Offentlige overenskomster er næsten i mål: Det skal der ske nu

Når de sidste overenskomster er på plads i kommuner og regioner, skal forligsinstitutionen for første gang i 22 år samle dem alle i ét forslag, der skal til afstemning blandt medlemmerne af FH's fagforbund. Altinget har set nærmere på processen. 

De generelle forlig er nu landet mellem staten, kommunerne (billedet) og regionerne, ligesom de største aftaler med de enkelte forbund som sygeplejerskerne, HK'erne og lærerne også er på plads. Nu skal Forligsinstitutionen samle dem alle i ét forslag.
De generelle forlig er nu landet mellem staten, kommunerne (billedet) og regionerne, ligesom de største aftaler med de enkelte forbund som sygeplejerskerne, HK'erne og lærerne også er på plads. Nu skal Forligsinstitutionen samle dem alle i ét forslag.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Mens de sidste overenskomster i det offentlige i disse dage er ved at falde på plads mellem KL, Danske Regioner og fagforeningerne, forbereder parterne sig på at møde op i Forligsinstitutionen og binde dem alle sammen i én samlet aftale.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) accepterede nemlig som en del af efterårets trepartsaftale, at deres medlemsforbund for første gang siden 2002 skal lade forligsmand Lise-lotte Nilas kæde aftalerne sammen, så medlemmerne stemmer om én samlet aftale.

Det betyder, at de enkelte faggrupper som for eksempel sygeplejersker og lærere ikke har mulighed for at gå i konflikt, medmindre over halvdelen af alle medlemmerne på FH's område stemmer nej. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00