Parter bifalder regeringens flytning af overenskomster: Et signal om armslængde

ARMSLÆNGDE: En række fagforeninger ser umiddelbart positivt på regeringens beslutning om at flytte ansvaret for de offentlige overenskomstforhandlinger til Skatteministeriet.

Formand for Lærerens Centralorganisation (LC), Anders Bondo Christensen, er en af dem, der umiddelbart ser positivt på regeringens valg om at flytte ansvaret for de offentlige overenskomster.
Formand for Lærerens Centralorganisation (LC), Anders Bondo Christensen, er en af dem, der umiddelbart ser positivt på regeringens valg om at flytte ansvaret for de offentlige overenskomster.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Jeg ser det som et signal om, at man gerne vil sikre sig et armslængdeprincip mellem overenskomstforhandlingerne og dem, der eventuelt skal lovgive om et resultat, hvis noget brænder sammen.

Mona Striib
Forbundsformand, FOA

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge kunne præsentere sin nye regering, blev listen over ressortomlægninger også offentliggjort.

Blandt dem fremgik det, at ansvaret for de offentlige overenskomster flyttes fra Moderniseringsstyrelsen i Finansministeriet til Skatteministeriet.

Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer til Altinget, at regeringen med omlægningen vil forsøge at "genskabe tilliden" i overenskomstforhandlingerne efter flere år med langstrakte konflikter.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig på

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Styrke den danske arbejdsmarkedsmodel. Det skal ske i samarbejde med parterne samt ved at se på, hvordan de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked kan organiseres anderledes og bedre end i dag, så forhandlingerne i højere grad præges af respekt og dialog, og at der bliver større fokus på langsigtet ledelse i stedet for kortsigtet styring."

I den indstilling om ressortomlægninger, som Mette Frederiksen har indgivet til Dronningen, orienteres Dronningen desuden om:

"at ressortansvaret for overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale overføres fra Finansministeriet til Skatteministeriet."


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00