Debat

Krifa: Arbejdsmarkedets parter bør fastsætte lovbestemt mindsteløn

DEBAT: Alle, der arbejder på det danske arbejdsmarked, bør sikres grundlæggende rettigheder. For eksempel bør arbejdsmarkedets parter fastsætte en løn, der så ophøjes til lov, skriver formand for Krifa Søren Fibiger Olesen.

Krifas fornemste opgave er at hjælpe lønmodtagere til gode arbejdsliv og endnu mere arbejdslyst, mener Søren Fibiger Olesen.
Krifas fornemste opgave er at hjælpe lønmodtagere til gode arbejdsliv og endnu mere arbejdslyst, mener Søren Fibiger Olesen.Foto: Pressefoto
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand i Krifa

Den danske model har en kæmpe aktie i, at vi på rigtig mange punkter har et godt, fleksibelt og attraktivt arbejdsmarked i Danmark.

Og jeg kan godt forstå, at lande som Frankrig kigger misundeligt mod nord.

Vi skal værne om vores model, og det gør vi efter min mening bedst ved at rykke den med fremad, så den ikke står stille eller sakker bagud.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der er flere hundredtusinder danskere, der arbejder uden overenskomst. Som må spejde forgæves efter de helt åbenlyse goder, som lønmodtagere, der arbejder under en overenskomst, nyder godt af.

Men fagbevægelsen – både Fagbevægelsens Hovedorganisation og Krifa – har uden held i 120 år forsøgt at overenskomstdække hele det danske arbejdsmarked.

Der er flere hundredtusinder danskere, der arbejder uden overenskomst. Som må spejde forgæves efter de helt åbenlyse goder, som lønmodtagere, der arbejder under en overenskomst, nyder godt af.

Søren Fibiger Olesen
Formand i Krifa

Det er endnu ikke sket, og der er heller ikke noget, der tyder på, at det vil ske.  Så hvordan sikrer vi alle lønmodtagere i Danmark bedst?

Sikre grundlæggende rettigheder
Krifa ønsker, at alle, der arbejder på det danske arbejdsmarked, sikres grundlæggende rettigheder, og det skal ikke nødvendigvis ske på politikernes initiativ.

På området for mindsteløn foreslår vi for eksempel, at arbejdsmarkedets parter gennem forhandling fastsætter en løn, der så ophøjes til lov.

Initiativet og forhandlingsretten ligger altså stadig i regi af arbejdsmarkedets parter. I tilgift får vi så fastsat nogle rettigheder, som alle får gavn af.

Også de lønmodtagere, som lige nu står uden for fællesskabet, og som for eksempel ikke har ret til barnets første sygedag. Et gode, som mange i dag ellers tager for givet.

Mere end bare overenskomster
Som fagforeninger skal vi huske, at vi også har en opgave i at være mere end bare en aftalemodel med rettigheder og pligter.

Vi skal være der for medlemmerne, når de har brug for juridisk rådgivning og hjælp.

Vi skal være der for medlemmerne, når de har ondt i arbejdslivet, når de trives, og når de vil bygge oven på deres kompetencer.

Vores fornemste opgave må altid være at hjælpe lønmodtagere til gode arbejdsliv og endnu mere arbejdslyst. Dét arbejder vi for hver eneste dag i Krifa.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00