Dan Jørgensen om SVM-regeringens planer for verdensmål: Vær tålmodige

Verdensmålsnørder må vente lidt endnu på at blive klogere på rollefordelingen og organiseringen af SVM-regeringens arbejde med verdensmålene, lyder det fra minister for udvikling og global klimapolitik Dan Jørgensen (S). Finansministeriet vil dog fortsat være involveret, siger han.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Raun Westh

Organiseringen af SVM-regeringens arbejde med verdensmålene er ikke på plads endnu. Men Finansministeriet vil stadig være involveret.

Sådan lød meldingen fra minister for udvikling og global klimapolitik Dan Jørgensen (S), da han blev spurgt om det på Verdensmålsugen tirsdag. Den fire dage lange konference om organisationers, politikeres, virksomheders og aktivisters arbejde med verdensmålene begyndte i dag i Fællessalen på Christiansborg.

Her blev Dan Jørgensen sammen med den nyudnævnte klimaminister, Lars Aagaard (M), interviewet af Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, efter at begge ministre havde holdt oplæg.

SVM-regeringen har endnu ikke offentliggjort nogen strategi eller politik for verdensmålene eller meldt ud, hvorvidt finansminister Nicolai Wammen (S) fortsætter i rollen som den, der formelt er ansvarlig for regeringens verdensmålsarbejde.

Derfor spurgte chefredaktøren de to ministre, om regeringen havde planer om at flytte ansvaret for verdensmålene fra Finansministeriet og over til enten Udenrigsministeriet eller Klimaministeriet. 

"Mon ikke det også er et evigtgyldig præmis, at de fleste af de her verdensmål også kræver nogle penge," sagde Dan Jørgensen og pegedepå de farvede papæsker med de 17 farverige verdensmål.

"Det tror jeg. Så det er nok meget godt, at de stadig er dybt involveret," sagde Dan Jørgensen.

Så de får lov at være involveret i det stadigvæk?

"Det er 100 procent. Hvordan vi præcist kommer til at strukturere det, det må I lige have lidt tålmodighed med. Men selvfølgelig spiller Finansministeriet en rolle," sagde Dan Jørgensen.

Aagaard: Handling er vigtigst

Herefter brød klimaminister Lars Aagaard ind.

"Det vigtige er jo den grundlæggende tænkning. Når man forandrer et samfund, er der mange mål, man skal have blik for," sagde Lars Aagaard.

Ergo er det mindre vigtigt, om det er den ene eller anden minister, der er den øverste ansvarlige for verdensmålsarbejdet, sagde den nye klimaminister.

"Det er mere ovre i bureaukrat-enden – hvis jeg må tillade mig at sige det sådan – hvilken minister der har ansvaret for at lave national rapportering og sådan noget. Det er der jo én der skal gøre. Men det afgørende er, hvordan vi handler og tænker," sagde Lars Aagaard.

Den nu tidligere S-regering nåede på grund af efterårets valg ikke at offentliggøre sin første fremdriftsrapport for verdensmålene, som den ellers skulle have gjort ifølge den verdensmålsstrategi, den offentliggjorde i sommeren 2021.

Verdensmålsugen fortsætter onsdag i Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. Du kan se programmet her og læse om udfordringerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024