Debat

Plan DK: NGO'er prioriterer de fattigste – det gør virksomheder ikke

DEBAT: Virksomheder er sat i verden for at tjene penge, og derfor er der behov for samarbejde med NGO'er, hvis dansk udviklingsbistand skal gavne de allerfattigste, skriver Gwen Wisti fra Plan Danmark.

Danida prioriterer handelsstøtte og erhvervsudvikling over danske NGO'ers arbejde. Det ærgrer Gwen Wisti.<br>
Danida prioriterer handelsstøtte og erhvervsudvikling over danske NGO'ers arbejde. Det ærgrer Gwen Wisti.
Foto: Colourbox
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gwen Wisti
Administrerende direktør, Plan Danmark

Økonomisk vækst avler udvikling.

Det er, som om det er blevet en automatisme, når man ser på regeringens udspil til en kommende udviklingspolitik. I de kommende år fylder handelsstøtte og erhvervsudvikling gennem Danida langt mere end den samlede støtte til de danske civilsamfundsorganisationer.

Væksten og udviklingen i verdens skrøbeligste stater skal altså skabes gennem handel og ud fra en teori om, at når der skabes økonomisk vækst, kommer det også de mest udsatte til gode.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Samarbejde med virksomheder gavner
I Plan er vi meget åbne over for samarbejder med private aktører, der har en specialiseret viden, som udviklingsorganisationerne mangler. Vi samarbejder med private virksomheder i stort set alle 51 programlande.

I flere afrikanske lande samarbejder vi med Barclays Bank, der sammen med Plan er med til at træne unge i at starte virksomhed. De gennemgår en uformel handelsuddannelse med undervisning i at udforme en forretningsplan, forhandle, afsøge markedet, lægge et budget. Og alt er skruet sammen, så de unge, der aldrig tidligere har gået i skole, får mulighed for at uddanne sig.

Vi opfordrer til, at Danida opstiller klare og målbare indikatorer for, hvem den private sektors initiativer kommer til gode.

Gwen Wisti, adm. direktør, Plan Danmark

Barclays har den finansielle ekspertise, mens Plan arbejder i områderne og rekrutterer de unge og sikrer inklusion og bæredygtighed i projekterne. Det har skabt tusindvis af små virksomheder, nogle er enkeltmandsforretninger, andre bliver større med adskillige ansatte.

Det er en økonomisk vækst, der kan mærkes, og som ikke alene kommer den enkelte til gode, men skaber en bedre fremtid for hele lokalsamfundet.

Glem ikke de ekstremt fattige
Spørgsmålet er, om erhvervslivet uden partnerskaber med civilsamfundsorganisationer er bedre til at indfri visionen om en retfærdig verden. Er erhvervslivet bedre til at udrydde ekstrem fattigdom? Og opnå bæredygtig udvikling for alle?

Det tror vi ikke engang, at de selv ville svare ja til.

For virksomheder skal først og fremmest tjene penge. De skal ikke tage en masse risici for at nå de udsatte og fattigste eller sikre, at kvinder inddrages på lige fod med mænd og ikke diskrimineres.

I den nye udviklingsstrategi lægges der vægt på, hvad virksomheder kan gøre i verden. Men vi risikerer at miste fokus på den gruppe, vi allerhelst vil nå med udviklingsbistanden: De ekstremt fattige, børn og kvinder i de mest udsatte og skrøbelige situationer, mennesker, hvis rettigheder krænkes i så ekstrem grad, at vi slet ikke hører om dem.

Det er de tusindvis af unge demokratiforkæmpere, der sidder fængslet i Egypten, fordi de udgør en trussel mod det nye styre. Eller de hundredetusinder af familier i slummen i Dhaka, Bangladesh, der ikke får gavn af infrastrukturforbedringer, fordi ingen prioriterer byområder, der bliver ryddet i morgen.

Privatsektor kan ikke skabe udvikling alene
Det er en illusion at tro, at private virksomheder vil prioritere disse målgrupper på samme måde som civilsamfundsorganisationer gør det. Opbygningen af et stærkt civilsamfund er fundamentet for bæredygtig udvikling. Og det er præcis de danske udviklingsorganisationers ekspertise: At organisere og kapacitetsopbygge udsatte borgere i verdens fattigste lande.

I Plan har vi snart 80 års erfaring i at nå ud til de mest sårbare grupper, dem, der ikke er profit i. Vi hilser alle tiltag velkomne, der kan skabe økonomisk vækst i de områder, hvor de bor. Men det kan ikke stå alene. Vi er nødt til at støtte med det lange seje træk og skabe et fundament for demokrati, beskyttelse og mere lighed, før økonomisk vækst kommer alle i samfundet til gode.

Vi opfordrer til, at Danida opstiller klare og målbare indikatorer for, hvem den private sektors initiativer kommer til gode. Samtidig opfordrer vi til, at det danske og de lokale civilsamfund inddrages aktivt i danske virksomheders initiativer i udviklingslandene.

For når forretningsverdenens ekspertise i at skabe vækst kombineres med civilsamfundsorganisationernes ekspertise i udvikling, så kan vi tilsammen skabe vækst og samtidig komme et skridt nærmere på at leve op til de bæredygtige udviklingsmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00