Debat

DI: Verdensmål handler også om danske arbejdspladser

DEBAT: Verdensmålene er mere end bæredygtig udvikling, det er også en handlingsplan for virksomhederne. Potentialet for det danske eksporteventyr baseret på FN’s verdensmål er stort, skriver Thomas Bustrup, DI.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Bustrup
Direktør, Dansk Industri

De 17 verdensmål og 169 delmål og indikatorer er et spejlbillede af de største udfordringer i verden. Men også en handlingsplan for virksomhederne. Den private sektor er helt afgørende for at mobilisere den nødvendige finansiering og teknologi, og de virksomheder, der leverer løsningerne, er morgendagens vindere.

Gennem de seneste år har dansk udviklingspolitik i stigende grad fokuseret på at bygge bro mellem handel og udvikling. Trods historisk store besparelser på udviklingsbistanden er de såkaldte erhvervsinstrumenter, hvor erhvervslivet inkluderes som en aktiv part i udmøntningen af bistanden, blevet mærkbart opprioriteret de seneste år.

Hvor der tidligere var vandtætte skodder mellem dansk bistand og dansk erhvervsliv, tænkes de to områder nu mere og mere sammen. Danmarks udviklingspolitiske strategi, der blev vedtaget med et stort flertal i Folketinget i januar 2017, slår med syvtommersøm fast, at handel og udvikling hænger uløseligt sammen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er også det, der kendetegner den internationale udviklingsdagsorden. FN’s 17 verdensmål sætter for alvor gang i en mere bæredygtig udvikling i verden med den private sektor som katalysator. Den globale enighed om verdens udfordringer og de fælles mål for klodens tilstand og befolkning i 2030 skaber pejlemærker for både offentlige og private aktører i hele verden.

En vækststrategi
At indfri verdensmålene vil ifølge FN kræve øgede globale investeringer i omegnen af 4 procent af de rige landes samlede økonomi på verdens fattige lande.

Den private sektor er helt afgørende for at mobilisere den nødvendige finansiering og teknologi, og de virksomheder, der leverer løsningerne, er morgendagens vindere.

Thomas Bustrup
Direktør, Dansk Industri.

Det er urealistisk, og derfor vil vi i de kommende år se flere offentlig-private partnerskaber, der har til formål at katalysere og mobilisere privat finansiering, innovation og teknologi. Pengene findes. Udfordringen er at kanalisere dem over i projekter, der fremmer en bæredygtig udvikling i verden.

I det lys er det positivt, at verdensmålene også kan ses som en vækststrategi – både for den enkelte virksomhed, men også for den nationale økonomi og verdensøkonomien.

For målene er et spejlbillede af verdens største udfordringer, og de virksomheder, der formår at levere innovative løsninger, vil også være morgendagens vindere, for efterspørgslen vil kun stige. De lande, der lægger jord til disse virksomheder, vil høste det økonomiske potentiale og skabe økonomisk vækst.

Sagt på en anden måde: FN's verdensmål handler ikke blot om ansvarlighed og bæredygtighed, men også om konkurrencekraft og "license to operate". Det er også en af hovedpointerne i rapporten "Better Business, Better World”, som blev præsenteret ved World Economic Forum i Davos i januar.

Rapporten forudser tillige, at bæredygtige løsninger bliver et lige så vigtigt grundvilkår for virksomheder i de næste 15 år, som digitale løsninger har været i de seneste 15 år.

Potentiale for dansk erhvervsliv
Den erkendelse, at den private sektor spiller en afgørende rolle i udviklingspolitikken, vil styrke danske virksomheders globale muligheder. Dels må det forventes, at de generelle rammevilkår i udviklingslandene bliver bedre i form af mere og bedre infrastruktur, bedre regeringsførelse og mere kvalificeret arbejdskraft.

Men endnu vigtigere er, at verdensmålene i stor skala skaber konkrete forretningsmuligheder, fordi der vil blive investeret mere i sektorer, hvor danske virksomheder har stærke kompetencer, såsom grøn energi, vand, miljø, fødevareteknologi, it samt rådgivning i bæredygtige løsninger.

Potentialet for danske eksporteventyr baseret på FN’s verdensmål er stort, men det kræver, at virksomhederne kender det og formår at tilpasse den nye dagsorden i deres forretningsmodeller. Af samme grund vil verdensmålene være vigtige omdrejningspunkter for Dansk Industri i de kommende år.

Samtidig vil vi leve op til verdensmål nummer 17 om partnerskaber ved at søge samarbejdet med dem, der kan og vil bidrage til at skabe løsninger, der imødekommer verdensmålene og styrker danske virksomheders konkurrencekraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bustrup

Viceadm. direktør, DI, bestyrelsesmedlem, State of Green, Verdens Bedste Nyheder og Investeringsfonden for Udviklingslande
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00