Debat

Direktør: DSR afslører sin uvidenhed om konkurrence med alvorlig fejlslutning

REPLIK: Det er et besynderligt indlæg, som Dansk Sygeplejeråd leverer i forsøget på at tale mod konkurrence og for flere penge til den offentlige sektor, skriver Attendo-direktør Søren Andersen.

Konkurrence er forudsætningen for innovation og muligheden for at se, hvem der er dygtig, og hvem der kan blive dygtigere, skriver Søren Andersen i en replik til Dansk Sygeplejeråd.
Konkurrence er forudsætningen for innovation og muligheden for at se, hvem der er dygtig, og hvem der kan blive dygtigere, skriver Søren Andersen i en replik til Dansk Sygeplejeråd.Foto: Søren Andersen, Attendo
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Andersen
Direktør, Attendo

Mere bureaukrati, selvom Dansk Sygeplejeråd (DSR) i årevis har afsløret absurd meget bureaukrati i deres medlemmers hverdag. Eksempelvis at sundhedsansatte bruger op mod halvdelen af deres tid på dokumentation og kontrolkrav.

Mindre konkurrence, selvom netop konkurrence er baggrunden for, at Dansk Sygeplejeråd ønsker flere penge til den offentlige sektor. Det er jo konkurrence, der har afdækket den erkendelse, som fagorganisationen kommer med - nemlig at den offentlige sektor kan gøre det bedre.

Flere investeringer i det, der ikke virker, frem for en interesse for det, der virker. Det svarer til at blive ved med at købe ny hæk i stedet for at finde ud af, hvorfor den gamle bliver ved med at gå ud.

Hvem ville overhovedet vide eller tale højt om bedre offentlige tilbud, hvis ikke netop konkurrence havde afsløret det?

Søren Andersen
Direktør, Attendo

Ovennævnte tre afsnit er de grundlæggende budskaber i centrale udtræk fra et indlæg i Altinget, som DSR-næstformand Dorthe Boe Danbjørg skriver i erkendelse af, at "interessen for private plejetilbud viser, at det offentlige ikke slår til".

Borgere zigzagger rundt i det offentlige
Attendo er Nordens største privatejede aktør på ældreområdet, og vi har betydelig erfaring med at drive plejecentre og levere hjemmepleje.

Følger man argumentationskæden i DSR-indlægget burde vores størrelse være en fordel, hvis målet er at undgå udhuling af "ressourcerne i de offentlige tilbud".

DSR-næstformanden peger på, at "jo flere aktører, der er en del af borgerens forløb, desto vanskeligere kan det være at sikre den faglige sammenhæng, koordination og overdragelse i opgaveløsningen".

Dermed kunne man altså argumentere for, at plejeområdet burde fjernes helt fra kommunerne, så vores ældre ikke skal zigzagge mellem de mange offentlige aktører. Vi er klar til at hjælpe med den forenkling, som DSR ønsker.

Med DSR-næstformandens forslag om nationale faglige kvalitetsstandarder - læseren husker måske, at selvsamme blev fjernet på sundhedsområdet for nogle år siden, fordi de lagde en dyne af unødvendigt bureaukrati over sygehusene - er der tale om national ensretning på et område, hvor hver eneste borger skal behandles individuelt.

Gad vide, hvor meget det vil hjælpe den offentlige sektor med at gøre det bedre?

Læs også

DSR laver alvorlig fejlslutning
Ydermere ønsker DSR mindre konkurrence og laver den fejlslutning, at de personer og aktører, der ønsker konkurrence, bare mener, at private kan gøre det bedre (hvad end "det" så dækker over). Denne fejlslutning er alvorlig, fordi betydningen af konkurrence er meget mere end privat erhvervsliv.

Konkurrence er eksempelvis forudsætningen for innovation og muligheden for at se, hvem der er dygtig, og hvem der kan blive dygtigere. Konkurrence er det omdrejningspunkt, der altid sikrer vores fokus på borgeren. På at levere den bedst mulige ydelse og service.

Konkurrence er med andre ord forudsætningen for netop det, Dorthe Boe Danbjørg argumenterer for. Nemlig at de offentlige tilbud skal blive bedre. Hvem ville overhovedet vide eller tale højt om bedre offentlige tilbud, hvis ikke netop konkurrence havde afsløret det?

Endelig ønsker DSR flere penge til den offentlige pleje og de offentlige tilbud. Flere penge selvom vi har solid viden om, at de private aktører, som ifølge DSR gør det bedre end det offentlige, faktisk gør det til færre penge end det offentlige.

Tillad mig et forslag. Skulle vi ikke prøve at rette fokus på kvaliteten i plejen, borgerens tilfredshed og det frie valg? Altså i stedet for at pege fingre af os, der leverer varen for færre penge. Eller i stedet for at tale organisering og pege fingre ad hinanden, når vi har samme mål: Den bedst mulige pleje til vores borgere.

Dokumentation

Temadebat: Er frit valg en fordel eller hæmsko for kvaliteten af ældreplejen?

Siden 2003 har ældre frit kunnet vælge mellem en kommunal eller privat udbyder af plejeboliger og hjemmehjælp.

Lige så længe har fritvalgsordningen udgjort en politisk kampplads mellem rød og blå blok, og aktuelt udfordres den også af den socialdemokratiske regering. 

Regeringen og støttepartierne giver det frie valg skylden for en del af det ”minuttyranni” og bureaukrati i hjemmeplejen, som de har en ambition om at komme til livs.

SF mener, at tiden er inde til et opgør med de offentlige udbudsregler på ældreområdet, som ifølge partiet øger bureaukratiet, hæmmer fleksibiliteten og i sidste ende medfører ringere ældrevelfærd. 

Omvendt ser blandt andet Venstre, hvilket Jakob Ellemann-Jensen satte en tyk streg under i sin landsmødetale, helst en øget privatisering af ældreplejen.

Derfor tager Altinget Ældre nu debatten og spørger: Er det tid til et opgør med det frie valg på ældreområdet, eller skal ordningen styrkes? Er de offentlige udbudsregler skruet fornuftigt sammen? Bør private leverandører overhovedet kunne tjene penge på ældreomsorg? 

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

0:000:00