Debat

DI: Bæredygtighed må ikke være en ulempe for danske virksomheder

DEBAT: De danske investeringer i udviklingslande er af høj kvalitet, men de hæmmes af den ulige internationale konkurrence, skriver Marie Gad, seniorkonsulent i DI.

Marie gad, seniorkonsulent i DI. 
Marie gad, seniorkonsulent i DI. 
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Marie Gad
Seniorkonsulent i DI

Der er et begrænset antal danske investeringer i udviklingslande. Til gengæld er de af en høj kvalitet. Det skyldes, at virksomhederne selv har et ønske om at investere i projekter og virksomheder, som de kan være stolte af.

Det skyldes også, at det ofte er der, deres konkurrencefordel ligger. De danske virksomheder kommer sjældent med de laveste priser. Til gengæld vil de gerne tilbyde gode arbejdspladser, miljøvenlige løsninger og dialog med lokalsamfundet.

Endelig bliver de også påvirket af, at de ofte har partnere med i investeringen som IFU og EKF. Og hvis nogen skulle være i tvivl, har de to organisationer lagt sig allerforrest sammenlignet med deres udenlandske brødre og søstre, når det kommer til krav om bæredygtighed.

Fakta
Deltag i debatten!

En ulige konkurrence
Det er fint. Det kan virksomhederne godt arbejde med, så længe der er tale om faste og forudsigelige krav. Problemerne opstår, når den udenlandske køber eller partner ikke kan se værdien i bæredygtighed. Og når konkurrenterne fra andre lande samtidig kan tilbyde markant lavere priser, fordi de ikke tager samme hensyn til arbejdsforhold og miljøpåvirkninger, som den danske virksomhed.

Vi er ikke kommet ret langt, hvis de danske virksomheder taber terræn, fordi bæredygtighed er en ulempe i den internationale konkurrence. Hvis dem med de laveste standarder og de laveste priser løber med kontrakterne, er det ikke kun de danske virksomheder, der taber. Det gør vi alle sammen.

Vi er ikke kommet ret langt, hvis de danske virksomheder taber terræn, fordi bæredygtighed er en ulempe i den internationale konkurrence.

Marie Gad
Seniorkonsulent i DI.

Vi er alle fælles om verdensmålene. Hvis vi skal maksimere det danske bidrag til, at hele verden når målene inden 2030, kræver det en fælles indsats. Det kræver en ny tankegang. Og det kræver flere bæredygtige danske investeringer.

Virksomhederne skal tænke deres forretningsmodel igennem i forhold til verdensmålene. De skal hele tiden blive bedre til at tjene penge på bæredygtighed.

Bæredygtighed skal gøres internationalt
Staten og de statslige institutioner skal gøre en indsats for at få alle de andre lande med. Vi skal styrke de internationale institutioner, og vi skal sørge for, at de gør deres arbejde, så vi får bedre standarder på globalt plan. Det kan kun gå for langsomt.

Udviklingsorganisationerne har også en vigtig rolle at spille. Hvis de gør det til en mærkesag at finde håret i suppen ved de danske investeringer, kommer vi ikke ret langt. Hvis vi arbejder sammen om at lave verdens bedste investeringer, kan vi til gengæld komme rigtig langt.

Andre lande ligger langt foran Danmark, når vi måler på investeringer i udviklingslande. Det skal vi gøre noget ved. Vi skal have en fælles dagsorden for flere bæredygtige investeringer i verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00