Debat

Ulla Tørnæs: Digitalt indfødte afrikanere kan springe flere udviklingstrin over

DEBAT: Biometriske id-kort og mobilbanker er med til at forandre udviklingen, mens digitalt indfødte afrikanere skaber lokal vækst. De skal hjælpes på vej, mener udviklingsminister Ulla Tørnæs og efterlyser her på Altinget inspiration til indsatsen.

TECHVELOPMENT: Piger og unge iværksættere skal hjælpes ud over rampen med digitale kompetencer, skriver udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). 
TECHVELOPMENT: Piger og unge iværksættere skal hjælpes ud over rampen med digitale kompetencer, skriver udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Først og fremmest er jeg glad for, at Altinget igangsætter en debat om teknologi og udvikling under overskriften ”techvelopment”.

Jeg vil gerne invitere alle til at benytte denne debatserie til at give mig indspark på området.

Der er ingen tvivl om, at teknologi og digitalisering kan ændre grundvilkårene på det udviklingspolitiske område. Den teknologiske udvikling og digitaliseringen af vores samfund vil medføre en transformation af eksisterende produktionsmetoder og traditionelle samfundsstrukturer.

Det er netop et af hovedformålene med det danske teknologi-diplomati: At sikre at digitaliseringen bliver inkluderende, så ingen lande eller regioner sakker bagud.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Techplomacy ny prioritet
Som et svar herpå har regeringen gjort teknologisk diplomati – eller techplomacy – til et udenrigspolitisk prioritetsområde og udnævnt verdens første tech-ambassadør.

Det har regeringen gjort, fordi vi skal være bedre til at udnytte teknologiens muligheder på tværs af vores internationale indsatser. Og fordi vi skal styrke og udbygge samarbejdet med tech-sektoren, der har en direkte indvirkning på milliarder af menneskers liv.

Derfor sætter jeg som en del af techplomacy-initiativet øget fokus på ”techvelopment” – krydsfeltet mellem tech og udvikling.

Ny teknologi springer udviklingstrin over
Den digitale transformation bevæger sig som en hvirvelvind over verden, og ikke mindst i Afrika går det forrygende stærkt. Afrikanske lande har på nogle områder med ny teknologi mulighed for at springe hele udviklingstrin over.

Lad mig give tre konkrete eksempler:

1. 80 procent af den afrikanske befolkning har i dag en mobiltelefon, og mange afrikanske lande er langt foran Vesten i forhold til at bruge mobiltelefonen som betalingsmiddel. Digitale betalingsservices har ikke bare gjort finansielle services meget billigere, men er også et kæmpe fremskridt for de 66 procent af den afrikanske befolkning, der ifølge Verdensbanken ikke har adgang til en bankkonto.

2. Et andet eksempel på en forholdsvis ny teknologi, der kan være med til at forandre verden, er droneteknologi. Droner kan være helt afgørende i humanitære situationer, hvor de i en katastrofesituation kan nå frem, hvor det ellers kan være umuligt. Med deres kameraer kan de bidrage til en vurdering af behovet for nødhjælp. Droner har også vist sig fantastisk nyttige til at nå ud til fjerntliggende egne med for eksempel medicin og blod.

3. Et tredje eksempel er udviklingen af digitale personregistre og ID-kort. Under min rejse til Ghana i denne uge sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde jeg blandt andet lejlighed til at lære mere om det store potentiale, som landets nye biometriske ID-kort ”Ghana-Card” har. Det gælder for eksempel i forhold til udvikling af et mere effektivt skattesystem og forbedringer i sundhedssystemet.

“Vi skal være vågne, men ikke jubeloptimister”
En række lovende teknologier er selvfølgelig stadig nye og under udvikling. Det gælder både drone- og blockchain-teknologi. Det er vigtigt, at vi er vågne og opsøgende omkring, hvordan ny teknologi kan anvendes som et redskab til at levere endnu bedre resultater i vores udviklingssamarbejde.

Vi skal selvfølgelig ikke være jubeloptimister. Den teknologiske udvikling medfører også risici og udfordringer. Hvis internetadgang og IT-kundskaber ikke når ud til alle, kan digitaliseringen øge eksisterende ulighed.

Digitaliseringen gør også nogle jobs overflødige og kræver nye kompetencer. Det skal vi være opmærksomme på i vores udviklingssamarbejde, så vi kan arbejde for at modvirke skellene.

Det er netop et af hovedformålene med det danske teknologi-diplomati: At sikre at digitaliseringen bliver inkluderende, så ingen lande eller regioner sakker bagud. Digitaliseringen er en enorm mulighed for at klatre op af stigen. Men også en potentiel kilde til øget ulighed og deraf afledt uro, ustabilitet og migration.      

