Ny debat: Et retfærdigt kontanthjælpssystem

TEMADEBAT: Senest om et år skal en ydelseskommission komme med forslag til et nyt kontanthjælpssystem. I mellemtiden tager Altinget debatten om, hvordan vi skaber vi et retfærdigt system.

Den nye regering har sammen med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF indgået, at en kommission skal anvise en erstatning for kontanthjælpssystemet.
Den nye regering har sammen med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF indgået, at en kommission skal anvise en erstatning for kontanthjælpssystemet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Socialdemokratiet gik til valg på et opgør med kontanthjælpsloftet. Nu skal en ydelseskommission senest i slutningen af juni 2020 komme med forslag til et nyt kontanthjælpssystem.

Ifølge det fælles forståelsespapir, som den nye regering er indgået med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, skal kommissionen "anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet, således at det afskaffes, uden at det omvendt bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang".

Mens vi venter på nedsættelsen af ydelseskommissionen, har Altinget samlet en række centrale aktører til debat om indretningen af et nyt kontanthjælpssystem.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig til:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, fremgår det, at en ny regering vil:

  • bekæmpe børnefattigdom. Uanset børns baggrund og deres forældres situation skal det sikres, at alle børn i Danmark vokser op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.
  • bekæmpe fattigdom og derfor indføre en fattigdomsgrænse, så udviklingen kan følges. Blandt andet med henblik på at bekæmpe fattigdom nedsættes endvidere en ydelseskommission, som efter senest 12 måneder skal foreslå anbefalinger på ydelsesområdet.
  • Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger, ydes en målrettet hjælp til de berørte børnefamilier. Der afsættes 250 til 300 millioner kroner årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud, som indføres hurtigst muligt og målrettes børn fra 0 til 14 år i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.
  • Det midlertidige, kontante tilskud udløber, når et fremtidigt ydelsessystem træder i kraft. Såfremt midlerne udmøntes, således at børnetilskuddet udgør omkring 60 procent af den nuværende børne- og ungeydelse, vil det svare til, at en enlig mor med to børn på to og fire år vil modtage et skattefrit beløb på cirka 1.700 kroner om måneden. Tilskuddet skal udbetales på månedlig basis og træde i kraft hurtigst muligt. Finansieringen findes på udisponerede reserver på finansloven for 2019. Den nærmere udmøntning af tilskuddet aftales mellem partierne.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00