LA: Kun fordele ved deleøkonomi

DEBAT: Virksomheder som Airbnb og Uber gavner den enkelte og ikke mindst vores samfund, skriver Laura Lindahl (LA), der kun ser fordele ved at byde deleøkonomien velkommen.

Af Laura Lindahl (LA)
Beskæftigelsesordfører 

Jeg har selv udlejet min tidligere bolig gennem Airbnb. Ikke nok med, at der var til lidt mere forkælelse på ferien, og at vi fik forsødet vores tilværelse, så var det mit klare indtryk, at det amerikanske par, der boede i min lejlighed, havde en fantastisk oplevelse.

Vi havde lavet en liste til dem med en masse fifs, som de ikke kunne finde i en normal rejse-guide, fundet lækre lokale og nye restauranter til dem og stillet vores cykler til rådighed. De fik muligheden for at bo i et lokalt hjem i hovedstaden. Det var totalt genialt – en ægte win-win-situation. Jeg fik noget ud af det, og de fik noget ud af det.

Ingen politiske snubletråde
Som liberal mener jeg, at folk selv må bestemme, om de vil benytte sig af deleøkonomier som Airbnb, eller om de vil bo på hotel. Men kernen i det her er, at vi ikke skal lægge politiske snubletråde ud, der forhindrer deleøkonomi. Folk skal have frihed til at vælge, hvad de har lyst til, og vi politikere skal sikre, at der er de bedste rammer for netop det. Vi skal ikke have en lovgivning, der er så snæver, at vi ikke kan starte sådanne initiativer.

I Liberal Alliance hilser vi alle nye initiativer velkomne, som kan forbedre det enkelte menneskes liv. Vi vil ikke være dommere over, hvad der er godt eller skidt. Vi vil sikre, at det kan udbydes. Vi vil ikke politisk slukke for gode idéer.

Deleøkonomi er en ny måde at tænke på, og sådan har det altid været. Der kan ikke herske tvivl om, at et samfund bliver rigere på nye idéer. Og når idéer tager fat, så er det jo fordi folk gerne vil have dem.

Bedre livsvilkår 
Hvis man tager Airbnb og Uber, så er det fremragende eksempler på vellykket deleøkonomier. Med de tjenester giver man helt almindelige mennesker muligheden for at forbedre deres livsvilkår. Det er essensen i det, vi i Liberal Alliance og jeg gerne vil. Vi vil til hver en tid give folk de bedste rammer.

Den enlige mor kan med de her deleøkonomier få flere penge mellem hænderne. Så kan hun lige pludselig få mulighed for at tage på ferie, fordi hun kan leje sin egen bolig ud samtidig på Airbnb.

Den enlige far kunne inden lukningen af Uber bruge sin egen bil til at køre folk rundt og på den måde tjene ekstra penge, når han ikke havde børnene. Det kunne der blive en ekstra ferie ud af.

Gavner samfundet
Fra et samfundsmæssigt perspektiv, så gavner det også. Det skaber omsætning og vækst for samfundet, men det kan jo også gøre, at folk kan blive selvforsørgende.

Hvis man har været langt væk fra arbejdsmarkedet – eksempelvis på kontanthjælp i mange år – så er der meget lang vej tilbage til at få et job på 37 timer. Det er svært at se for sig.

Men netop med de her deleøkonomier har man rent faktisk mulighed for at komme tilbage på en måde, der passer den enkelte. Det er en mere fleksibel måde at arbejde på. Jeg tror, at vi skal vende os til et arbejdsmarkedet, der er mere fleksibelt – og se det som noget positivt.

Jeg kan kun se fordele omkring deleøkonomi. Det er en win-win situation. Liberal Alliance og jeg vil kæmpe for frihed til deleøkonomier. Det gavner den enkelte og ikke mindst vores samfund.

Forrige artikel Krifa: Vi skal fremtidssikre arbejdslysten Krifa: Vi skal fremtidssikre arbejdslysten Næste artikel Professor: Deleøkonomi har ofte intet at gøre med at dele Professor: Deleøkonomi har ofte intet at gøre med at dele
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.