Debat

Liselott Blixt: Alle ældre skal have ret til at vælge livet fra

DEBAT: Retten til at fravælge genoplivning skal gælde for alle alderdomssvækkede mennesker. Den skal ikke være afhængig af, om man har kontakt med kommunen, skriver DF's sundhedsordfører.

Dansk Folkeparti har kæmpet for nye genoplivningsregler siden 2018.
Dansk Folkeparti har kæmpet for nye genoplivningsregler siden 2018.Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag er chancerne for at overleve et hjertestop større, end de nogensinde har været.

Der er hjertestartere på snart sagt hvert et gadehjørne i de store byer, hjerteløbere, der kan træde til, og viden om hvordan man øver hjertemassage er også langt større end den før har været.

Det er dejligt. Langt de fleste af os sætter pris på, at mulighederne for at overleve et hjertestop er bedre.

Men når man er langt oppe i årene, svækket af alderdom og livsmodet svinder, så må man have ret til at fravælge livet i det tilfælde, at man eksempelvis bliver ramt af hjertestop.

Det bør ikke være sådan, at raske mennesker på 18 til 20 år, der momentant lider af livslede, kan udtrykke ønske om ikke at blive genoplivet i det tilfælde, at de for eksempel begår selvmord.

Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

Retten skal være generel
Sådan er det faktisk ikke i dag. Hvis man er i gang med et aktuelt behandlingsforløb - det kan være kræft, KOL eller andet - så har man mulighed for at frabede sig genoplivning. Men generel alderdomssvækkelse er ikke tilstrækkeligt.

Med andre ord er plejepersonalet på vores plejehjem nødt til at iværksætte genoplivning af beboerne, selvom de udtrykkeligt har givet besked om, at de ikke ønsker det. Det gælder nemlig ikke.

Dansk Folkeparti foreslog således i 2019 at gøre det muligt for ældre alderdomssvækkede mennesker at fravælge muligheden for genoplivning, for eksempel i form af registrering i et centralt register, hvor tilkendegivelsen er uomtvistelig.

Vi mener, at retten til at fravælge genoplivning skal være generel. Den skal ikke være afhængig af, om man tilfældigvis har kontakt med kommunen. Men det er klart, at afgivelsen skal ske under betryggende forhold, for eksempel i forbindelse med en samtale med en læge.

Kan give mén
Til gengæld bør retten forbeholdes personer over en vis alder. Det bør ikke være sådan, at raske mennesker på 18 til 20 år, der momentant lider af livslede, kan udtrykke ønske om ikke at blive genoplivet i det tilfælde, at de for eksempel begår selvmord.

Det er ikke det, der har været intentionen med Dansk Folkepartis forslag. Intentionen har alene været at hjælpe ældre, alderdomssvækkede mennesker.

Risikoen for at en genoplivning efter lang tid, hvor hjertet ikke har slået, efterlader den ældre med mén som hjerneskader eller lammelser, er betydelig. Og dermed risikerer den ældres livskvalitet at svinde betydeligt.

Læs også

Angsten for døden forsvinder
Efterhånden som man bliver ældre, bliver mange mennesker også mere fortrolige med at acceptere døden som et vilkår. Angsten for døden forsvinder.

Det kan for mange unge og yngre være meget vanskeligt at forstå, og derfor vil pårørende i mange tilfælde presse på for, at den ældre afstår fra at tilkendegive, at vedkommende ikke ønsker genoplivning. Derfor er det også vigtigt, at der etableres et system, der gør den ældre borgers ønske ubestrideligt.

Efter vi havde stillet vores beslutningsforslag tilbage i 2019, indgik vi en aftale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at få sat penge af til et nyt it-system, som skal kunne sikre, at man bliver korrekt og betryggende registreret.

Så et langt sejt træk viste sig altså at give resultater

Dokumentation

Temadebat: Har svækkede ældre ret til en naturlig død?

Regeringen og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har inviteret Folketingets partier til forhandlinger om ældres ret til at dø i fred.

Ministeren mener, at ældre skal kunne sig nej tak til genoplivning, hvis de får hjertestop.

"Jeg mener, at vi som samfund har en pligt til at respektere, når ældre habile borgere træffer den dybt personlige etiske beslutning, hvis de mener, at sådanne genoplivningsforsøg for dem ikke er meningsfulde," siger Magnus Heunicke.

Konkret vil regeringen nu give habile, svækkede personer mulighed for at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det skal ske ved at oprette en digital database, hvor alle fra 18 år kan registrere sig, hvis man ikke ønsker genoplivningsforsøg.

Valget skal gælde for borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedssektoren, for eksempel som modtagere af hjemmesygepleje.

Fravalget af genoplivningsforsøg skal ikke kræve samtale med en læge. Men beslutningen skal kunne ændres af personen, det drejer sig om.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Hvordan skal fremtidens regler for fravalg af genoplivningsforsøg se ud? Hvilke etiske og moralske aspekter skal politikerne huske på i forhandlingerne? Skal beslutningen kræve en samtale med en læge? Og bør retten udvides til patienter med andre livstruende sygdomme?

Panelet består af:

Jane Heitmann (V), ældreordfører

Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører og ordfører for Etisk Råd

Anna Wilroth, seniorkonsulent i Ældresagen

Camilla Noelle Rathcke, Lægeforeningen

Anne-Marie Axø Gerdes, formand for Etisk Råd

Christian Hassager, formand for Dansk Råd for Genoplivning

Marie Lenstrup, formand for Danske Pårørende

Grete Christensen, formand Dansk Sygeplejeråd

Mona Striib, formand i FOA

Irene Hesselberg, formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00