OECD kræver svar på muligt dansk misbrug af ulandsbistand

MISBRUG: Den internationale organisation OECD, som overvåger ulandsbistanden, er gået ind i sagen om, hvorvidt Danmark mod reglerne har brugt hundredevis af bistandsmillioner til at betale for kommunernes integration af flygtninge. Dybt pinligt, siger Radikale. 

Har Danmark misbrugt de internationale regler for ulandsbistand eller ej?

Det er ikke længere kun noget, som har bevågenhed i Danmark.

Nu har den internationale organisation OECD, der måler og sætter kriterierne for udviklingsbistand, selv taget kontakt til Udenrigsministeriet for at få klarhed over den danske praksis.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Altinget.

Altinget har i denne uge beskrevet, at Danmark i 2015 brugte 220 millioner ulandskroner til danskundervisning og jobtræning, der skal integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked. Og i år forventer regeringen, at prisen bliver 340 millioner.

Men den praksis strider ifølge eksperter mod de internationale regler for ulandsbistand, der eksplicit udelukker, at udgifter til ”integration af flygtninge i donorlandets økonomi” kan tælles med.

Derfor kan Danmark have forbrudt sig mod de regler, som regeringen gang på gang har lovet at overholde - og derfor have misbrugt penge, der skulle gå til verdens fattigste.

Dybt pinligt
Ifølge tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale Martin Lidegaard er det ”dybt pinligt”.

”Danmark plejer at have stor respekt på det her område, og derfor går det ikke, at man går og fifler med tallene. Og derfor håber jeg, at udenrigsministeren og integrationsministeren hurtigst muligt får udredt det her,” siger han til Altinget.

Ifølge Udenrigsministeriet er det her ikke nogen ny praksis. Hvad siger du til det, hvis det også er sket under din tid som udenrigsminister i SR-regeringen?

”I så fald er det sket uden min viden. Men lige meget hvad, så er det her forkert og skal rettes,” siger Martin Lidegaard.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har selv igangsat en intern undersøgelse i Udenrigsministeriet af sagen. Og senere skal både han og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklare sig i et samråd, som er indkaldt af Radikale og Socialdemokraterne.

Forrige artikel OECD indskærper: Integration er ikke ulandsbistand OECD indskærper: Integration er ikke ulandsbistand Næste artikel Det koster flygtninge 2.100 kr. at sige ja til job-forløb Det koster flygtninge 2.100 kr. at sige ja til job-forløb