Debat

Alternativet vil fordoble udviklingsbistanden: "Det forpligter at være blandt verdens rigeste lande"

DEBAT: Udviklingsbistanden er Danmarks klart vigtigste udenrigspolitiske instrument og vores bedste mulighed for at skabe en bedre verden for alle klodens beboere. Derfor skal vi øge den markant, skriver Alternativets Rasmus Nordqvist.

<b>OP</b>: Alternativet vil hæve bistanden fra 0,7 procent&nbsp;til 1,4 procent. "Hvis ikke vi går forrest, hvem gør så?" spørger Rasmus Nordqvist.
OP: Alternativet vil hæve bistanden fra 0,7 procent til 1,4 procent. "Hvis ikke vi går forrest, hvem gør så?" spørger Rasmus Nordqvist.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist
Udenrigspolitisk ordfører for Alternativet

I 40 år har Danmark som et af kun fem lande i verden (sådan cirka) levet op til målsætningen om at give 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst i udviklingsbistand.

Det skal vi selvfølgelig være stolte af, fordi vi har været med til at vise andre rige, industrialiserede lande, at det sagtens kan lade sig gøre at støtte verdens fattige uden at sætte samfundsudviklingen herhjemme over styr.

Vi har samtidig heller ikke være blinde for, at vi har fået utrolig meget for pengene, da Danmark i kraft af den relativt høje udviklingsbistand i samme periode har været et land, som andre lande lyttede til.

Alternativet ønsker samtidig et paradigmeskift i dansk udviklingspolitik, så vi igen ret faktisk – ganske logisk, ville man mene – bruger udviklingsbistanden i udviklingslandene.

Rasmus Nordqvist
Udenrigsordfører for Alternativet

De 0,7 procent har købt os indflydelse og taletid i internationale fora, hvor vores stemme ellers let ville være druknet.

0,7 procent er ikke hugget i sten
I Alternativet mener vi, at det er på tide at hæve den danske udviklingsbistand markant.

De 0,7 procent har købt os indflydelse og taletid i internationale fora, hvor vores stemme ellers let ville være druknet.  

Rasmus Nordqvist
Udenrigsordfører for Alternativet

0,7 procent af BNI er et mere eller mindre tilfældigt tal besluttet for snart mange år siden. Det er ikke hugget i sten, og i vores nye globale udspil “En Anden Verden” foreslår vi en fordobling af vores udviklingsbistand til 1,4 procent af BNI.

Det er en merudgift på omkring 17,5 milliarder kroner, som vi i øvrigt vil anvise konkret finansiering til i vores kommende finanslovsudspil.

Alternativet ønsker at skabe en markant anderledes verden baseret på medindflydelse og retfærdighed.

"Vi kan igen sætte nye, høje standarder"
I vores netop offentliggjorte globale udspil “En Anden Verden” præsenterer vi 75 progressive forslag, der forsøger at gøre op med verdens demokratiske underskud, klimakrisen og den voksende ekstreme ulighed.

I 40 år har udviklingsbistanden givet Danmark indflydelse og presset andre rige lande til at øge deres bidrag. Ved at fordoble udviklingsbistanden kan Danmark igen sende et klart signal til hele verden om, at vi ikke er en ø.

Vi kan igen sætte nye, høje standarder, som de andre rige lande ikke kan ignorere, og vi kan bruge indflydelse til at presse på for en mere demokratisk, retfærdig verdensorden.

Det forpligter at være blandt verdens rigeste
Alternativet ønsker samtidig et paradigmeskift i dansk udviklingspolitik, så vi igen ret faktisk – ganske logisk, ville man mene – bruger udviklingsbistanden i udviklingslandene i stedet for at bruge pengene på asyl- og integrationsindsatser i Danmark eller på at fremme snævre danske erhvervsinteresser.

Danmark er blandt verdens rigeste lande. Vi lever i et historisk velstående og politisk stabilt samfund. Det forpligter, mener vi. Hvis ikke vi viser overskud og går forrest, hvem gør så?

Verden står over for to altoverskyggende udfordringer i det 21. århundrede: klimakrise og ekstrem ulighed. At løse dem vil kræve en fuldstændig ny verdensorden baseret på demokrati og samarbejde, og Danmark skal benytte vores vigtigste udenrigspolitiske instrument til at vise, at en anden verden er mulig.

Det er i både verdens og Danmarks interesse. 

Dokumentation

Debat om bistandsprocentens 40-års jubilæum: Tid til lykønskning eller opsang?

Uden afbrydelser har Danmark nu i 40 år levet op til det skelsættende 0,7-procents-mål, som er FN's anbefaling til minimumsniveauet for udviklingsbistand. 

Derfor spørger Altinget et panel af forskere, ngo'er og politikere, der alle har deres vinkel på dansk udviklingsbistand, bistandsprocenten og dens historie: Er det tid til lykønskninger eller opsang? Og hvad betyder det, om udviklingsbistanden er på 2, 1 eller 0,7 procent?  

Du er velkommen til at bidrage til debatten. Skriv til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00