Debat

Institut for Menneskerettigheder til Espersen: Menneskerettigheder er til gavn for os alle

REPLIK: Demokrati og menneskerettigheder har konkret betydning i millioner af menneskers hverdag og er i dansk interesse, skriver Louise Holck fra Institut for Menneskerettigheder.

Søren Espersen rammer altså ved siden af, når han reducerer menneskerettigheder til abstrakte værdier uden danske interesser, skriver Louise Holck.
Søren Espersen rammer altså ved siden af, når han reducerer menneskerettigheder til abstrakte værdier uden danske interesser, skriver Louise Holck. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Holck
Konstitueret direktør, Institut for Menneskerettigheder

For oppositionen i Hviderusland, hvor præsident Aleksandr Lukasjenko klæber til magten, er forsamlings- og ytringsfrihed ikke abstrakte værdier, men et afsæt for samfundsomstyrtning.

For LGBTI-personer i Polen, hvor flere kommuner har indført LGBTI+-fri zoner, er menneskerettighedskonventionens forbud mod diskriminering mere et konkret værktøj end et flyvsk ord.

I Niger ville politiet ikke kunne præsentere kvindelige politibetjente, hvis ikke det var for Danmarks insisteren på, at menneskerettigheder også gælder der, hvor retsstater er under opbygning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Og for de 400 psykiatriske patienter, der sidste år i Danmark var bæltefikseret i over 48 timer, er den seneste dom mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol en landvinding og et håndgribeligt bevis på, at menneskerettigheder beskytter samfundets mest sårbare.

Espersen rammer ved siden af
Menneskerettighedsdomstolen gav en dansk mand medhold i, at han blev bæltefikseret i uretmæssig lang tid under en behandlingsdom i 2013. Dommen kan føre til et opgør med den udbredte brug af lange bæltefikseringer i Danmark.

Danmark har en lang tradition som en stærk fortaler for menneskerettighederne i verden. Det skal vi værne om i en tid, hvor respekten for menneskerettighederne er dalende i mange lande.

Louise Holck, Konstitueret direktør, Institut for Menneskerettigheder

Søren Espersen rammer altså ved siden af, når han reducerer menneskerettigheder til abstrakte værdier uden danske interesser. Menneskerettigheder er i vores alles interesse. De beskytter hver enkelt af os mod overgreb fra staten, og de er med til at skabe samfund, der bygger på værdier som lighed, retfærdighed og frihed. Samfund, som mennesker har lyst til at leve i, samfund, som mennesker kan overleve i.

Danmark har altid gået forrest for at styrke og udbrede menneskerettighederne også uden for landets grænser – og det skal vi selvfølgelig blive ved med.

Menneskerettigheder giver mere retfærdighed og lighed
Internationalt er menneskerettighederne tænkt som et fredsskabende projekt. De udgør en kontrakt landene imellem. Når Danmark overholder og støtter menneskerettighederne, styrker Danmark også rettighederne for de danskere og andre, der opholder sig i andre lande.

På den måde bliver menneskerettighederne et instrument til at udstille og stoppe de stater, der krænker individers frihedsrettigheder eller begår overgreb på grupper eller hele befolkninger og dermed bryder den internationale kontrakt om, hvordan stater behandler mennesker.

Resultatet af de internationalt forpligtende menneskerettigheder er en mere retfærdig retstilstand og et mere lige samfund og i sidste ende en mere fredelig samfunds- og verdensorden.

Danmark har en lang tradition som en stærk fortaler for menneskerettighederne i verden. Det skal vi værne om i en tid, hvor respekten for menneskerettighederne er dalende i mange lande.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal Danmarks nye udenrigsstrategi se ud?

Jeppe Kofod (S) vil inden for et halvt år fremlægge en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der tager udgangspunkt i danske og socialdemokratiske værdier og ikke nødvendigvis i økonomiske interesser, lyder det fra udenrigsministeren.

Han fremhæver blandt andet demokrati, menneskerettigheder, lighed, ret og pligt og forpligtende fællesskaber som bærende elementer. Som udgangspunkt bliver det en socialdemokratisk strategi, uden bidrag fra de andre partier i Folketinget.

Altinget benytter anledningen og har spurgt partiernes udenrigsordførere: Hvordan skal Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi se ud? Er det en god idé, at den tager udgangspunkt i værdier frem for interesser? Og hvad kommer det reelt til at betyde?

 

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Holck

Direktør, Institut for Menneskerettigheder, bestyrelsesmedlem, Dignity, medlem, 2030-Panelet
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1992), MPA (CBS 1999)

Søren Espersen

MF (DD)
journalist (DJH 1980)