Først i 2022 finder vi ud af, om pensionsalderen kan standses ved 70 år

ANALYSE: Mens regeringen forhandler om tidlig pension, skal en kommission se på, om der kan sættes loft over pensionsalderen ved 70 år i 2040. Tidligere V-minister er i spil som formand.

Det er halvandet år siden, at Mette Frederiksen skød valgkampen igang med forslaget om tidlig pension. Flere partier kæder nu de kommende forhandlinger sammen med den stigende pensionsalder.
Det er halvandet år siden, at Mette Frederiksen skød valgkampen igang med forslaget om tidlig pension. Flere partier kæder nu de kommende forhandlinger sammen med den stigende pensionsalder.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau
Søren Elkrog Friis
Fakta
Velfærdsforliget
  • I 2006 vedtog Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Velfærdsreformen, som kobler pensionsalderen med den stigende levealder.
  • Velfærdsforliget hviler på præmissen om, at danskerne i gennemsnit skal kunne leve 14,5 år som pensionister.
  • Pensionsalderen justeres hvert femte år, og steg første gang i 2019 til 65,5 år, og er 66 år i 2020.
  • Stigningen op til 68 år i 2030 er allerede vedtaget, og i år skal forligspartierne vedtage stigningen til 69 år i 2035.
  • Levetidsregulering af pensionen beskrives af økonomer som krumtappen i de danske statsfinanser fremadrettet.

Den nye politiske sæson er skudt igang med en ophedet debat om pensionsalderen, der som følge af velfærdsforliget fra 2006 automatisk vil blive løbende opjusteret i årene frem.

Radikale og Dansk Folkeparti trækker grænsen ved 70 år. Det samme mener SF, som truer med at gennemtvinge en afstemning i Folketinget.

Og Enhedslisten vil kæde et loft over pensionsalderen ved 68 år sammen med forhandlingerne om tidlig tilbagetrækning til Arne og andre nedslidte, som regeringen efter lang tids tilløb skyder igang i næste uge.

Dokumentation

Det skal kommissionen undersøge

Altinget er kommet i besiddele af det udkast til kommissorium for den kommende pensionskommission, som regeringen og forligspartierne bag aftalen om seniorpension er blevet enige om.

På den baggrund vil regeringen foreslå en kommission for tilbagetrækning og nedslidning, som får til opgave at: 

1) Undersøge fordele og ulemper ved anciennitetsbaseret modeller for tidligere tilbagetrækning (differentieret pensionsalder).

2) Undersøge sammenhængen mellem udvikling i levetid og antal raske leveår på tværs af befolkningsgrupper (fx uddannelsesgrupper), herunder hvordan den stigende levetid påvirker seniorers muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet. Det skal undersøges, om der er danskere som lever længere blandt andet pga. et bedre sundhedsvæsen, men som ikke nødvendigvis af den grund kan arbejde længere.

3) Afdække virkningerne af en lempeligere levetidsindeksering, så folkepensionsalderen stiger i et langsommere tempo for årgange, som går på pension fra 2040. Konkrete forslag til justeringer skal balancere hensynet mellem den forventede pensionsperiode og udviklingen i holdbarheden af de offentlige finanser.

4) Undersøge mulighederne for nye former for forsikringsordninger for nedslidte, fx i regi af ATP.

5) Følge op på Seniortænketankens anbefaling om at en kommission skal se på borgerrettet forenkling af reglerne i pensionssystemet, og at pensionssystemet samtidig er indrettet, så det i højere grad kan betale sig at fortsætte med at arbejde. Kommissionen kan tage udgangspunkt i Seniortænketankens guidelines.

6) Undersøge omfanget af negative incitamenter til pensionsopsparing som følge af høje sammensatte marginale skatte- og aftrapningsprocenter på udbetalingstidspunktet for personer, som for eksempel modtager supplerende pensionsydelse, boligydelse, varmetillæg og/eller helbredstillæg. Forslag til løsningsmodeller kan inkludere ændringer både på indbetalings- og udbetalingstidspunktet.

Kommissionen ventes præsenteret i løbet af efteråret, og vil få deadline for sit arbejde 1. kvartal 2022.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00