Debat

Jordemødre om tidlig pension: Skiftende arbejdstider og arbejde med mennesker slider også

DEBAT: Diskussionen om tidlig pension til nedslidte har fokuseret på det klassiske fysiske arbejdsmiljø. Husk på, at skiftende arbejdstider og arbejde med tætte menneskelige relationer slider, mener Jordemoderforeningen.

Skiftende arbejdstider slider på jordemødre. Regeringen må ikke glemme, at andet end hårdt ufaglært eller kortuddannedes arbejde kan slide på krop og sjæl, skriver Lis Munk.
Skiftende arbejdstider slider på jordemødre. Regeringen må ikke glemme, at andet end hårdt ufaglært eller kortuddannedes arbejde kan slide på krop og sjæl, skriver Lis Munk.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lis Munk
Formand, Jordemoderforeningen 

Vi hørte en del om Arne både før og efter valgkampen ved folketingsvalget i 2019.

Arne prydede Socialdemokratiets valgplakater for at sætte fokus på et af partiets mærkesager: Retten til tidlig pension til de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. 

Nu, godt et år og en coronakrise senere, er tidlig folkepension igen på plakaten. Socialdemokratiet har ikke glemt sit løfte til Arne og alle de andre, der startede tidligt på arbejdslivet og har svært ved at fortsætte indtil folkepensionen triller ind på kontoen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De fleste er enige om, at Arne har krav på en god pensionisttilværelse og også tidligere end gennemsnittet, når arbejdsmarkedet har slidt godt og grundigt på ham gennem mange år.

Jeg kender ikke Arnes familieforhold, men han kunne jo have en søster – lad os kalde hende Birgit. I stedet for at gå i lære eller direkte ud på arbejdsmarkedet gik Birgit i gymnasiet, hvor hun arbejdede klogt, dygtigt og flittigt og derefter tog en uddannelse som jordemoder. En uddannelse med megen prestige og et fag med høj troværdighed – faktisk den højeste i landet efter befolkningens mening.

Også verdens bedste job kan slide.

Lis Munk
Formand, Jordemoderforeningen 

Mange nattevagter med fart på
Birgit blev færdig som jordemoder, da hun var 23 år og har siden arbejdet på hospitaler og taget imod flere tusinde børn.

Nogen på land, andre i vand og nogle stykker hjemme i dobbeltsengen. Det kræver både omstillingsparathed og en fysisk råstyrke og er en udfordring for ryg og led.

Som bekendt kan fødsler ikke programmeres til at foregå på bestemte tider, så arbejdet på fødegangen kræver så godt som samme bemanding døgnet rundt.

Birgit har haft rigtig mange nattevagter med fart på og uden den hvile, som kroppen ellers naturligt kræver. Den kvinde, der føder om natten, har behov for præcis den samme nærhed og omsorg, som hende, der føder i de lyse timer.

Så for jordemoderen er natarbejde ikke lig med mindre belastning eller mulighed for at få sig en lur. Nætterne rummer også intense forløb, der stiller krav til årvågenhed og sikker forvaltning af ansvaret for at få mor og barn godt igennem fødslen. 

Skiftende vagter har konsekvenser
Birgit har hele tiden vidst, at natarbejde slider på kroppen og øger risikoen for brystkræft og hjerte-kar-sygdomme, og at de skiftende vagter kan føre til tidlig abort.

Hun har selv mærket de konstant skiftende vagter ved at have tiltagende svært ved at falde i søvn, og maveproblemerne er ved at være konstante.

Smerter fra slidgigt i det ene knæ må dæmpes med smertestillende medicin, hver gang hun skal på arbejde på fødegangen. Det uregelmæssige arbejdsliv har givet mange sociale afsavn, når man skal arbejde aften, nat, hver anden weekend, juleaften og andre højtider, og det har i perioder påvirket Birgits ellers gode humør. Faktisk så meget, at hendes mand blev bekymret og flere gange har opfordret hende til at søge læge.

Det har selvfølgelig også været et berigende arbejdsliv, hvor Birgit har givet sit bidrag til, at nye familier har fået en god start i livet. Glæden ved at gøre en forskel for familierne betyder meget for Birgit, men fjerner ikke den nedslidning, som hun nu står med, selvom hun i lange perioder har været på deltid for at få sit liv til at hænge nogenlunde sammen og for at aflaste kroppen for de hårde nattevagter.

Glem ikke intentionen 
Retten til tidlig folkepension skal kunne tilfalde mænd og kvinder ligeligt, selvom de typisk har forskellige arbejdsliv, skriver Socialdemokratiet i deres udspil til en pensionsreform med ret til tidligere pensionering.

Alligevel har fokus i debatten navnlig været på det klassiske fysiske arbejdsmiljø med tunge løft og hårdt fysisk arbejde. Tag bare Arne, der er bryggeriarbejder og er blevet Socialdemokratiets symbol på en borger, der bør få retten til at gå tidligt på pension. 

Glem ikke intentionen. Om ikke at gøre forskel på mænd og kvinders rettigheder i et nyt system. Og glem ikke, at andet end hårdt ufaglært eller kortuddannedes arbejde kan slide på krop og sjæl. Skiftende arbejdstider slider, og arbejde med tætte menneskelige relationer slider.

Også verdens bedste job kan slide.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lis Munk

Formand, Jordemoderforeningen
Jordemoder (Aalborg Jordemorderskole. 1991), master i sundhedsinformatik (Aalborg Uni. 2001), diplom i lederskab og organisationsudvikling (Karolinska Institutet, Sverige. 2011)

0:000:00