Debat

Ældre Sagen: Pensionssystemet må aldrig forenkles på bekostning af de svageste ældre

Vi skal huske, at det danske pensionssystem er i verdensklasse, fordi vi har kæmpet for det. Vi skal værne om det, passe og pleje det, og må aldrig komme til at smide barnet ud med badevandet, skriver Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen ser meget frem til kommissionens anbefalinger. Men en forenkling må aldrig ske på bekostning af målretning af offentlige ydelser til dem, der har størst behov. Det handler om tryghed, skriver Bjarne Hastrup.
Ældre Sagen ser meget frem til kommissionens anbefalinger. Men en forenkling må aldrig ske på bekostning af målretning af offentlige ydelser til dem, der har størst behov. Det handler om tryghed, skriver Bjarne Hastrup.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Bjarne Hastrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ikke meget, der kan slå os ud med samme styrke, som frygten for fremtiden.

For hvad nu, hvis man ikke kan arbejde, til man når pensionsalderen? Eller hvis man ikke har økonomi til at opretholde et værdigt liv med venner og familie?

Og hvad nu, hvis man mister sin pensionsopsparing på grund af nye regler, love og modregninger? 

Temadebat

Hvordan skal politikerne indrette et nyt pensionssystem?

Som optakt til Pensionskommissionens længeventede anbefalinger fløjter Altinget Arbejdsmarked en ny temadebat i gang.

Her vil politikere, eksperter, ældreorganisationer og arbejdsmarkedets aktører diskutere, hvordan de mener, at et nyt pensionssystem bør indrettes med udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  • Kræver et mere gennemskueligt system, at politikerne reviderer eller skrotter konkrete regler i den nuværende pensionslovgivning?
  • Er der regler, som afholder pensionister, der egentlig fortsat ønsker at have en tilknytning til arbejdsmarkedet, fra at arbejde, efter de har nået pensionsalderen? 
  • Kan pensionsalderen stige langsommere, uden at det får fatale konsekvenser for de offentlige finanser?
  • Kræver et opgør med den stigende pensionsalder, at velfærdssamfundet i højere grad omfavner udbuddet af private forsikringer?

Du kan se det fulde debatpanel her

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til debatredaktør Martin Mauricio på [email protected] for at aftale nærmere.
 

Pensionskommissionen skal blandt andet komme med bud på, om pensionssystemet er skruet sammen på en måde, så vi har lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet i takt med, at pensionsalderen stiger.

Men lysten til at blive på arbejdsmarkedet handler ikke kun om økonomi.

Arbejdsmiljø skal prioriteres

Mange seniorer over 50 år frygter for deres resterende arbejdsår. Enten fordi de er bekymrede for deres helbred, eller fordi det kan blive svært at komme i arbejde igen, hvis de skulle miste deres job. Arbejdsvilkår, aldersdiskrimination og pensionsalder hænger uløseligt sammen.

Vi skal som samfund tage højde for den stigende pensionsalder. Det kræver, at det gode arbejdsmiljø prioriteres. Både politisk og på arbejdspladserne. Alle medarbejdere skal uanset alder have mulighed for efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Ældre Sagen mener, at vi grundlæggende har et velfungerende og robust pensionssystem. Det tager højde for, at vi har forskellige økonomiske forudsætninger afhængigt af, hvordan vores arbejdsliv har været.

De fleste har en fornuftig økonomi som pensionist. Mange har haft mulighed for selv at bestemme, hvornår de vil stoppe med at arbejde. Og de heldige har en arbejdsgiver, der sørger for at tilrettelægge arbejdet, så ældre medarbejdere selv foretrækker at blive fremfor at gå på pension.

Skal tage udgangspunkt i lyst 

Men der er også en bagside. Her finder vi dem, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Dem, der bliver overraskede og vrede over at blive modregnet i deres pensionsopsparing. Dem, der er nedslidte og må slæbe sig frem til tidspunktet, hvor de kan gå på pension. Og dem, der ikke kan få en fleksibel aftale om at blive på arbejdsmarkedet på nye vilkår.

Lad os se, om vi i fremtiden kan sænke ambitionerne en anelse, så pensionsalderen ikke vil stige i samme takt efter 2040

Bjarne Hastrup
Administrerende direktør, Ældre Sagen

Sådan er virkeligheden i dag. Det er det, vi skal finde løsninger på. Pensionskommissionens anbefalinger vil forhåbentlig give flere af os bedre forudsætninger for at leve et godt liv som pensionist.

Og anbefalingerne vil forhåbentlig tage udgangspunkt i værdier som tillid, tryghed, sikkerhed og værdighed. De vil forhåbentlig ikke kun bygge på økonomiske beregninger, tabeller og grafikker.

Ældre Sagen medgiver, at det nuværende pensionssystem er komplekst. Men vi må leve med en vis grad af kompleksitet, fordi det sikrer, at offentlige ydelser målrettes dem, der har de største behov. Det kan ikke være anderledes, når der fortsat er en stor restgruppe, der ikke – eller næsten ikke – har nogen pensionsordning til at supplere folkepensionen og ATP. Men der er områder, hvor der kan forenkles.

Der er allerede taget hul på forenklingen af pensionssystemet med aftalen om at afskaffe modregning af arbejdsindkomst i folkepensionen. Det giver et forbedret incitament til fortsat at arbejde. Samtidig bliver det enklere at tage udgangspunkt i lysten til at fortsætte med at arbejde fremfor i økonomiske overvejelser.

Foden skal hæves fra speederen

Lad os se, om vi i fremtiden kan sænke ambitionerne en anelse, så pensionsalderen ikke vil stige i samme takt efter 2040. Mange har i dag en mental barriere mod at hæve pensionsalderen til mere end 70 år. Det vil måske ændre sig i løbet af de næste 15 år. Men vi har brug for at hæve foden lidt fra speederen og evaluere erfaringerne.

En forenkling må aldrig ske på bekostning af målretning af offentlige ydelser til dem, der har størst behov

Bjarne Hastrup
Administrerende direktør, Ældre Sagen

Ældre Sagen ser også gerne, at forskellene mellem de enkelte arbejdsmarkedspensioner forenkles. For eksempel er det kun muligt i nogle arbejdsmarkedspensioner at starte en delvis udbetaling af pensionen. Dette gør det svært for den enkelte at planlægge tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet og konsekvenserne af at skifte pensionskasse.

Ældre Sagen ser meget frem til kommissionens anbefalinger. Men en forenkling må aldrig ske på bekostning af målretning af offentlige ydelser til dem, der har størst behov. Det handler om tryghed. Det handler om tillid til velfærdssamfundet.

Vi skal huske, at det danske pensionssystem er i verdensklasse, fordi vi har kæmpet for det. Vi skal værne om det, passe og pleje det, og må aldrig komme til at smide barnet ud med badevandet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00