrke danskernes viden om forholdene i udviklingslandene.

Ambassadører fra Danmarks 24 såkaldte prioritetslande, FN og EU vil på skift med ca. 14 dages mellemrum skrive indlæg til Altinget.dk.

Læs bragte indlæg i Ambassadørernes blog:

7. marts: Kenya (valg 4. marts)

21. marts: Mali (årsdagen for islamisternes kup i Mali)

4. april: Burma (Aung San Suu Kyis rolle)

Af Morten Jespersen
Danmarks ambassadør i Nepal

Det er snart syv år siden, Nepal afsluttede en 10 år lang væbnet konflikt. Det er lykkedes at fastholde freden, og de maoistiske frihedskæmpere er nu alle frivilligt afvæbnet og integreret i samfundet eller i den nationale hær. Det er i sig selv en succeshistorie, men de politiske partier, som underskrev fredsaftalen, er alle klar over, at der skal mere til for at sikre varig fred og udvikling.

Partierne er enige om, at der skal afholdes valg til et nyt parlament, der skal skrives en ny forfatning, og der skal indledes en forsoningsproces. Det vil sikre mere lige rettigheder og indflydelse til alle, som også var det, maoisterne kæmpede for under den væbnede konflikt, og et opgør med forbrydelser begået under konflikten. Opskriften er god og rigtig, men det betyder ikke, at der er garanti for et godt resultat.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00