Debat

S: Menneskerettigheder er et våben mod radikalisering i Mellemøsten

DEBAT: Menneskerettighederne er ikke blot halleluja-hippie-begreber for Vestens venstreorienterede. De er et konkret værktøj, der kan bekæmpe radikalisering i Irak og Syrien, skriver Mette Gjerskov (S).

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

IS er på retræte, og med tabet af Raqqa og Mosul er de tæt på at måtte lægge kalifatet på hylden. I hvert fald for nu. Og hurra for det. Men selvom der ikke er nogen tvivl om, at IS er svækket som organisation, har de trods alt formået gennem en årrække at bevare konturerne af et reelt kalifat – en islamistisk stat, på trods af stærk international modstand.

Det giver IS en stærk historie; drømmen om et kalifat lever videre og gør hvad den kan for at intimidere og skabe frygt både i Irak, i Syrien og terrorfrygt hjemme hos os i Europa.

Jeg nærer derfor ikke en forventning om, at Mellemøstens problemer er løst, fordi kalifatet er faldet. De fleste mennesker er der jo stadig; radikaliserede typer, der realistisk set må forventes at lede efter ekstremistiske bevægelser til at udfylde det magtrum, IS efterlader. Vi er derfor nødt til at bekæmpe den ekstremisme, som ikke er forsvundet, men måske blot blevet spredt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Menneskerettigheder som våben mod radikalisering
Først og fremmest er vi nødt til at sikre politiske løsninger, hvis vi skal dæmme op for konflikterne, og derfor skal vi gøre hvad vi kan for at støtte FN-processen, der er i gang. Men samtidig er vi nødt til også at fokusere på genopbygningen af området her og nu.

Her er det jo ikke ligefrem hjælpsomt, at regeringen har skåret så hårdt i udviklingsbistanden. Penge, der kunne være brugt til konkret genopbygning i nærområderne, bliver nu brugt til skattelettelser i Danmark. Ud over huse og infrastruktur skal vi forhindre ekstremisme og radikalisering. Her er vi nødt til at bytte våben ud med viden og kigge på, hvad der driver radikaliseringen.

Menneskerettighederne er derfor ikke blot halleluja-hippie-begreber for førsteverdens-venstreorienterede. De er et konkret værktøj til at bekæmpe radikalisering.

Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Her var det måske værd at se på en ny undersøgelse fra UNDP: Journey to violent extremism in Africa. Godt nok baseret på afrikanske erfaringer. Rapporten peger på gammelkendte faktorer til at bekæmpe radikalisering og ekstremisme.

Økonomisk vækst og uddannelse – grundlæggende tro på fremtiden som vi kender det. Det interessante er dog, at rapporten peger på overgreb begået af ledere og myndigheder som værende den afgørende faktor for, at mange tilslutter sig ekstremt voldelige grupper.

Magtmisbrug begået af dem, der skulle lede og servicere befolkningen. Altså helt grundlæggende menneskerettigheder. Det er temmelig interessant, fordi det giver os endnu en særdeles god grund til at fokusere på netop menneskerettigheder og god regeringsførelse som våben mod en ’gen-radikalisering’ af større grupper.

Største udfordringer venter forude
Menneskerettighederne er derfor ikke blot halleluja-hippie-begreber for førsteverdens-venstreorienterede. De er et konkret værktøj.

Så ud over, at humanitære og udviklingsaktører skal have adgang til at levere sikker, ubetinget, uhindret og vedvarende nødhjælp og udvikling til befolkningen og landet, ja, så kræver kampen mod ekstremismen altså fokus på menneskerettighederne. Et mere stabilt Syrien og Irak kræver, at vi fokuserer energi på at støtte op om at skabe sikkerhed, uddannelse og ikke mindst anstændige jobs. Og menneskerettigheder.

Vi har en masse dygtige organisationer i Danmark, som fokuserer deres indsatser netop her. Vi skal sikre en bedre sammenhæng mellem politisk konfliktløsning, humanitære indsatser og udviklingssamarbejdet.

Dernæst skal vi understøtte den irakiske stats mulighed for at skabe en stabil sikkerhedssituation i området, for eksempel i forhold til uddannelse af politi og beredskab med fokus på menneskerettigheder. Det er ikke nemt. De største udfordringer er bestemt stadig foran os. Men det bliver langt dyrere i fremtiden, hvis vi lader området falde tilbage i ekstremisme og krig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00