3F: Virksomheder har glemt, hvordan de rekrutterer

DEBAT: 3F kan ikke genkende den mangel på arbejdskraft, som arbejdsgiverne råber op om. I visse geografiske områder kan der være udfordringer, men det bør blot give anledning til at skærpe rekrutteringsprocessen, skriver 3F-formand Per Christensen.

Af Per Christensen
Forbundsformand, 3F

Hvis man skal tro mediebilledet, er manglen på arbejdskraft så stor, at danske virksomheder snart går bankerot.

Flere virksomheder stiller sig frem og fortæller, at de ikke kan besætte ledige stillinger med kvalificeret arbejdskraft, og derfor er de tvunget til at afvise ordrer.

Ifølge arbejdsgiverne er der kun én løsning på dette, nemlig at få fri adgang til arbejdskraft fra hele verden.

I 3F har vi ganske vanskeligt ved at genkende billedet. Vi har for eksempel cirka 12.000 ledige 3F’ere.

Derudover står mere end 2.000 unge i praktikpladskøen inden for områder, hvor der i dag meldes om mangel på arbejdskraft.

Derfor er vi uforstående overfor den påståede mangel på arbejdskraft, som arbejdsgiverne råber op om.

I 3F anerkender vi, at der i visse geografiske områder indenfor visse fag kan være udfordringer med kvalificeret arbejdskraft, og det kan derfor være blevet lidt vanskeligere for virksomhederne at rekruttere.

Når det er sagt, burde det jo i sig selv være anledning til, at virksomhederne skærper deres rekrutteringsproces. Men det oplever vi desværre ikke i 3F.

Virksomheder gør ikke nok 
En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) understøtter vores oplevelse. For tal fra STAR viser, at kun 1,3 procent af de virksomheder, der oplever rekrutteringsudfordringer, både har henvendt sig til det lokale jobcenter, kontaktet a-kasserne og fagforeningerne og slået stillingen op på jobnet.dk.

Den statslige hotline, hvor virksomheder kan få hjælp til rekruttering, har i gennemsnit ét opkald om dagen, så heller ikke her forsøger virksomhederne at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det er simpelthen ikke godt nok.

Det er påfaldende, at virksomhederne har fravalgt at bruge de kanaler, som de ledige får tudet ørerne fulde af, er den mest direkte vej i arbejde.

Ligesom virksomhederne skal stille deres job til rådighed for de ledige, skal de ledige naturligvis også stå til rådighed for virksomhederne. Og det gør de.

Langt størstedelen af de ledighedsberørte dagpengemodtagere i 2017 gik i arbejde inden for de første en-tre måneders ledighed, og kun en marginal del af de ledige dagpengemodtagere er ledige i længere tid. Med andre ord:

De ledige går ikke og gemmer sig i dagpengesystemet. De ledige går i arbejde, når jobbene er der. Så enkelt er det.

Lad rekruttering erstatte brokkeriet  
I 3F hjælper vi gerne virksomhederne med at besætte ledige stillinger med kvalificeret arbejdskraft. Vi formidler hver eneste dag job, og 98 procent af de jobordrer, vi modtager, opfylder vi.

Derfor vil jeg også opfordre virksomhederne til at kontakte den lokale 3F-afdeling, så vi sammen kan sørge for, at virksomheder og ledige kan finde sammen i et godt match.

Noget tyder altså på, at virksomhederne er mere optaget af at beklage sig end at rekruttere professionelt. Det er ærgerligt.

I 3F er vi helt med på, at konkurrenceevnen er afhængig af, at virksomheder har de kompetente medarbejdere, de har brug for.

Men det er ærligt talt lidt vanskeligt, når virksomhederne tilsyneladende har glemt, hvordan man rekrutterer.

Forrige artikel AE: Mere udenlandsk arbejdskraft vil presse de ufaglærte AE: Mere udenlandsk arbejdskraft vil presse de ufaglærte Næste artikel Debat: Virksomhedsbesøg skal være en del af undervisningen i folkeskolen Debat: Virksomhedsbesøg skal være en del af undervisningen i folkeskolen