Debat

Nicolai Wammen: Verdensmålene skal vise vej ud af coronakrisen

DEBAT: Vi skal bruge coronakrisen til at skabe et bæredygtigt samfund med verdensmålene som pejlemærker. En bred vifte af samfundets aktører skal bidrage til handlingsplanen, skriver Nicolai Wammen og S-ordførere i ny temadebat på Altinget Udvikling.

Vi skal løfte et ansvar for verden – samtidig med at vi gør Danmark endnu mere bæredygtigt og retfærdigt, skriver Nicolai Wammen, Mette Gjerskov og Jens Joel.
Vi skal løfte et ansvar for verden – samtidig med at vi gør Danmark endnu mere bæredygtigt og retfærdigt, skriver Nicolai Wammen, Mette Gjerskov og Jens Joel.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nicolai Wammen (S), Mette Gjerskov (S) og Jens Joel (S)
Finansminister, verdensmålsordfører og EU-ordfører

Coronakrisen har rystet verden, og brikkerne er ikke faldet på plads endnu. Der venter en enorm udfordring med at komme ud af krisen, men her ligger også et potentiale, som vi skal turde række ud efter. For når vi skal samle brikkerne op og lægge puslespillet igen, så har vi muligheden for at ændre billedet.

Vi skal ikke tilbage til den samme verden, men en bedre verden. En mere bæredygtig verden.

Derfor sættes FN's verdensmål nu i spil i hele regeringen, hvor de skal være et kompas for regeringens politik over en bred kam. Vi vil arbejde os ud af coronakrisen med verdensmålene som pejlemærker, fordi vi vil tilbage til et samfund, som er mere bæredygtigt og retfærdigt end før krisen.

Fakta
Temadebat: Hvad skal Danmarks handlingsplan for arbejdet med FN’s verdensmål indeholde? Hvilke områder har været overset i den seneste handlingsplan fra 2017? Altinget spørger et hold af debattører.

Blandt bidragsyderne er:

Nicolai Wammen (S), Mette Gjerskov (S), Jens Joel (S)
, hhv. finansminister, verdensmålsordfører og EU-ordfører for socialdemokraterne
Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus
Adam Moe Fejerskov, seniorforsker ved Diis
Camilla Brückner, direktør for UNDP's nordiske kontor
Kirsten Brosbøl, stifter af handletanken 2030beyond
Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

Indlæggene er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Alle ministerier vil nu blive involveret i arbejdet, som til december skal munde ud i en handlingsplan, der konkret viser, hvordan Danmark vil bidrage til at nå FN's verdensmål. Samtidig vil en bred vifte af samfundets aktører blive inviteret til at bidrage til handlingsplanen. Det gælder det danske erhvervsliv, kommuner og regioner, civilsamfundet, organisationer og alle andre med interesse og viden på området.

Folketinget har allerede været i gang med 2030-Netærket, og 2030-Panelet kunne for nylig overrække regeringen en omfattende rapport med 197 forslag til danske målepunkter for verdensmålene. Den skal vi nu i gang med at granske og lade os inspirere af.

Det er ingen hemmelighed, at Danmark på mange områder er et land og et samfund, som mange andre nationer gerne vil lære af.

Nicolai Wammen (S), Mette Gjerskov (S) og Jens Joel (S)
Finansminister, verdensmålsordfører og EU-ordfører

Læs også

Grønne mål skal fastholdes
FN's verdensmål er blandt andet skabt, for at landene kan spejle sig i hinanden og lære af gode løsninger andre steder i verden. Og det er ingen hemmelighed, at Danmark på mange områder er et land og et samfund, som mange andre nationer gerne vil lære af.

Et godt eksempel er det grønne område, hvor Danmark har en international førertrøje. Det forpligter, og vi har et ansvar for at fortsætte med at gå forrest med den grønne omstilling, som også ligger i verdensmålene. Selv om Danmark – som resten af verden – er på vej gennem en historisk krise, må vi ikke slække på vores grønne ambitioner. Det er helt afgørende for såvel regeringen som Socialdemokratiet.

Sidste år vedtog vi den måske mest ambitiøse klimalov i verden. I 2030 skal vi have reduceret vores udledning af drivhusgasser med 70 procent. Vi har taget vigtige skridt, men vi er stadig langt fra målet. Vi skal fortsætte kursen og blive ved med at udvikle os.

Vi ønsker at integrere den grønne tankegang i vores politikudvikling på tværs af ministerier. Derfor har regeringen blandt andet afsat penge i finanslovsforslaget til at videreføre arbejdet med et grønt nationalregnskab. Det giver mulighed for, at vi kan følge med i det aftryk, som vores politik sætter på natur og miljø. Vi foreslår også, trods de økonomiske udfordringer som følge af corona, at fastholde niveauet for Danmarks udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI og løfte den grønne andel af udviklingsbistanden til det højeste niveau nogensinde.

Det er gode eksempler på, at bæredygtighed – om det så gælder klima, det sociale, udsatte, udviklingsbistand, erhverv eller noget helt andet – skal tænkes ind i al relevant politik. Heri ligger potentialet for virkelige forandringer.

Danmark skal også blive endnu bedre
Det grønne er et godt eksempel på, hvor Danmark kan inspirere andre lande. Men selv om Danmark scorer højt på nogle af de ranglister, der er lavet på baggrund af verdensmålene, må det ikke blive en sovepude. Ligesom vi kan inspirere andre lande, så skal vi omvendt også være klar til at lade os inspirere.

Her er det helt centralt, at vi ikke putter med vores svage sider. Vi skal også turde være ærlige og tage fat på områder, hvor Danmark kan præstere bedre. Det kunne for eksempel være på områder som uddannelse og lighed i sundhed.

Hertil kommer, at denne regering har et særligt stort fokus på børn og børns rettigheder, hvilket der kommer et udspil om i løbet af efteråret. Det gør vi, fordi vi mener, at det er et område, hvor vi kan gøre det endnu bedre. Og netop børns vilkår står centralt blandt verdensmålene.

Det handler, som der står i forståelsespapiret, om at løfte et ansvar for verden – samtidig med at vi gør Danmark endnu mere bæredygtigt og retfærdigt.

Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00