Dansk Folkeparti: Vi har løst problemet med de nedslidte

TILBAGETRÆKNING: Med den nye aftale om seniorpension har nedslidte danskere fået en tilstrækkeligt god løsning, mener Dansk Folkeparti. Samtidig anklager de S for at holde vælgerne for nar, hvis ikke partiet opsiger velfærdsforliget inden valget.

Niels Frederik Rickers

Den aftale om seniorpension, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti og Radikale i starten af maj, formår at løse problemet med nedslidte i Danmark.

Det mener Dansk Folkepartis finansordfører og folketingskandidat René Christensen.

”Det mener jeg helt klart. Ellers havde vi jo ikke lavet den,” siger han efter et debatmøde hos Altinget om værdig tilbagetrækning for nedslidte danskere.

Se også: S i krydsild om velfærdsforliget - se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her

Fakta
"Forligspartierne konstaterer, at det vil kræve enighed i forligskredsen om levetidsindeksering at indføre en differentieret pensionsalder, der som en rettighed medfører lavere folkepensionsalder for en gruppe borgere." 

Kilde: "Aftale om seniorpension til nedslidte", indgået mellem V, K, LA, DF og R, maj 2019

Dermed siger René Christensen også, at der ikke nødvendigvis er behov for Socialdemokratiets store politiske satsning om at sikre en ret til tidlig pension for visse grupper.

Han tilføjer dog: "Vi er altid åbne for at kigge på alle modeller, der gør, at vi har et velfærdssamfund, vi kan være bekendt."

Hvis I vil lave om på velfærdsforliget, så er I nødt til at opsige det. Det andet kan I simpelthen ikke være bekendt over for vælgerne.

René Chistensen (DF)
Finansordfører

Men er det tænkeligt, at I efter valget vil nærme jer Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder?

”Det ville kræve, at der er enighed i forligskredsen,” siger DF-ordføreren.

Musketéred spænder ben for S
I den politiske aftale om seniorpension står det sort på hvidt, at ingen af forligspartierne kan indgå i en aftale om differentieret pensionsalder, da det vil være et brud på velfærdsforliget - som er det brede politiske forlig fra 2006, som regulerer den gradvise stigning af pensionsalderen.

Regeringen, Radikale og DF har kort sagt indgået en musketéred, som forhindrer partierne enkeltvis i at medvirke til at realisere socialdemokraternes planer i den næste valgperiode, hvis ikke velfærdsforliget opsiges før valget den 5. juni.

Kaster man et blik på de seneste målinger – og trækker man Radikale og Dansk Folkeparti ud af ligningen – har Socialdemokratiet kun 85 mandater bag deres forslag om differentieret pension, hvilket altså ikke vil være nok til at få det vedtaget i Folketinget.

Det ser altså ud til, at aftalen om seniorpension udgør et solidt benspænd for Mette Frederiksens valgløfte om differentieret pensionsalder. 

S: I blokerer for vores udspil
I tirsdagens debat om tidlig tilbagetrækning deltog foruden René Christensen også Peter Hummelgaard (S), Hans Andersen (V) og Finn Sørensen (EL).

Socialdemokratiets Peter Hummelgaard kritiserede især musketéreden, altså den del af aftalen om seniorpension, der siger, at ”det vil kræve enighed i forligskredsen om levetidsindeksering”, hvis man vil indføre en aftale om differentieret pension.

”Det er noget, man har fundet på med det ene formål at blokere for vores udspil. Jeg forstår vitterligt ikke, hvad DF laver i sådan en sætning her,” lød det fra S-ordføreren, der advarede Dansk Folkeparti om, at aftalen ville gå hen og koste dem vælgere ved valget.

René Christensen afviser:

”Med den del af aftalen præciserer vi egentlig bare, hvordan arbejdsgangen er på Christiansborg. Vi bliver nødt til at holde fast i de aftaler, vi laver,” siger René Christensen.

