Dan Jørgensen overtager verdensmålsansvar fra Nicolai Wammen

Koordineringen af regeringens arbejde med FN's 17 verdensmål rykker fra Finansministeriet til Udenrigsministeriet, hvor Dan Jørgensen får det som en del af sin portefølje.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Dan Jørgensen (S) overtager jobbet som tovholder for regeringens arbejde med FN's verdensmål.

"Det er blevet besluttet internt i regeringen, at koordinationsansvaret fsva. regeringens arbejde med FN's Verdensmål fremadrettet vil blive del af min porteføjle," lyder det i flere breve, som ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik har sendt til til 2030-netværket og 2030-panelet.

2030-netværket er Folketingets tværpolitiske netværk for FN's verdensmål. 2030-panelet er et eksternt ekspertpanel, som rådgiver politikerne om verdensmål.

Dermed flytter opgaven fra Finansministeriet, hvor den har ligget i mindst et halvt årti. Derfor har det hidtil været Nicolai Wammen (S), som har været afsender på S-regeringens verdensmålsstrategi, og som har stået på mål for kritik af ministeriernes verdensmålsscreeninger af lovforslag.

2030-panelet: Glem ikke fokus på Danmark

Flytningen til Udenrigsministeriet på den anden side af Knippelsbro giver anledning til en vis bekymring hos formanden for 2030-panelet, Sara Krüger Falk.

"Det er vigtigt, at vi også fastholder et stærkt fokus på at sikre handling for verdensmålene i Danmark. Vi en en del af problemet," siger Sara Krüger Falk med henvisning til blandt andet danskernes høje forbrug, udfordringer med biodiversitet og livet i havet. Sara Krüger Falk er til daglig er direktør i Global Compact Network Denmark.

Modsat FN's Milleniummål, der løb fra 2000 til 2015, handler de nuværende verdensmål i langt højere grad også om den rige del af verden.

I brevene skriver Dan Jørgensen, at han ser frem til at fortsætte dialogen om, "hvordan vi bedst realiserer verdensmålene nationalt og internationalt støtter en mere bæredygtig udvikling frem mod 2030."

Uklarheder

Siden dannelsen af SVM-regeringen har der været uklarhed omkring den nye regerings arbejde med verdensmålene.

Det står endnu hen i de uvisse, om trekløverregeringen vil fortsætte med S-regeringens verdensmålsstrategi, eller om den vil lave sin egen. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kunne ikke svare på det, da han blev spugt ind til det i Altingets gård i april.

Brevet fra Dan Jørgensen nævner ikke specifikke opgaver, udviklingsministeren skal overtage. Eksempelvis om eventuelle fremtidige verdensmålsstrategier skal skrives i Udenrigsministeriet, eller om hovedansvaret for verdensmålsscreeninger af lovforslag også flytter fra Finansministeriet.

Da Dan Jørgensen i februar blev spurgt om Finansministeriets rolle i verdensmålsarbejdet, antydede ministeren, at Finansministeriet stadig ville være involveret.

Altinget har sendt en række spørgsmål og bedt Udenrigsministeriet om et interview med Dan Jørgensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Sara Krüger Falk

Direktør, Global Compact Network Denmark, medlem af Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, formand, 2030-Panelet
Kandidat i International Development and Education (RUC, 2008) Master, Afrikastudier (KU 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024