Tv: Mattias Tesfaye i samråd om danske asylcentre i udlandet

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) håber at kunne fortælle mere konkret om dialogen med "en god håndfuld lande" om at oprette danske asylmodtagecentre uden for Europa inden for et år. Det sagde han på et samråd tirsdag. Se det her.

Kristine Korsgaard

Er det realistisk, at den danske regering finder et eller flere lande uden for Europa, som vil stå for at tage imod og huse de asylansøgere, der søger om ophold i Danmark? Og hvilke konkrete lande drøfter regeringen sådan et samarbejde med?

Det skulle udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), svare på i et åbent samråd tirsdag, som du kan se i sin helhed i videoen ovenfor.

Det var DF'erne Marie Krarup og Morten Messerschmidt, der havde stillet samrådsspørgsmålet. Spørgerne henviste til en artikel i Jyllands-Posten, der skrev, at Tesfaye ved et møde med den norske udenrigsminister skulle have sagt, at han ikke ved, om det i praksis kan lade sig gøre at flytte al asylbehandling ud af landet, som regeringen ønsker. Det fremgik af et mødereferat fra det norske ministerium.

Læs også

"Hvad skal man sætte sin lid til: Det, ministeren siger til os i offentligheden, eller det, han siger i lukkede ministerkontorer?," spurgte Morten Messerschmidt ved samrådet.

I dialog med 5-10 lande
Mattias Tesfaye fastholdt, at han har sagt det samme offentligt, som han siger ved lukkede møder.

"Jeg prøver at sige nogenlunde det samme alle steder: At håbet er, og ambitionen er, at vi inden for et års tid kan fortælle mere konkret om, hvad det er for en god håndfuld lande, vi er i dialog med, og hvad vi er i dialog med dem om," sagde ministeren.

"Jeg vil stå på mål for det, jeg har sagt, men jeg har ikke skrevet det referat, som Jyllands-Posten citerer fra. Det er ikke bare skrevet i et andet ministerium, det er også skrevet i et andet land. Og mon ikke også andre af de tilstedeværende politikere her har oplevet at blive refereret for noget lidt anderledes end det, man selv synes, man har sagt," sagde Mattias Tesfaye.

Han uddybede, at regeringen er i dialog med 5-10 lande, men at han forventer, at listen vil blive kortere, efterhånden som nogle af landene afviser et samarbejde om modtagecentre for asylansøgere til Danmark.

Ministeren ville ikke oplyse, hvilke lande regeringen er i dialog med - ud over Rwanda, som Tesfaye og ministerkollega Flemming Møller Mortensen besøgte i sidste uge.

"Det vil være at skyde os selv i benet, hvis vi fortæller offentligt om forhandlinger," sagde Mattias Tesfaye.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00