Debat

Venstre: Vi afviser ikke at stoppe den stigende pensionsalder

Vi ved, at vi på den anden side af 2040 vil få større økonomisk handlekraft. Derfor bør vi spørge os selv, om vi kan finde en anden måde at justere pensionsalderen på end hidtil aftalt, skriver beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).

Politisk har vi i tide foretaget kloge og holdbare justeringer af pensionssystemet, som har været med til at gøre pensionssystemet stærkere, skriver Hans Andersen (V).
Politisk har vi i tide foretaget kloge og holdbare justeringer af pensionssystemet, som har været med til at gøre pensionssystemet stærkere, skriver Hans Andersen (V).Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Hans Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har et godt og stærkt pensionssystem i Danmark, som hviler på den skattefinansierede folkepension, de private pensionsopsparinger og arbejdsmarkedspensionerne. Det misunder mange i verden os for, for det sikrer, at alle danskere – uanset arbejdsmarkedstilknytning – har et forsørgelsesgrundlag i alderdommen.

Det er et pensionssystem, som sikrer et stærkt forsørgelsesgrundlag for danske ældre, og som også indeholder en høj grad af fleksibilitet. Det skal vi værne om.

Temadebat

Hvordan skal politikerne indrette et nyt pensionssystem?

Som optakt til Pensionskommissionens længeventede anbefalinger fløjter Altinget Arbejdsmarked en ny temadebat i gang.

Her vil politikere, eksperter, ældreorganisationer og arbejdsmarkedets aktører diskutere, hvordan de mener, at et nyt pensionssystem bør indrettes med udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  • Kræver et mere gennemskueligt system, at politikerne reviderer eller skrotter konkrete regler i den nuværende pensionslovgivning?
  • Er der regler, som afholder pensionister, der egentlig fortsat ønsker at have en tilknytning til arbejdsmarkedet, fra at arbejde, efter de har nået pensionsalderen? 
  • Kan pensionsalderen stige langsommere, uden at det får fatale konsekvenser for de offentlige finanser?
  • Kræver et opgør med den stigende pensionsalder, at velfærdssamfundet i højere grad omfavner udbuddet af private forsikringer?

Du kan se det fulde debatpanel her

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til debatredaktør Martin Mauricio på [email protected] for at aftale nærmere.

Politisk har vi i tide foretaget kloge og holdbare justeringer af pensionssystemet, som har været med til at gøre pensionssystemet stærkere. Det gælder især de aftaler, Venstre har stået i spidsen for at gennemføre, som sikrer, at pensionsalderen stiger i takt med levetiden.

Stigende pensionsalder forudsætter velfærden

Vi ved, at hvis folkepensionsalderen ikke hæves som forudsat fra 2035, så vil de offentlige finanser blive svækket med knap 60 milliarder kroner om året.

Derfor er levetidsindekseringen også en af forudsætningerne for, at vi i dag og i fremtiden har råd til at prioritere både vores fælles velfærd og den grønne omstilling. Og det er en af forudsætningerne for, at vi også har råd til at tage os godt af dem, der ikke kan arbejde til folkepensionsalderen – for eksempel ved at tilbyde den seniorpension til nedslidte danskere, som vi har indført.

Men systemet er ikke perfekt, og det kan for mange virke komplekst og ugennemskueligt. For den enkelte betyder det desværre, at det kan være svært at gennemskue, hvilke muligheder man har for at trække sig tilbage – og hvilke muligheder man har som senior for at arbejde efter folkepensionsalderen.

Det var også derfor, at vi – da Venstre sidst havde regeringsansvaret – nedsatte Seniortænketanken, der skulle se på, hvordan vi kan sikre bedre muligheder og vilkår for et langt seniorarbejdsliv. Seniortænketanken pegede blandt andet på muligheden for en forenklingen af pensionsreglerne, så den enkelte senior for eksempel i højere grad kan gennemskue de økonomiske konsekvenser ved at arbejde ved siden af folkepensionen.

Vi skal skabe bedre rammer for de danske seniorer, der både kan og vil blive på arbejdsmarkedet. Og vi skal styrke incitamenterne til at tage nogle ekstra år på arbejdsmarkedet.

Lineær fremskrivning kan måske justeres

Da vi sidst havde regeringsansvaret, aftalte vi at nedsætte en kommission om tilbagetrækning og nedslidning, der skal se pensionssystemet efter i sømmene.

Derfor mener vi også, at vi bør stille os selv det spørgsmål, om vi nødvendigvis på den lange bane skal blive ved med lineært at fremskrive pensionsalderen

Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

Den kommission er i fuld gang, og de skal også se på, om systemet er indrettet hensigtsmæssigt ift. de seniorer, som må trække sig tilbage før folkepensionsalderen, ligesom kommissionen ser på virkningerne af en lempeligere levetidsindeksering.

I Venstre glæder vi os til at modtage anbefalingerne fra kommissionen. Og vi er klar til at indgå i konstruktive drøftelser om mulighederne for at gøre systemet bedre.

Vi ved, at når vi er på den anden side af 2040, så er der større økonomisk handlekraft. Derfor mener vi også, at vi bør stille os selv det spørgsmål, om vi nødvendigvis på den lange bane skal blive ved med lineært at fremskrive pensionsalderen, som der er lagt op til – eller om vi kan finde en anden måde at justere pensionsalderen på.

Selvfølgelig med det for øje, at økonomien skal hænge sammen, og at vi grundlæggende holder fast i, at pensionsalderen skal stige i takt med levetiden.

Den enkelte senior skal i fokus

Men der er allerede ting, vi nu mener, vi kan gennemføre, som kan sikre et bedre pensionssystem.

I Venstres fuldt finansierede finanslovsprioriteter for 2022 har vi derfor bl.a. foreslået at fjerne modregningen af arbejdsindkomst i egen folkepension, ligesom vi vil fjerne modregningen i både folke-, senior- og førtidspension på grund af partneres indkomst. Vi vil også forhøje den skattefrie seniorpræmie i 2022.

Det bidrager til, at det bedre kan betale sig at arbejde. Det vil vi for at styrke de økonomiske incitamenter til, at seniorer kan blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet.

Læs også

Jeg er glad for, at regeringen også vil afskaffe modregningen i pension. Mit håb er, at de vil stemme for det beslutningsforslag, som Venstre har fremsat sammen med Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, hvor vi udover at fjerne modregningen også vil give skattelettelser til folk i arbejde. 

Desværre tyder meget på, at regeringen vil fastholde en model, hvor de desværre sideløbende med afskaffelsen af modregningen fastholder initiativer, der gør det mindre attraktivt at arbejde. Det er Venstre imod.

For os er det afgørende, at vi bliver ved med at gøre, hvad vi kan for at fremtidssikre pensionssystemet. Så vi fastholder den økonomiske holdbarhed, der giver os råd til at prioritere alt det, vi gerne vil. Og så vi samtidig sikrer mest mulig frihed og flere muligheder for den enkelte, sådan at den enkelte senior i højere grad kan vælge det arbejdsliv, der passer ham eller hende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00