Debat

K: EU skal slippe jerngrebet om familiers barsel

DEBAT: Øremærket barsel svækker familiers fleksibilitet. Ønsker faren ikke at bruge de to måneders barsel, som EU har øremærket, bortfalder de, skriver ligestillingsordfører Birgitte Bergman (K).

Vi ønsker et nyt tilskud til selvstændige på barselsdagspenge, som skal kunne modtage op til 31.000 kroner om måneden mod 19.000 kroner i dag, skriver ligestillingsordfører Birgitte Bergman (K).
Vi ønsker et nyt tilskud til selvstændige på barselsdagspenge, som skal kunne modtage op til 31.000 kroner om måneden mod 19.000 kroner i dag, skriver ligestillingsordfører Birgitte Bergman (K).Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Bergman (K)
Ligestillingsordfører

At det skulle være statens opgave at diktere, hvordan barsel skal fordeles mellem forældre, har jeg altid været uenig i.

Men at det ligefrem er blevet et overstatsligt EU-anliggende, finder jeg dybt kritisabelt. EU holder nemlig familierne i et jerngreb med direktivet om at øremærke to måneders barsel til mænd og sætter arbejdsmarkedets parter ude af spil. 

Problemet med øremærket barsel er, at det svækker fleksibiliteten hos den enkelte familie. Nogle familier risikerer endda, at de ikke får glæde af den fulde barsel.

Hvis vi skal indfri det enorme potentiale, som kvinder har som iværksættere, er vi nødt til at skabe gode vilkår for dem. Arbejdsliv og familieliv skal ikke stå i modsætning til hinanden.

Birgitte Bergman (K)
Ligestillingsordfører

Ønsker faren ikke at bruge de to måneders barsel, som EU har øremærket, bortfalder de nemlig, og så bliver den samlede barselsperiode for de to forældre kortere.

I Det Konservative Folkeparti tror vi på, at forældrene bedst selv ved, hvad der er rigtigt for deres familie, økonomi og lille nye barn. Øremærket barsel er uomtvisteligt et indgreb i familiernes frihed til at indrette sig, som de ønsker, i den periode, hvor deres barn vænner sig til verden.

Vi stoler på forældrenes dømmekraft, hvad angår fordelingen af barsel. Det har vi ikke brug for EU til.

Misforstået forsøg på ligestilling
Vi skal ikke umyndiggøre og presse et ensartet sæt regler ned over hovedet på alle forældre. Familier er forskellige, og de prioriterer på forskellige måder.

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at det er en god idé at opfordre mænd til at tage barsel. Men vejen derhen skal ikke gå via tvang i et misforstået forsøg på ligestilling.

For ligestilling handler om lige muligheder og ikke lige resultater. Et sted, hvor der er i dag er mangel på muligheder, når det kommer til barsel, er blandt selvstændige.

Siden barselsfonden for selvstændige blev skrottet i 2016, har der nemlig manglet en ordning, der gør det lettere for iværksættere at forene arbejds- og familieliv.

Derfor foreslår vi at indføre et nyt tilskud til selvstændige på barselsdagspenge, der betyder, at de fremover vil kunne modtage op til cirka 31.000 kroner om måneden mod de godt 19.000 kroner i dag.

Dermed ligner ordningen i højere grad den, som lønmodtagere har via de arbejdsgiverbetalte bidrag til barselsfonden. Det gælder både for mænd og kvinder. Vilkårene svarer til dem, der gælder for arbejdsgiveres barselsrefusion via barsel.dk.

Læs også

Arbejdsliv og familieliv skal ikke være modsætninger
Det, mener vi, er fair. For det at stifte familie skal ikke være en stopklods for at blive selvstændig. Nej, vi skal tværtimod understøtte initiativet. Vi skal belønne folk, der forfølger en idé, skaber noget nyt og arbejdspladser i Danmark – ikke spænde ben for dem.

Men benspænd er der – især for kvindelige iværksættere. I dag startes langt færre virksomheder af kvinder. Tal fra Danmarks Statistik viser, at kun 36 procent af alle nye virksomheder i Danmark bliver stiftet af kvinder, mens bare otte procent af dem er af kvinder under 35 år.

Hvis vi skal indfri det enorme potentiale, som kvinder har som iværksættere, er vi nødt til at skabe gode vilkår for dem. Arbejdsliv og familieliv skal ikke stå i modsætning til hinanden.

Vi ønsker ikke et samfund, hvor forældre tvinges til at indrette deres liv på én bestemt måde. Derimod vil vi gerne have et samfund uden barrierer for at opnå egne mål og have friheden til selv at kunne vælge, og hvor staten ikke regulerer familielivet ned til mindste detalje.

Det er kernen i konservativ familiepolitik.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

0:000:00