Afrika-ekspert: Dansk bistand har sejret ad helvede til

DEBAT: Udenrigsministeriets fejring af verdensmesterskabet i bistand er pæn som et Bee Gees-hit, der ikke levner plads til fejl eller modtagernes oplevelser. Zoomer man ind på kampagnens musikunivers, er underteksten krisestemning, skriver Stig Jensen fra Center for Afrikastudier.

Af Stig Jensen
Lektor, ph.d., Center for Afrikastudier

‘40 år i front’ hedder Udenrigsministeriets flotte og informative kampagne, der fejrer den samlede volumen af dansk udviklingsbistand.  

Danmark og danskerne har absolut noget at fejre: Vi har leveret utroligt store og vedholdende investeringer i udvikling i verden.

Stoltheden er kolossal, for ikke alene opfylder Danmark det internationale måltal, oven i hatten får vi prædikatet “verdensmester i udviklingsbistand” og hyldes år efter år for vores indsats for verdens fattigste.

Pop i udviklingsbistand
Udenrigsministeriet har vist sig fra en kreativ side og bragt musik ind i markedsføringen af kampagnen.

Man kan altid problematisere valget af Bee Gees-hittet ”Stayin’ alive”, men ministeriet argumenterer for, at hittet plagede landet tilbage i 1978 – det år, hvor bistandsprocenten første gang ramte 0,7 procent – ligesom Queens’ ”We are the champions” og mange andre.

”Stayin’ alive” bruges ikke kun som baggrundsmusik, men proaktivt til fremhævelse af de mange mennesker, som dansk bistand har reddet gennem årene.

Udenrigsministeriet har altid været kendetegnet ved intelligente ansatte og velovervejede beslutninger, der ikke er til fals for tidsåndens smart-i-en-fart-overfladiskhed.

Derfor giver det også mening at zoome ind på ”Stayin' alive's” tekstunivers. Her er en maskinoversættelse af omkvædet:

”Livet går intetsteds.
En eller anden hjælp mig.
Nogen hjælp mig, ja.
Livet går intetsteds.
Nogen hjælp mig, ja.
Jeg er i live.”

Linjerne mere end antyder en krise, faktisk en livskrise, hvilket er meget rammende for den danske udviklingsbistand. For bistanden er i krise og måske den største krise nogensinde.

På den ene side spørger flere, om udviklingsbistanden er value for money, og ønsker den afviklet. På den anden side er der en voksende erkendelse af, at behovet for indsatser, især i Afrika, er blevet øget.

En verdensmester må godt blotte sig
Udenrigsministeriets kampagnemateriale minder om et Bee Gees-hit – pænt og velproduceret. Men spørgsmålet er, om kampagnen flytter noget? Det er svært at vide.

Det er alligevel oplagt at udnytte jubilæet til at hylde egne succeser og fremhæve specifikke indsatsområder. Alt sammen noget, der bidrager til en feel-good-oplevelse.

Men jeg savner overordnet tre elementer i ministeriets kampagne:

Evaluering og erfaringsopsamling: Jeg savner mere systematiske erfaringsopsamlinger og ikke mindst refleksioner over, hvorledes de 40 års erfaring har forbedret bistandsindsatsen.

Det nævnes i materialet, at ikke alt udviklingsbistand har ramt plet. Men det er næppe nogen hemmelighed for ret mange, at der i udviklingsbistanden eksperimenteres til den store guldmedalje, for det er nødvendigt for at lære. En række, måske mange, bistandsaktiviteter har ikke indfriet forventningerne og måske endda slået fejl, helt naturligt.

Desværre har udviklingsbistandsmiljøet sjældent være gode til at fremhæve fejl og reflektere over læringen fremadrettet. Netop derfor ville det klæde en verdensmester at blotte sig på en konstruktiv og fremadrettet måde.

Modtagerne fra Syd: “Du er ikke alene” var også en landeplage i 1978, og jeg savner her mere eksplicit og systematisk inddragelse af stemmer fra Syd, der fortæller om dansk udviklingsbistand, og særligt hvordan de ser på udviklingsbistanden.

På den måde kunne man have tydeliggjort, hvordan mennesker i Syd er aktive handlende og ikke bare passive modtagere af vores bistand.

Fremtidsperspektiver: Et tredje aspekt, som jeg savner, er perspektiver på fremtidens bistand. Hvor er dansk udviklingsbistand om 10, 20 måske 40 år?

Igen ville det være forfriskende, hvis vi fik perspektivet på fremtidens bistandssamarbejde fra både giver og modtagere. Det kunne samtidig give bud på indsatser i forhold til nogle af tidens og fremtidens store udfordringer som klima, fattigdom, migration og andre demografiske forhold, verdensorden, regeringsførelse og mange flere.

For at blive i musikkens verden afrunder jeg med et CV Jørgensen-citat:

”For nu at runde balladen af & løse dens gåde
er det oplagt at min fantasi ikke vil ku' hjælpe dem noget
men gemt mellem alle disse linier
sku' det stå klart for enhver.
at skønskriften på væggen falmer
eller erstattes af ulæselige kragetæer.”

Forrige artikel Tidligere udviklingsminister: Svøm nu ikke over i selvtilfreds donorglæde over minimumsmål Tidligere udviklingsminister: Svøm nu ikke over i selvtilfreds donorglæde over minimumsmål Næste artikel Martin Paldam: Klassisk ulandshjælp og ny Danmark-først-lejrpolitik vil lænse bistandskonto Martin Paldam: Klassisk ulandshjælp og ny Danmark-først-lejrpolitik vil lænse bistandskonto
Michael Svarer: Vellykket bog om den globale ulighed

Michael Svarer: Vellykket bog om den globale ulighed

ANMELDELSE: Der er et væld af overbevisende og velillustrerede pointer om den globale indkomstfordeling i Branko Milanovics bog ’Global ulighed’, skriver tidligere overvismand Michael Svarer.