OECD kræver svar på muligt dansk misbrug af ulandsbistand

MISBRUG: Den internationale organisation OECD, som overvåger ulandsbistanden, er gået ind i sagen om, hvorvidt Danmark mod reglerne har brugt hundredevis af bistandsmillioner til at betale for kommunernes integration af flygtninge. Dybt pinligt, siger Radikale. 

Danmark kan have misbrugt hundredevis af millioner ulandskroner, hvis man mod reglerne har brugt dem på integration. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) står med det øverste ansvar.
Danmark kan have misbrugt hundredevis af millioner ulandskroner, hvis man mod reglerne har brugt dem på integration. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) står med det øverste ansvar.Foto: Udenrigsministeriet
Kasper Frandsen

Har Danmark misbrugt de internationale regler for ulandsbistand eller ej?

Det er ikke længere kun noget, som har bevågenhed i Danmark.

Nu har den internationale organisation OECD, der måler og sætter kriterierne for udviklingsbistand, selv taget kontakt til Udenrigsministeriet for at få klarhed over den danske praksis.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Altinget.

Danmark plejer at have stor respekt på det her område, og derfor går det ikke, at man går og fifler med tallene.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsordfører

Altinget har i denne uge beskrevet, at Danmark i 2015 brugte 220 millioner ulandskroner til danskundervisning og jobtræning, der skal integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked. Og i år forventer regeringen, at prisen bliver 340 millioner.

Men den praksis strider ifølge eksperter mod de internationale regler for ulandsbistand, der eksplicit udelukker, at udgifter til ”integration af flygtninge i donorlandets økonomi” kan tælles med.

Derfor kan Danmark have forbrudt sig mod de regler, som regeringen gang på gang har lovet at overholde - og derfor have misbrugt penge, der skulle gå til verdens fattigste.

Dybt pinligt
Ifølge tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale Martin Lidegaard er det ”dybt pinligt”.

”Danmark plejer at have stor respekt på det her område, og derfor går det ikke, at man går og fifler med tallene. Og derfor håber jeg, at udenrigsministeren og integrationsministeren hurtigst muligt får udredt det her,” siger han til Altinget.

Ifølge Udenrigsministeriet er det her ikke nogen ny praksis. Hvad siger du til det, hvis det også er sket under din tid som udenrigsminister i SR-regeringen?

”I så fald er det sket uden min viden. Men lige meget hvad, så er det her forkert og skal rettes,” siger Martin Lidegaard.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har selv igangsat en intern undersøgelse i Udenrigsministeriet af sagen. Og senere skal både han og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklare sig i et samråd, som er indkaldt af Radikale og Socialdemokraterne.

Dokumentation

OECDs udviklingskomité, Development Assistance Committee (DAC).

Udviklingsbistandens hovedformål er ifølge Udviklingskomitéens regler at "fremme økonomisk udvikling og velstand i udviklingslande”.

OECD’s udviklingskomité fastsætter de internationale kriterier for udviklingsbistand, som de 29 medlemslande har lovet at udregne deres ulandsbistand efter. Herunder kan demokratifremme, nødhjælp, udviklingshjælp til skole og sundhedsvæsener og så videre tælles med.

Men også udgifter til flygtninge kan tælles med:

Det må tælles med til flygtningeudgifter:
En person uden for sit hjemland er flygtning, når han eller hun har en ”velbegrundet frygt” for at blive politisk forfulgt eller er flygtet fra borgerkrig eller ”alvorlig uro” i sit hjemland.

Udgifter til ”opretholdelse” af flygtninge kan tælles som ulandsbistand i de første 12 måneder af deres ophold. ”Det omfatter betalinger til flygtningenes transport til værtslandet og midlertidig næring (mad, husly og træning)…”

Udgifterne til udvisning eller anden magtanvendelse til at hjemsende flygtninge bør ikke medregnes som udviklingsbistand.

Udgifter til at fremme integrationen af flygtninge i donorlandets økonomi eller genbosætte dem andre steder end i et udviklingsland, er også udelukket.

Kilde: OECD's Udviklingskomité

---

Om integrationsprogrammet
Kommunen skal tilbyde flygtninge og familiesammenførte et integrationsprogram.

Formålet er, at flygtningen hurtigst muligt kan forsørge sig selv.

Programmet består af: Danskuddannelse og beskæftigelsesrettede tilbud som vejledning, opkvalificering, virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00