Debat

Selveje Danmark: Hverken bureakrati eller ideologi trumfer retten til frit valg

DEBAT: Ældres ret til indflydelse på eget liv er ukrænkelig, uanset hvor irriterende og besværligt det end er set fra et bureaukratisk eller ideologisk perspektiv, skriver direktør Jon Krog.  

Selvfølgelig er det lettere, hvis man som offentlig myndighed bare kan bestemme selv. Men hvis man først forfølger det synspunkt, ja hvor ender vi så, skriver Jon Krog.
Selvfølgelig er det lettere, hvis man som offentlig myndighed bare kan bestemme selv. Men hvis man først forfølger det synspunkt, ja hvor ender vi så, skriver Jon Krog.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Frit valg i ældreplejen handler hverken om kommuner eller om andre leverandører på ældreområdet. Det handler grundlæggende heller ikke om konkurrence og økonomi.

Det handler helt fundamentalt om én ting, nemlig om det enkelte menneskes ret til at have indflydelse på sit eget liv, herunder retten til selv at beslutte hvor og med hvem, man ønsker at leve sit liv.

Det er måske en rettighed, som mange tager for givet. Vi bestemmer jo grundlæggende selv, hvor vi vil flytte hen, med hvem vi vil bo og dele vores liv. Men sådan er det jo desværre ikke for alle mennesker i samfundet.

Derfor bør det være op til de ældre at vurdere, hvor de gerne vil leve deres sidste tid. Det er ikke en beslutning, som andre skal tage for dem, fordi det er for besværligt, eller fordi man af ideologiske årsager er imod ikke-offentlige aktører.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Det handler i særlig grad om de mennesker, der har brug for samfundets hjælp til at klare sig. Eksempelvis for de handicappede og de plejekrævende ældre. De mennesker har selvfølgelig også retten til et selvstændigt liv.

Den ret – altså retten til et selvstændigt liv – er derfor eksplicit reguleret i FN's handicapkonvention. Af den fremgår det af artikel 19 blandt andet, at "personer med handicap har mulighed for at vælge deres bopæl, samt hvor og med hvem de vil bo, på lige fod med andre", og disse personer "ikke er forpligtet til at leve i en bestemt boform".

Irriterende rettigheder kan ikke sløjfes
Nu er fokus i denne debat selvfølgelig på ældreområdet og ikke så meget på handicapområdet, men hvis retten til frit at vælge bopæl gælder for handicappede, så gælder det naturligvis også for ældre. Dels fordi mange ældre også er handicappede, dels fordi handicapkonventionen jo tilsikrer handicappede de samme grundlæggende rettigheder som tilkommer andre i samfundet – herunder de ældre.

Nu forlyder det sig, at der lægges op til, at visse frikommuner skal have ret til at sløjfe det frie valg for de ældre, ved blandt andet at stå uden for reglerne om fripleje. Det må antages, at motivet handler om, at de ældres ret til frit valg er bøvlet for kommunerne, at det er svært at planlægge, når ældre og deres pårørende har egne ønsker, og at for mange vil noget andet end det kommunale.

Og det er da muligvis også rigtigt. Selvfølgelig er det lettere, hvis man som offentlig myndighed bare kan bestemme selv. Men hvis man først forfølger det synspunkt, ja hvor ender vi så? Jeg kan i hvert fald pege på mange grundlæggende rettigheder, som ud fra et magthaversynspunkt sikkert er irriterende.

Ikke desto mindre har vi som retssamfund nu engang de rettigheder. Og vi holder fast i dem, hvilket også er årsagen til, at Danmark har tiltrådt FN's handicapkonvention.

Læs også

Ældres behov er vigtigere end ideologisk kamp
Så når vi nu har en debat om frit valg på ældreområdet, så burde det slet ikke være en debat om, hvorvidt de ældre har frit valg eller ej. Det burde derimod være en debat, der handler om, hvordan vi sikrer, at de ældre har gode veldrevne tilbud at vælge imellem.

Kvaliteten skal være høj, der skal være plads til det levede liv, der skal være respekt og omsorg alle steder. Om den ældre så ønsker at opleve det på et kommunalt plejehjem, tæt på vedkommendes tidligere bopæl, på et friplejehjem tæt på oldebørnene i den anden ende af landet eller på et selvejende plejehjem med et kristent værdigrundlag – ja, det er op til den enkelte ældre, og det er den udfordring, som det frie valg stiller os overfor.

I Selveje Danmark tror vi på, at de selvejende værdibårne plejehjem kan noget unikt. Det er uanset, om de har driftsoverenskomst med en kommune eller er selvejende friplejehjem.

Selvejende friplejehjem udgør i dag cirka 95 procent af alle friplejehjem. Vi tror på, at mange ældre gerne vil nærheden til civilsamfundet, til stærke værdier og deres betydning i praksis. Men vi tror naturligvis også på, at der i kommunerne er utroligt gode plejecentre, der med deres afsæt har lige så meget at byde på.

Derfor bør det være op til de ældre at vurdere, hvor de gerne vil leve deres sidste tid. Det er ikke en beslutning, som andre skal tage for dem, fordi det er for besværligt, eller fordi man af ideologiske årsager er imod ikke-offentlige aktører.

Dokumentation

Ny debat: Er frit valg en fordel eller hæmsko for kvaliteten af ældreplejen?

Siden 2003 har ældre frit kunnet vælge mellem en kommunal eller privat udbyder af plejeboliger og hjemmehjælp.

Lige så længe har fritvalgsordningen udgjort en politisk kampplads mellem rød og blå blok, og aktuelt udfordres den også af den socialdemokratiske regering. 

Regeringen og støttepartierne giver det frie valg skylden for en del af det ”minuttyranni” og bureaukrati i hjemmeplejen, som de har en ambition om at komme til livs.

SF mener, at tiden er inde til et opgør med de offentlige udbudsregler på ældreområdet, som ifølge partiet øger bureaukratiet, hæmmer fleksibiliteten og i sidste ende medfører ringere ældrevelfærd. 

Omvendt ser blandt andet Venstre, hvilket Jakob Ellemann-Jensen satte en tyk streg under i sin landsmødetale, helst en øget privatisering af ældreplejen.

Derfor tager Altinget Ældre nu debatten og spørger: Er det tid til et opgør med det frie valg på ældreområdet, eller skal ordningen styrkes? Er de offentlige udbudsregler skruet fornuftigt sammen? Bør private leverandører overhovedet kunne tjene penge på ældreomsorg? 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00