Debat

FOA: Pensionssystemet er usolidarisk – men det kan en fælles udligningsmodel rette gratis op på

Supplementet til seniorpensionen bliver finansieret på en usolidarisk måde. Men det kan en fælles udligningsmodel på tværs af pensionssektoren rette op på uden yderligere omkostninger for staten, skriver FOA's forbundssekretær.

Tilgangen til seniorpensionsordningen har været markant stigende, og dermed udgør finansieringen hertil et stigende indhug i medlemmernes opsparing til alderspension, skriver Maria Melchiorsen.
Tilgangen til seniorpensionsordningen har været markant stigende, og dermed udgør finansieringen hertil et stigende indhug i medlemmernes opsparing til alderspension, skriver Maria Melchiorsen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Maria Melchiorsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Solidaritet er en god ting. Også når det gælder pension. Det er eksempelvis godt, at man kan få seniorpension op til seks år før folkepensionsalderen, hvis ens arbejdsevne er reduceret til højest 15 timer om ugen.

Det hjælper i dag mange medlemmer af FOA med at trække sig tidligere tilbage. Når seniorpensionen trods alt ikke er højere, end den er, er det også godt, at de fleste arbejdsmarkedspensionsordninger yder et ekstrabidrag til dem, der må trække sig tilbage på denne ordning. De penge falder på et tørt sted.

Temadebat

Hvordan skal politikerne indrette et nyt pensionssystem?

Som optakt til Pensionskommissionens længeventede anbefalinger fløjter Altinget Arbejdsmarked en ny temadebat i gang.

Her vil politikere, eksperter, ældreorganisationer og arbejdsmarkedets aktører diskutere, hvordan de mener, at et nyt pensionssystem bør indrettes med udgangspunkt i følgende spørgsmål:

Kræver et mere gennemskueligt system, at politikerne reviderer eller skrotter konkrete regler i den nuværende pensionslovgivning?
Er der regler, som afholder pensionister, der egentlig fortsat ønsker at have en tilknytning til arbejdsmarkedet, fra at arbejde, efter de har nået pensionsalderen? 
Kan pensionsalderen stige langsommere, uden at det får fatale konsekvenser for de offentlige finanser?
Kræver et opgør med den stigende pensionsalder, at velfærdssamfundet i højere grad omfavner udbuddet af private forsikringer?

Du kan se det fulde debatpanel her

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til debatredaktør Martin Mauricio på [email protected] for at aftale nærmere.

Problemet er blot, at dette supplement til en seniorpension ikke bliver finansieret særlig solidarisk. Problemet er opstået, fordi arbejdsmarkedspensionskasserne har sit udspring i de enkelte faggrupper på arbejdsmarkedet.

Det betyder så, at det kommer til at koste ekstra meget på den måske i forvejen ikke alt for store alderspension, hvis man har sin pensionsopsparing i en pensionskasse med mange, der må forlade arbejdsmarkedet på grund af nedslidning og lignende.

Stor regning for egen nedslidning

Sådan en pensionskasse er FOA-medlemmernes pensionskasse, PenSam. En SOSU-medhjælper får ti gange oftere tilkendt en førtidspension end en læge. Selv sammenlignet med tømrer og murer er andelen næsten dobbelt så høj.

FOAs medlemmer betaler med andre ord selv en ekstra stor regning for deres egen nedslidning

Maria Melchiorsen
Forbundssekretær, FOA

Ikke mindst tilgangen til seniorpensionsordningen har været markant stigende, og dermed udgør finansieringen hertil et stigende indhug i medlemmernes opsparing til alderspension. For et gennemsnitligt medlem i PenSam betyder det, at deres pensionsprognose reduceres med 4.500 kr. årligt, som går til den fælles finansiering af seniorpensionen.

PenSams og FOAs medlemmer betaler med andre ord selv en ekstra stor regning for deres egen nedslidning – på bekostning af en alderspension, som i forvejen ligger på et beskedent niveau. Det kan man hverken kalde særlig solidarisk eller retfærdigt.

Bred udligningsmodel, tak

Der bør der gøres noget ved. Eksempelvis ved en mere solidarisk finansieringsordning, hvor der etableres en fælles udligningsmodel med henblik på at sikre en retfærdig og balanceret finansiering af tidlige tilbagetrækningsmuligheder.

FOA forestiller sig, at udligningen skal ske på tværs af pensionssektoren, så alle danske pensionsselskaber er omfattet af udligningen – uagtet om man som pensionsselskab har mange eller få tilkendelser af eksempelvis førtidspension.

En sådan ordning vil ikke kræve øget skattefinansiering eller påvirke de offentlige finanser. Der vil alene være tale om en mere solidarisk og retfærdig finansiering via vores allesammens pensionsopsparing.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Melchiorsen

Forbundssekretær, FOA
Social- og sundhedsassistent

0:000:00