Radikale: Partier bag seniorpension kan ikke indgå forlig om differentieret pension i næste valgperiode

TIDLIG TILBAGETRÆKNING: Hverken Dansk Folkeparti, Radikale eller regeringspartierne vil kunne deltage i en aftale om differentieret pensionsalder, hvis ikke velfærdsforliget opsiges før et valg. Det oplyser Radikale på vej ind til de afsluttende forhandlinger om ny seniorpension. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Meget tyder på, at Socialdemokratiet vil få meget svært ved at levere på valgløftet om en særlig ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte i næste valgperiode.

I hvert fald vil en politisk aftale om differentieret pensionalder hverken få opbakning fra Radikale, Dansk Folkeparti eller nogen af de nuværende regeringspartier.

Det oplyser den radikale beskæftigelsesordfører, Rasmus Helveg Petersen, på vej ind til de afsluttende forhandlinger om en ny seniorpension.

"Vi definerer alle sammen velfærdsforliget, sådan at det vil være forligsbrud at indgå aftale om differentieret pensionsalder. Og det vil jo sige, at forliget skal opsiges før et folketingsvalg, hvis man skal lave noget på differentieret pensionsalder. Det vil sige, at man ikke vil kunne lave noget på differentieret pension i næste folketingsperiode, uden at alle er enige. Det er vi helt enige om," siger han.

Låser socialdemokrater
Før påske blev Socialdemokratiet smidt ud af forhandlingerne, ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fordi de trods gentagne opfordringer ikke ville konkretisere, hvem der skal have mulighed for at gå tidligere på pension, og hvem der ikke skal.

De øvrige partier mener ikke, at socialdemokraternes forslag vil kunne gennemføres uden først at opsige velfærdsforliget fra 2006, som er den politiske aftale, som regulerer den gradvis optrapning af pensionsalderen.

Vil det så sige, at I låser socialdemokraterne, på den måde at de ikke i næste valgperiode vil kunne lave en aftale om differentieret pensionsalder med deltagelse af hverken jer, Dansk Folkeparti eller regeringspartierne?

"De vil i så fald skulle overtale os alle sammen. Og de tal, vi foreløbig har set på, mens socialdemokraterne stadig deltog i forhandlingerne, viste, at det ikke ville kunne lade sig gøre at lave en differentieret pensionsalder, uden at det både bliver meget dyrt og ret uretfærdigt," siger Rasmus Helveg Petersen.

Den politiske aftale om en ny seniorpension præsenteres på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet klokken 15.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00