Debat

Dansk Metal: Giv flere ledige adgang til faglært uddannelse

En kommende beskæftigelsesminister bør skabe en mere tryg og velfungerende jobindsats, som øger trygheden for lønmodtagerne og sikrer arbejdskraft til virksomhederne, skriver John Larsen.

Under coronakrisen blev antallet af voksenlærlinge næsten fordoblet, skriver John Larsen. Arkivfoto.
Under coronakrisen blev antallet af voksenlærlinge næsten fordoblet, skriver John Larsen. Arkivfoto.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
John Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den aktive beskæftigelsesindsats hjalp os effektivt igennem coronakrisen. Snart skal den stå en ny prøve. For ifølge de økonomiske vismænd vil beskæftigelsen falde med 100.000 personer frem mod 2024, imens ledigheden forventes at stige. 

Derfor bør en kommende beskæftigelsesminister sætte sig for bordenden i forhandlinger om at skabe en mere tryg og velfungerende jobindsats. En jobindsats som øger trygheden for lønmodtagerne, og som sikrer arbejdskraft til virksomhederne. 

For det første skal vi lære af erfaringerne fra coronakrisen. Her fik ledige bedre muligheder for at blive faglært. Det resulterede i, at antallet af voksenlærlinge næsten er fordoblet på bare to år, og at antallet af uddannelsesløft er tre gange højere end før corona. 

Vi foreslår, at a-kassernes ansvar for kontakten med ledige udvides fra tre til mindst seks måneder

John Larsen
Hovedkasserer i Dansk Metal

Det viser det store potentiale, jobindsatsen kan have for at skaffe flere faglærte hænder til for eksempel den grønne omstilling. For politiske aftaler om flere vindmøller og mere fjernvarme bliver på papiret, medmindre vi får udlært flere faglærte.

Derfor bør en ny regering åbne op for, at flere ledige får muligheden for at ændre spor og blive faglærte eller efteruddanne sig. Konkret foreslår vi, at ledige med en videregående uddannelse og ledige, der ikke kan arbejde i deres nuværende fag på grund af sygdom, skal have adgang til uddannelsesløftet. 

Større ansvar til a-kasserne
For det andet skal a-kasserne have et større ansvar. I Dansk Metal er vi rigtig glade for at a-kasserne skal have ansvaret for kontakten med ledige i de første tre måneder fra 2024. Men a-kasserne kan mere. Derfor foreslår vi, at a-kassernes ansvar for kontakten med ledige udvides fra tre til mindst seks måneder, men gerne i hele dagpengeperioden. 

Det vil ikke kun føre til besparelser på den kommunale beskæftigelsesindsats – som mange partier jagter – det vil også forenkle systemet og give forsikrede ledige et mere meningsfuldt og effektivt forløb.

Bevar dagpengetillæg og stop udhulingen
For det tredje skal det sikres, at forhøjelsen af dagpenge for lønmodtagere i de første tre måneder, der sjældent er ledige, bliver til virkelighed. For lige nu er det usikkert, om aftalen om et dagpengetillæg består efter et valg. Flere partier ønsker nemlig at skrotte det. 

Derfor bør en ny beskæftigelsesminister stå vagt om dagpengetillægget og derudover sikre, at mindrereguleringen, som gør dagpenge mindre værd år for år, ikke videreføres i en ny skatteaftale efter 2023. Det er på høje tid, at udhulingen af dagpengene stopper. Det vil være det helt rigtige at gøre i en tid med stigende priser og usikkerhed om danskernes økonomi.

I Dansk Metal håber vi på, at en ny beskæftigelsesminister vil tage de tre forslag til sig og derved bidrage til en mere tryg og velfungerende jobindsats til gavn for samfundet, virksomhederne og lønmodtagerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Larsen

Hovedkasserer, Dansk Metals A-kasse

0:000:00