Læs også

V: Indrøm nu, at det er vælgerbluff
DF-ordføreren mener, at Socialdemokratiet er ”rejsende i varm luft”, når de siger, at de vil give visse grupper ret til tidligere folkepension, men samtidig ikke vil opsige velfærdsforliget om stigende pensionsalder.

Samme pointe istemte Venstres Hans Andersen:

”Det ville være mest ærligt, hvis S sagde i dag, at de ikke kan gennemføre det her vælgerbluff, de har turneret rundt med de sidste tre-fire måneder. Hvis de gerne vil gennemføre det, skal de jo opsige velfærdsaftalen i dag,” sagde han.

S: Vi skal nok få en aftale
Peter Hummelgaard gjorde det klart, at Socialdemokratiet ingen intentioner har om at opsige velfærdsforliget. Alligevel tror han på, at S kan få DF og andre partier med i en aftale efter valget.

”Jeg er overbevist om, at vi nok skal komme i land med det. Og jeg tror også godt, at vi kan samarbejde med Dansk Folkeparti om det,” sagde Peter Hummelgaard.

Han henviste til, at Beskæftigelsesministeriet tidligere har meddelt, at velfærdsforliget ikke blokerer for en eventuel aftale om differentieret pension.

Kunne man forestille sig, at I laver en slags parallel ordning, som ikke er at betragte som egentlig folkepension, som Dansk Folkeparti godt kunne være med til uden at komme i konflikt med velfærdsforliget?

"Det har jeg ikke stjerner nok på skulderen til at lægge mig fast på her, men det kunne det fint være, fordi de så ikke længere er bundet af den sætning her," sagde Peter Hummelgaard med henvisning til musketéreden.

DF afviser dog blankt, at der kan findes en smutvej uden om forligsteksten.

"Tag dog og opsig det forlig, hvis I vil lave det om. Det vil være fair at sige til vælgerne. Så må vi se, om vi kan finde 90 mandater bagefter," sagde René Christensen.

På den lidt længere bane erklærede både DF og Venstre sig åbne over for at justere velfærdsforliget. Dog først fra 2040, hvor pensionsalderen rammer 70 år.

Du kan se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her.

Dokumentation

SENIORPENSION​
- Politisk aftale mellem regeringen, DF og R.​
- Op til 18.875 kr. om måneden.​

Kriterier
- 6 år eller mindre til pensionsalderen
- Maksimal arbejdsevne på 15 timer om ugen ​
- 20-25 års tilknytning til arbejdsmarkedet ​

Visitationsmyndighed​
- Uafklaret - aftales efter valget ​
- Evt. kommunerne, arbejdsmedicinske klinikker eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring​​

Målgruppe
- 17.150 personer i 2025 / tilgang på 5.200 om året
- Heraf 800 fuldtidsbeskæftigede / 133 pr. år​
- Resten fra førtidspension, seniorførtidspension, sygedagpenge, fleksjob eller fleksydelse​

Pris: 650 mio. kr. årligt 

DIFFERENTIERET PENSION​
- Forslag fra Socialdemokratiet​
- Minimum 6.300 om måneden / 13.250 kr. med tillæg.​

Kriterier​
- 3 år før pensionsalderen​
- Til dem, som er mest nedslidte, fysisk og/eller psykisk​
- Til dem, som har været længst tid på arbejdsmarkedet​

Visitationsmyndighed​
- Ikke nødvendigt, da det retten gives ud fra objektive kriterier​
- Andre personer skal kunne visiteres til tidlig pension​

Målgruppe
- 2.850 fuldtidspersoner pr. år / 8.500 fordelt på tre årgange (ifølge Finansministeriet)​
- Op til 7.000 personer årligt ifølge S​
- Primært personer i arbejde, men også et mindretal fra førtidspension​

Pris: 3 mia. kr. årligt, muligvis mere​


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00