Ny debat: Kan tech redde verden?

PRÆSENTATION: Tech-virksomheder som Google og Amazon går ind i kampen mod fattigdom, mens bitcoins og apps mindsker korruption og redder liv. Vi spørger et nyt hold debattører, hvordan teknologi kan disrupte udviklingsbistanden.

TECHVELOPMENT: Kan tech redde verden, spørger vi den næste måned et hold skarpe debattører på Altinget: udvikling
TECHVELOPMENT: Kan tech redde verden, spørger vi den næste måned et hold skarpe debattører på Altinget: udviklingFoto: Colourbox
Maria Bierbaum Oehlenschläger

”Der er ingen tvivl om, at techvelopment har et stort potentiale i udviklingssamarbejdet.”

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Kryptovaluta, big data, apps og droner er sammen med Silicon Valleys største tech-virksomheder i søgelyset, når Udenrigsministeriet skruer op for støtten til innovativ teknologi i den udviklingspolitiske indsats.

Med techvelopment som overskrift er der lagt op til, at digital teknologi og de store techvirksomheder skal bidrage mere og mere til at løse globale problemer som sult, sygdom og fattigdom. Tech-virksomheder som Google, Facebook og Amazon står muligvis klar til at tage over der, hvor Verdensbanken, Danida og ngo’erne slipper.

Men kan tech-virksomheder gå ngo’ernes ærinde? Hvor ligger faldgruberne, når ngo’ers arbejde erstattes af teknologi og apps i fattigdomsbekæmpelse? Og hvordan oversætter vi overhovedet de teknologiske landvindinger til gavn for mennesker i verdens brændpunkter?  

Dokumentation

Techvelopment til debat – men hvad taler vi om?

Med teknologiens fremskridt har nye begreber sneget sig ind i den klassiske ngo-jargon. Her er nogle af de begreber, I vil støde på undervejs i debatten:

Techvelopment
Techvelopment er en sammenskrivning af de to ord technology og development. Som begreb dækker det over ideen om, at teknologi kan føre til socioøkonomisk udvikling. Det kan være enten drevet, fremmet eller direkte forårsaget af de digitale teknologier eller brugen deraf.   

Blockchain
Blockchain er verdens førende online finanssystem. Det kan betragtes som en offentlig regnskabsbog, hvor overførsler registreres og bekræftes anonymt. Systemet er digitalt og består af rene data, og her er ingen mønter og sedler. 

Kryptovaluta
Den mest kendte kryptovaluta er bitcoins. Bitcoin er en ny valuta, som ikke udstedes af en nationalbank, og som ikke er tilknyttes noget lands økonomi. Der er ingen mellemled som banker eller pengeinstitutter ved overførsler med bitcoins. Ny kryptovaluta bliver skabt og godkendt i et netværk af computere og kryptografiske algoritmer.

Disruption
Disruption dækker over den teknologiske omvæltning, der sker med teknologiske landvindinger. Regeringen har for eksempel nedsat et disruptionråd, der blandt andet har til opgave at analysere de historiske erfaringer med teknologiske skift, teknologisk udvikling og globalisering samt gribe de vigtigste tendenser i den teknologiske udvikling og globaliseringen.

App
En app er en software-tilføjelse til en computer eller mobiltelefon. Apps kan være alt fra spil, betalingsfunktioner som MobilePay og MPesa eller tekstbehandlingsprogrammer.  

Big data
Big data henviser til ekstremt store datasæt og fundet af sammenhænge i data. Til big data hører de værktøjer og processer, der bruges, for at man kan håndtere og udnytte store datamængder. Med nye teknologier og tilgængelig internetdata er data-håndtering i en ekstrem skala blevet økonomisk opnåeligt.

Tech-giganter
Verdens fire største tech-virksomheder er Google, Apple, Facebook og Amazon. De har alle til huse i Silicon Valley, verdens største tech-hub. Værdien af deres aktier er den samme som Frankrigs BNP.  

-----------------

Bidrag gerne til debatten om techvelopment. Send dit indlæg til [email protected]


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00