Debat

LO: Vi skal ikke have et ræs mod bunden

DEBAT: Der er rekordmange udenlandske arbejdstagere i Danmark i dag, så intet tyder på, at det er svært at få folk hertil med de nuværende regler, skriver Lizette Risgaard.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lizette Risgaard
Formand, LO

Regeringen og arbejdsgiverne ønsker – igen, igen - at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft. Men det giver ingen mening og løser slet ikke de udfordringer, vi står med!

I Danmark har vi nemlig ikke generel mangel på arbejdskraft.

Vi har over 100.000 registrerede ledige, og der er omkring 50.000 personer, som ikke er registrerede ledige, selv om de reelt er uden job og aktivt søger arbejde. Samtidig kan vi se frem til at blive flere på arbejdsmarkedet de kommende år. Faktisk op mod 120.000 flere frem mod 2025.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Arbejdsgiverne siger, de har svært ved at rekruttere den nødvendige kvalificerede arbejdskraft inden for visse faggrupper. Så bør vi da benytte de gode konjunkturer og den stærke danske økonomi til at få opkvalificeret ledige til de job, hvor der er brug for mere kompetente hænder.

I stedet vælger regeringen i sit nye flaskehalsudspil - hvor formålet ellers er at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft - at straffe de ledige økonomisk, blandt andet hvis de ledige ikke påtager sig et henvist job eller ikke kommer til en samtale.

Regeringens og arbejdsgivernes forslag og italesættelse handler i realiteten om at skaffe billig arbejdskraft og ikke kvalificeret arbejdskraft.

Lizette Risgaard
Formand, LO

Undskyld mig - det er en helt forkert medicin til at skaffe flere industriteknikere, elektrikere eller SOSU’er.  

Færre penge skaffer ikke specialister
Det giver heller ikke mening, at arbejdsgiverne og regeringen vil have sat beløbsgrænserne ned i beløbsordningen for udenlandsk arbejdskraft. Allerede i dag har virksomhederne gode muligheder for at hente udenlandske specialister til landet.

Der er faktisk rekordmange udenlandske arbejdstagere i Danmark i dag, så det tyder ikke på, at det er svært at få folk hertil med de nuværende regler.

Hvis virksomheden bare vil betale 35.000 kroner om måneden i løn, må de ansætte lige dem, de vil, fra hele verden. Det svarer til gennemsnitslønnen for metalarbejdere og elektrikere i Danmark.
Jeg har svært ved at se, at det beløb er for højt, når det er specialister, arbejdsgiverne skal tiltrække. Tror arbejdsgiverne og regeringen virkelig, at det bliver nemmere at lokke dem til Danmark ved at sænke kravet til, hvad de skal have i løn?

Selvfølgelig gør det ikke det! Det ville faktisk være mere naturligt at betale dem mere. 

Regeringens forslag handler om billig arbejdskraft
I Danmark skal vi ikke skubbe til et ræs mod bunden, hvad løn og arbejdsforhold angår. Vejen til kvalificeret arbejdskraft går gennem uddannelse og opkvalificering af de ledige.

Her har vi behov for at få ordninger som uddannelsesløftet, opkvalificeringsjob og jobrotation op i gear, så de ledige herhjemme kan matche jobåbningerne.

Regeringens og arbejdsgivernes forslag og italesættelse handler i realiteten om at skaffe billig arbejdskraft og ikke kvalificeret arbejdskraft. At piske de ledige mere og åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft giver til gengæld ikke mere kvalificeret arbejdskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00