Isolation kan efterlade tusindvis af ældre bundet til sengen, deprimerede eller med forværret demens

CORONA: Totalt besøgsforbud og lukkede døre kan få alvorlige konsekvenser for ældre. Ældre Sagen opfordrer nu myndigheder til at sikre bedre kontakt mellem pårørende og ældre på plejehjem.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Besøgsforbud og manglende kontakt mellem beboere på plejehjem kan få alvorlige konsekvenser, hvis restriktionerne for at forhindre spredning af coronavirus fortsætter i en længere periode.

Ældre Sagen opfordrer nu Sundhedsministeriet til at præcisere, hvordan besøgsrestriktionerne på plejehjem skal fortolkes, så de ældre ikke isoleres mere end højst nødvendigt.

"Vi risikerer, at ældre mennesker mister vitale funktioner og får mentale skader. Det kan i værste fald betyde, at de risikerer at dø af andet end coronavirus, eller at de, efter pandemien har lagt sig, har væsentligt forringet funktionsniveau," siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældre Sagen.

Forlænget nedlukning øger bekymring
Ældre Sagen har oprindeligt støttet op om besøgsforbud på plejehjem for at beskytte de udsatte beboere mod coronavirus.

Det er på tide at spørge, hvad det er for nogle mennesker, der kommer ud i den anden ende.

Bjarne Hastrup
Direktør, Ældre Sagen

Ledelsen på de enkelte plejehjem har som udgangspunkt kun haft mulighed for at dispensere, hvis den ældre er døende eller kritisk syg.

Men forlængelsen af restriktionerne for samfundet til efter påske skaber stor bekymring hos pårørende, fortæller Bjarne Hastrup.

Selv om de pårørende har stor forståelse for smitterisikoen, undrer mange sig over, at besøgsforbuddet ofte bliver fortolket sådan, at plejehjemsbeboerne sidder isoleret i hver deres bolig hele dagen.

"Mange er demente og har kognitive lidelser, og for dem kan måneders isolation betyde, at de ikke længere kan genkende deres pårørende. Samtidig er man bekymret for, at man ikke får den kognitive stimulans, som gør, at man kan holde demens fra døren," siger Bjarne Hastrup.

Vil ikke kunne rejse sig fra sengen
Bekymringen går også på, at mange ældre ikke får den motion eller gåtur, som pårørende ofte sørger for.

"Bare det, at du sidder stille i en stol i en uge betyder, at du mister 20 procent af din muskelkraft. Så vi risikerer altså, at meget svækkede ældre ikke vil kunne rejse sig fra sengen, når det her er overstået," siger Bjarne Hastrup.

Langvarig isolation kan også forværre den ensomhed, som i forvejen er et stort problem blandt ældre, og kan i værste fald udløse en bølge af regulære depressioner.

Derfor mener Ældre Sagen, at det er på tide at bløde lidt op, så der sikres bedre kontakt mellem pårørende og plejehjemsbeboere.

"Det er på tide at spørge, hvad det er for nogle mennesker, der kommer ud i den anden ende," siger Bjarne Hastrup.

Det burde kunne lade sig gøre at skabe bedre kontakt uden at gå på kompromis med smitterisikoen, mener han.

"Regeringen og sundhedsmyndighederne siger, at vi skal holde to meters afstand. Det gælder selvfølgelig også på et plejehjem, men så kan man jo sagtens modtage besøg, så længe man holder afstand og bruger fornuften," siger Bjarne Hastrup.

Heunicke: Det er hjerteskærende
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) deler Ældre Sagens bekymring.

"Det er hjerteskærende, at der i denne tid sidder ældre mennesker på vores plejehjem og savner de sædvanlige besøg fra deres familie, og det er med til at understrege situationens alvor. Det er nødvendigt, at vi beskytter svækkede ældre bedst muligt mod COVID-19, og det gælder især plejehjemsbeboere, der er særligt udsat for smitte, fordi de bor under samme tag,” skriver han i et mailsvar til Altinget.

Heunicke understreger, at besøgsforbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed ikke omfatter besøg i kritiske situationer eller hos en døende person.

"Samtidig ved jeg, at personalet på landets plejehjem gør en stor indsats for at sikre en fortsat tryg hverdag for de ældre og tage tekniske løsninger i brug, når det kan være med til at sikre en god kontakt til familien,” skriver han.

Artiklen blev først publiceret klokken 15:00 uden kommentar fra Magnus Heunicke. Kommentaren er tilføjet klokken 16:45.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00