Opgør med Moderniseringsstyrelsen: S flytter overenskomster til Skatteministeriet

ARMSLÆNGDE: Regeringen vil styrke den danske model på det offentlige arbejdsmarked. Derfor rykkes ansvaret for løn og overenskomster nu længere væk fra Finansministeriet og over til Morten Bødskov: "Tilliden har været under pres mellem parterne," siger han.

Skatteminister Morten Bødskov (S) får fremover ansvaret for offentlige overenskomster.
Skatteminister Morten Bødskov (S) får fremover ansvaret for offentlige overenskomster.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisAndreas Arp

Den nye socialdemokratiske regering vil styrke den danske arbejdsmarkedsmodel, så man fremover undgår langstrakte konflikter som den, der udspillede sig sidste år under forhandlingerne om overenskomst for 750.000 offentligt ansatte (OK18).

Det fremgår af det fælles forståelsespapir, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, SF og Enhedslisten.

Regeringen har allerede nu meddelt, at ansvaret for de offentlige overenskomster flyttes fra Moderniseringsstyrelsen til Skatteministeriet.

Dermed lægger regeringen op til et opgør med den tætte styring af løn- og arbejdsvilkår fra Finansministeriet, som ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2013, 2015 og 2018 har været genstand for hård kritik.

"Det er ikke for meget sagt, at tilliden har været under pres mellem parterne i de seneste år. Derfor er der også behov for, at tingene skal gribes an på en anderledes måde," siger skatteminister Morten Bødskov (S), som dermed personligt kommer til at styre tøjlerne under de kommende offentlige overenskomstforhandlinger i 2021.

"Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave, men det er også en opgave, som jeg glæder mig meget til. Der er brug for at genskabe tilliden, og jeg mener selv, at jeg har forudsætningerne for at få skabt et godt grundlag for tillid," siger han til Altinget. 

Opgør med udskældt styrelse
Regeringen spiller en dobbeltrolle i de offentlige overenskomstforhandlinger, fordi de både optræder som en af arbejdsmarkedets parter, men i sidste ende gennem et lovindgreb kan få deres vilje.

Det er en dobbeltrolle, som blev skærpet med dannelsen af Moderniseringsstyrelsen i 2011, mens Bjarne Corydon var finansminister. Her valgte man at smelte Økonomistyrelsen og Personalestyrelsen sammen i en og samme enhed, som har til formål at effektivisere den offentlige sektor.

SF havde egentlig ønsket at nedlægge Moderniseringsstyrelsen. Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge forventer dog, at at udskilningen af overenskomstområdet vil skabe et klarere armslængdeprincip.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig på

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Styrke den danske arbejdsmarkedsmodel. Det skal ske i samarbejde med parterne samt ved at se på, hvordan de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked kan organiseres anderledes og bedre end i dag, så forhandlingerne i højere grad præges af respekt og dialog, og at der bliver større fokus på langsigtet ledelse i stedet for kortsigtet styring."

I den indstilling om ressortomlægninger, som Mette Frederiksen har indgivet til Dronningen, orienteres Dronningen desuden om:

"at ressortansvaret for overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale overføres fra Finansministeriet til Skatteministeriet."


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00