Kristian Jensen: Spørg hos Støjberg

Q&A: Danmark følger de internationale regler for ulandsbistand, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V). Men for at få svar på de kritiserede udgifter til sprogundervisning og jobtræning i kommunerne, skal spørgsmålene stilles til Integrationsministeriet.

Regeringen er anklaget for have misbrugt hundredvis af ulandsmillioner på sprogundervisning og jobtræning, som ifølge eksperter er i direkte modstrid med OECD's regler for ulandsbistand.

Der har blandt andet fået OECD til at stille opklarende spørgsmål til Danmark.

I har fået en henvendelse fra OECD; men har ikke giver et klart svar på, om den danske praksis er korrekt eller ej. Men de vil diskutere det videre i OECD. Hvad siger du til det?

”Det må vi drøfte videre med OECD. Vi har fulgt de retningslinjer, der har været ligget siden 2013 – og er fastlagt af den daværende regering. Og det vil vi fortsætte med, indtil en endelig afklaring kommer,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).  

Mener du, at integration af flygtninge i Danmark er udviklingsbistand?

”Det at modtage flygtninge og give dem en tilværelse i Danmark, er per definition fra OECD noget, der kan tælles med som bistand. De regler er til for at sikre, at landene tager godt imod de asylansøgere, der kommer. Og derfor rapporterer vi efter reglerne."

Men er udgifter til danskundervisning og jobtræning af flygtninge med midlertidig opholdstilladelse under integrationsprogrammet udviklingsbistand, når hele formålet med programmet er at gøre flygtninge selvforsørgende gennem beskæftigelse?

”Den nærmere beslutning om, hvad der bliver indrapporteret til DAC, ligger i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet – og derfor er det dem, du skal tale med omkring de indberetninger,” siger han.

Jeg har været i kontakt med OECD, der mildes talt blev overraskede, da jeg fortalte dem, hvad formålet med integrationsprogrammet var. Det var informationer, de ikke mente at have fået. Og hvis det hang sådan sammen, så er det ikke bistand, mener OECD. Hvad tænker du om det?

”Jeg tænker, at det er et interessant spørgsmål til den relevante minister. Men spørgsmål om, hvad der af asyludgifter indberettes til OECD, bliver fastlagt i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Jeg står gerne på mål for alt det, jeg selv har ansvaret for. Vi får et tal, som vi sender videre til OECD."

Giver den sag overvejelser om, hvor ansvaret for DAC-indberetningerne bør ligge fremadrettet – så det eksempelvis kun ligger hos Udenrigsministeriet?

”Vi har ikke noget ønske om at fejlrapportere. Det, vi har gjort, er nu at nedsætte en interministeriel arbejdsgruppe, der skal gennemgå den samlede praksis for rapportering til OECD - og hvad det måtte medføre af eventuelle ændringer, kan jeg ikke sige noget om endnu."

Det var ikke muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg, der først vil udtale sig, når hun og Kristian Jensen skal i samråd om sagen.

Forrige artikel Udenrigsministeriet er alvorligt stækket Udenrigsministeriet er alvorligt stækket Næste artikel OECD undrer sig over dansk ulandsbistand OECD undrer sig over dansk ulandsbistand