Kristian Jensen: Spørg hos Støjberg

Q&A: Danmark følger de internationale regler for ulandsbistand, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V). Men for at få svar på de kritiserede udgifter til sprogundervisning og jobtræning i kommunerne, skal spørgsmålene stilles til Integrationsministeriet.

Både integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal i samråd for at forklare, om Danmark overholder de internationale regler for udviklingsbistand. 
Både integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal i samråd for at forklare, om Danmark overholder de internationale regler for udviklingsbistand. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Kasper Frandsen

Regeringen er anklaget for have misbrugt hundredvis af ulandsmillioner på sprogundervisning og jobtræning, som ifølge eksperter er i direkte modstrid med OECD's regler for ulandsbistand.

Der har blandt andet fået OECD til at stille opklarende spørgsmål til Danmark.

I har fået en henvendelse fra OECD; men har ikke giver et klart svar på, om den danske praksis er korrekt eller ej. Men de vil diskutere det videre i OECD. Hvad siger du til det?

”Det må vi drøfte videre med OECD. Vi har fulgt de retningslinjer, der har været ligget siden 2013 – og er fastlagt af den daværende regering. Og det vil vi fortsætte med, indtil en endelig afklaring kommer,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).  

Jeg står gerne på mål for alt det, jeg selv har ansvaret for. Vi får et tal, som vi sender videre til OECD.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Mener du, at integration af flygtninge i Danmark er udviklingsbistand?

”Det at modtage flygtninge og give dem en tilværelse i Danmark, er per definition fra OECD noget, der kan tælles med som bistand. De regler er til for at sikre, at landene tager godt imod de asylansøgere, der kommer. Og derfor rapporterer vi efter reglerne."

Men er udgifter til danskundervisning og jobtræning af flygtninge med midlertidig opholdstilladelse under integrationsprogrammet udviklingsbistand, når hele formålet med programmet er at gøre flygtninge selvforsørgende gennem beskæftigelse?

”Den nærmere beslutning om, hvad der bliver indrapporteret til DAC, ligger i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet – og derfor er det dem, du skal tale med omkring de indberetninger,” siger han.

Jeg har været i kontakt med OECD, der mildes talt blev overraskede, da jeg fortalte dem, hvad formålet med integrationsprogrammet var. Det var informationer, de ikke mente at have fået. Og hvis det hang sådan sammen, så er det ikke bistand, mener OECD. Hvad tænker du om det?

”Jeg tænker, at det er et interessant spørgsmål til den relevante minister. Men spørgsmål om, hvad der af asyludgifter indberettes til OECD, bliver fastlagt i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Jeg står gerne på mål for alt det, jeg selv har ansvaret for. Vi får et tal, som vi sender videre til OECD."

Giver den sag overvejelser om, hvor ansvaret for DAC-indberetningerne bør ligge fremadrettet – så det eksempelvis kun ligger hos Udenrigsministeriet?

”Vi har ikke noget ønske om at fejlrapportere. Det, vi har gjort, er nu at nedsætte en interministeriel arbejdsgruppe, der skal gennemgå den samlede praksis for rapportering til OECD - og hvad det måtte medføre af eventuelle ændringer, kan jeg ikke sige noget om endnu."

Det var ikke muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg, der først vil udtale sig, når hun og Kristian Jensen skal i samråd om sagen.

Dokumentation

Sagen kort: Bistand over grænsen?

Altinget har beskrevet, at Danmark i 2015 brugte 220 millioner ulandskroner til danskundervisning og jobtræning til flygtninge med midlertidig opholdstilladelse. I 2016 forventer regeringen at bruge 340 millioner kroner til indsatsen

Pengene går til kommunerne, og formålet er at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked.

Men det er ifølge ekspert i direkte modstrid med OECD-reglerne for udviklingsbistanden, der siger, at udgifter til ”at integrere flygtninge i donorlandets økonomi” ikke må tælles med.

Dermed kan 560 millioner kroner fra udviklingsbistanden på to år været misbrugt på udgifter, der ikke må tælles med.

---

OECDs udviklingskomité, Development Assistance Committee (DAC).

Udviklingsbistandens hovedformål er ifølge Udviklingskomitéens regler at "fremme økonomisk udvikling og velstand i udviklingslande”.

OECD’s udviklingskomité fastsætter de internationale kriterier for udviklingsbistand, som de 29 medlemslande har lovet at udregne deres ulandsbistand efter. Herunder kan demokratifremme, nødhjælp, udviklingshjælp til skole og sundhedsvæsner osv. tælles med.

Men også udgifter til flygtninge kan tælles med:

Det må tælles med til flygtningeudgifter:
En person udenfor sit hjemland er flygtning, når han eller hun har en ”velbegrundet frygt” for at blive politisk forfulgt eller er flygtet fra borgerkrig eller ”alvorlig uro” i sit hjemland.

Udgifter til ”opretholdelse” af flygtninge kan tælles som ulandsbistand i de første 12 måneder af deres ophold. ”Det omfatter betalinger til flygtningenes transport til værtslandet og midlertidig næring (mad, husly og træning)…”

Udgifterne til udvisning eller anden magtanvendelse til at hjemsende flygtninge bør ikke medregnes som udviklingsbistand.

Udgifter til at fremme integrationen af flygtninge i donorlandets økonomi, eller genbosætte dem andre steder end i et udviklingsland, er også udelukket.

Kilde: OECD's Udviklingskomité

---

Om integrationsprogrammet
Kommunen skal tilbyde flygtninge og familiesammenførte et integrationsprogram.

Formålet er, at flygtningen hurtigst muligt kan forsørge sig selv.

Programmet består af: Danskuddannelse og beskæftigelsesrettede tilbud som vejledning, opkvalificering, virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00