Debat

Forsker: Kristian Jensen er et lys i mørk udviklingspolitik

DEBAT: Det har været to mørke år for udviklingspolitikken med Lars Løkke ved roret. I mørket lader der dog til at være et lyspunkt, og det er Kristian Jensen (V), skriver DIIS-forsker Adam Moe Fejerskov.

Venstres Kristian Jensen <i>(billedet)</i>&nbsp;kan trække udviklingspolitikken i den rigtige retning, skriver DIIS-forsker&nbsp;Adam Moe Fejerskov.
Venstres Kristian Jensen (billedet) kan trække udviklingspolitikken i den rigtige retning, skriver DIIS-forsker Adam Moe Fejerskov.Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Adam Moe Fejerskov
Forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nærmer sig to år på posten med skiftende regeringskonstellationer i ryggen.

For udviklingspolitikken og den danske udviklingsbistand har det været en hård og problematisk tid med fundamental udnyttelse og misforståelse, men der er stadig nogle mulige lyspunkter ude i horisonten, der skal fastholdes. Især to nedslagspunkter er interessante og viser muligvis begge sider af mønten, omend de mørke skygger er tydelige – den politiske behandling og den politiske forankring.

To problematiske år
Overordnet set har de sidste to års politiske behandling af udviklingspolitikken og –bistanden efterladt meget tilbage at ønske. Det startede med den største enkeltstående nedskæring i udviklingsbistandens historie tilbage mod 0,7 procent af BNI. I kølvandet fulgte en eksplosion i størrelsen af udviklingsmidler brugt herhjemme i Danmark til flygtningemodtagelse – og Danmark blev hurtigt selv den største modtager af dansk udviklingsbistand.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Så fulgte en ny og på mange måder fornuftig strategi, der dog i lyset af beskæringerne fremstår enormt vanskelig at omsætte til handling. Endelig lader det til, at bistanden i stigende grad tages til gidsel som pressionsmiddel for hjemsendelse af flygtninge, ikke mindst med udpegningen af en ny ambassadør til at tage sig af den slags opgaver.

Pyha, vi trækker lige vejret. Skal vi pege på nogen lyspunkter, må det være, at det i virkeligheden kunne have været værre. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er sortseere, når det kommer til udviklingsbistanden, og de Konservative, der traditionelt har stået fast på en markant bistandsprocent, svinder i indflydelse. I den forbindelse er det positivt, at udviklingsministerposten for tiden er hos Ulla Tørnæs (V), der qua sine tidligere mange år på posten må have indsigten og fagligheden i orden.

Meget kunne pege på, at vi engang i fremtiden får en statsminister fra Venstre, der rent faktisk har en basal forståelse for mekanismerne og ikke mindst mulighederne og begrænsningerne i udviklingssamarbejdet.

Adam Moe Fejerskov
Forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Kristian Jensen er eneste lyspunkt i mørket 
Det bringer os videre til den politiske forankring. Det er vel ikke for meget at sige, at statsministeren selv ikke nærer nogle store følelser for udviklingssamarbejdet eller –bistanden. På hans politiske radar ligger området formentligt perifert, men det kunne man nok sige om mange udenrigspolitiske spørgsmål, for en mand der tænker indenrigspolitikken først. Claus Hjort Frederiksen (V) og hans finansministerium viste sig også som en hård modstander under første regeringsperiode, specielt til at skrue markant op for tendensen til at bruge bistanden til at dække flygtningeudgifter herhjemme.

I mørket lader der dog til at være et lyspunkt – Kristian Jensen (V). Det gik nok relativt hurtigt op for Kristian Jensen, da han startede som udenrigsminister, at den største andel af Udenrigsministeriets arbejde rent faktisk omhandler ting, der falder inden for udviklingssamarbejdet.

Selvom han ikke altid har vist det siden, så lader det til, at hans erfaringer på Asiatisk Plads har gjort et reelt indtryk på ham, og givet ham en forståelse for både kompleksiteten, men også nødvendigheden i udviklingssamarbejdet. Set med de briller var det nok heldigt, at netop han indtog Finansministeriet, og det er da også dybt tvivlsomt, om netop Finansministeriet ville have indtaget den centrale rolle, de har i Danmarks arbejde med Verdensmålene, hvis ikke han havde været der. Om noget så borger det vel for Venstres fremtidige tilgang til udviklingssamarbejdet.

Det har været nogle hårde år for udviklingsbistanden, men meget kunne pege på, at vi engang i fremtiden får en statsminister fra Venstre, der rent faktisk har en basal forståelse for mekanismerne og ikke mindst mulighederne og begrænsningerne i udviklingssamarbejdet. Om det så vil blive reflekteret i den førte politik, er et helt andet spørgsmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

0:000:00