Tech for både drenge og piger
Digitale færdigheder bliver stadigt mere afgørende. Ifølge FN’s Internationale Telekommunikationsunion (ITU) har 90 procent af verdens jobs allerede et digitalt aspekt.

I mange udviklingslande ser vi en forskel, hvad angår pigers og drenges adgang til og brug af digital teknologi. Det ligger mig særligt på sinde at hjælpe pigerne på vej i forhold til at tilegne sig de nødvendige digitale kompetencer.

Hvis vi fik udlignet denne kønsforskel, ville det ikke bare give piger bedre mulighed for at tage uddannelse og jobs, der er tilpasset fremtidens arbejdsmarked. Det ville, ifølge en analyse lavet af it-virksomheden Intel og konsulentvirksomheden Dalberg, også spille positivt ind på den økonomiske vækst.  

Hvordan hjælper Danmark så Afrikas digitalt indfødte?
Jeg vil gerne være med til at understøtte Afrikas fremvoksende, digitale økosystem. Der er allerede mere end 170 såkaldte ”tech hubs” i Afrika. Den mest kendte er nok iHub i Kenya, hvorfra mere end 150 startups er udsprunget.

Disse hubs giver ikke mindst den unge generation, hvoraf mange er ’digitalt indfødte’, mulighed for at få innovative ideer ud over rampen. Jeg vil gerne være med til at hjælpe de unge iværksættere, der kan og vil skabe lokal vækst og udvikling gennem digitale værktøjer.

Hvordan kan Danmark og udviklingslandene hjælpe hinanden med at høste frugterne af den teknologiske udvikling? Er der områder eller grupper, vi bør beskæftige os særligt med?

Hvilke udfordringer medfører den teknologiske udvikling for udviklingslandene? Hvordan kan Danmark og danske aktører bistå med at imødegå disse udfordringer?

Det er nogle af de spørgsmål, jeg håber at få et par bud på.

Dokumentation

Techvelopment til debat – men hvad taler vi om?

Med teknologiens fremskridt har nye begreber sneget sig ind i den klassiske ngo-jargon. Her er nogle af de begreber, I vil støde på undervejs i debatten:

Techvelopment
Techvelopment er en sammenskrivning af de to ord technology og development. Som begreb dækker det over ideen om, at teknologi kan føre til socioøkonomisk udvikling. Det kan være enten drevet, fremmet eller direkte forårsaget af de digitale teknologier eller brugen deraf.   

Blockchain
Blockchain er verdens førende online finanssystem. Det kan betragtes som en offentlig regnskabsbog, hvor overførsler registreres og bekræftes anonymt. Systemet er digitalt og består af rene data, og her er ingen mønter og sedler. 

Kryptovaluta
Den mest kendte kryptovaluta er bitcoins. Bitcoin er en ny valuta, som ikke udstedes af en nationalbank, og som ikke er tilknyttes noget lands økonomi. Der er ingen mellemled som banker eller pengeinstitutter ved overførsler med bitcoins. Ny kryptovaluta bliver skabt og godkendt i et netværk af computere og kryptografiske algoritmer.

Disruption
Disruption dækker over den teknologiske omvæltning, der sker med teknologiske landvindinger. Regeringen har for eksempel nedsat et disruptionråd, der blandt andet har til opgave at analysere de historiske erfaringer med teknologiske skift, teknologisk udvikling og globalisering samt gribe de vigtigste tendenser i den teknologiske udvikling og globaliseringen.

App
En app er en software-tilføjelse til en computer eller mobiltelefon. Apps kan være alt fra spil, betalingsfunktioner som MobilePay og MPesa eller tekstbehandlingsprogrammer.  

Big data
Big data henviser til ekstremt store datasæt og fundet af sammenhænge i data. Til big data hører de værktøjer og processer, der bruges, for at man kan håndtere og udnytte store datamængder. Med nye teknologier og tilgængelig internetdata er data-håndtering i en ekstrem skala blevet økonomisk opnåeligt.

Tech-giganter
Verdens fire største tech-virksomheder er Google, Apple, Facebook og Amazon. De har alle til huse i Silicon Valley, verdens største tech-hub. Værdien af deres aktier er den samme som Frankrigs BNP.

-----------------

Bidrag gerne til debatten om techvelopment. Send dit indlæg til [email protected]. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Casper Klynge

Vicedirektør, Dansk Erhverv (bl.a. digitalt område)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00