Debat

Lederne: Mindre topskat, rengøring og barsel skal gøre flere kvinder til ledere

REPLIK: Akademikerne vil identificere kønsbarrierer på arbejdsmarkedet, men der findes allerede rigtig meget viden om barrierer for kvindelige ledere på arbejdsmarkedet. Det til trods har vi ikke knækket koden endnu, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris.

Et af løsningsforslagene fra Ledernes Hovedorganisation er at dele barselsdagpengene lige over mellem forældrene, så flere kvinder kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. 
Et af løsningsforslagene fra Ledernes Hovedorganisation er at dele barselsdagpengene lige over mellem forældrene, så flere kvinder kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bodil Nordestgaard Ismiris
Viceadministrerende direktør i Ledernes Hovedorganisation

Lars Qvistgaard og Akademikernes tålmodighed med ligestilling på ledelsesområdet er ved at løbe ud. Det kan vi i Ledernes Hovedorganisation godt forstå, for det er vores også!

Udviklingen går langsomt, og det er frustrerende at se på, at vi endnu ikke har knækket koden.

Derfor foreslog Lederne, efter lange overvejelser, 8. marts, at samfundet ligestiller mænd og kvinder i forældreskabet ved at dele retten til barselsdagpenge i forældreorloven lige over.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Undersøgelser peger nemlig på barnets fødsel, den relativt lange barselsorlov samt kvindernes ændrede adfærd efter orloven som væsentlige årsager til, at kvinderne sakker gevaldigt bagud på flere faktorer, som alle sammen mindsker chancerne for at blive leder og øger forskellen på mænd og kvinders løn.

12 måneders fravær er svært udgangspunkt
Vi synes selv, at denne ligestilling i de offentligt betalte barselsdagpenge er en rigtig god model, fordi den tager fat lige dér, hvor udfordringerne er, når vi taler kvinders karriere- og lønudvikling.

Undersøgelser peger på barnets fødsel, den relativt lange barselsorlov samt kvindernes ændrede adfærd efter orloven som væsentlige årsager til, at kvinderne sakker gevaldigt bagud på flere faktorer, som alle sammen mindsker chancerne for at blive leder.

Bodil Nordestgaard Ismiris
Viceadministrerende direktør i Ledernes Hovedorganisation

Det er svært at få en lederkarriere op at stå, hvis du ikke er til stede på arbejdspladsen.

På den anden side kan det også være en udfordring for kvindens leder at rekruttere hende til en lederpost, hvis hun ikke er på arbejdspladsen eller er på vej ud af døren og først kommer igen om 12 måneder.

Vi tror på, at vores forslag vil have større, bedre og mere langsigtet effekt end bureaukratiske regler og krav, som pålægger virksomheder og organisationer unødigt bureaukrati.

Mindre topskat kan give flere kvindelige leder
Men ligestillingen af barselsdagpengene mellem forældrene er langtfra vores eneste forslag til handling.

Vi har fremlagt en række andre konkrete forslag til politikerne, som kan fremme kvinders løn- og karriereudvikling.

Læs også

Kvinder arbejder i dag i gennemsnit mindre end mænd, blandt andet fordi kvinder oftere er på deltid.

Og en undersøgelse fra Det Økonomiske Råd i 2018 viste, at en sænkning af topskatten især vil få kvinder til at arbejde mere.

Vi foreslår derfor blandt andet at sænke topskatten eller forhøje topskattegrænsen, fordi det vil øge kvindernes arbejdstid og dermed deres muligheder for at gøre karriere og blive ledere.

Hjælp til huslige pligter
Det er også en barriere for kvinders karrierer, at de i dag bruger betydeligt mere tid på opgaver i hjemmet end mændene.

Derfor foreslår Ledernes Hovedorganisation at udvide Bolig-job-ordningen, så familierne kan få større skattefradrag til køb af hjælp i hjemmet.

Vi foreslår også, at udgifter til eksempelvis rengøring, tøjvask og børnepasning skal kunne være en del af ansattes bruttolønsordning efter aftale med deres virksomhed.

Vi ved allerede meget
Akademikerne vil i gang med et analysearbejde, som skal identificere kønsbarrierer af enhver slags på arbejdsmarkedet.

Det er altid godt med ny viden, men der findes allerede rigtig meget viden om, hvilke barrierer der kan være både generelt på arbejdsmarkedet og på de enkelte arbejdspladser for at fremme flere kvindelige ledere.

I Ledernes Hovedorganisation er vi gået direkte til anbefalingerne, og vi benytter enhver mulighed for at udbrede de gode virksomhedseksempler og rollemodeller til inspiration for vores medlemmer.

Men hvis Akademikerne i deres kommende analyse finder frem til ny viden og deraf nye anbefalinger, så bistår Ledernes Hovedorganisation naturligvis gerne med at brede det ud til vores over 125.000 medlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00