S og R om pension: R mangler sans for folks bekymring, og S ødsler med penge

INTERVIEW: Debatten om tidligere pension trækker et klassisk skel mellem Socialdemokratiet og Radikale. Her forklarer Benny Engelbrecht (S) og Martin Lidegaard (R), hvorfor deres eget partis forslag til at hjælpe de nedslidte er den rigtige vej.

S vil give danskere med et vist antal år på arbejdsmarkedet ret til tidligere pension, men R vil fokusere på dem, der er dokumenteret nedslidte.
S vil give danskere med et vist antal år på arbejdsmarkedet ret til tidligere pension, men R vil fokusere på dem, der er dokumenteret nedslidte.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Usolidarisk, urealistisk eller uden fornemmelse for almindelige danskeres bekymringer. De tidligere regeringsmakkere i Socialdemokratiet og Radikale går hårdt til hinandens udspil i debatten om, hvordan man kan hjælpe flere nedslidte til at gå tidligere på pension.

Vi skal give folk den ro i maven, at de ved, at de (...) kan gå tidligt fra, hvis det bliver nødvendigt. Det er en sikret ret, man har, uanset om man er nedslidt eller ej. For det er meget, meget vanskeligt at definere, om man er nedslidt. 

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

Se de konkrete forslag i boksen til højre.

Vi mener, at alle, der er nedslidte, skal have muligheden for at gå tidligere fra, og de skal have en bedre mulighed end i dag. Og hvis man mener det alvorligt, er man også nødt til at finansiere det.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører

Da Mette Frederiksen 22. januar på et pressemøde foreslog, at de, der debuterer tidligst på arbejdsmarkedet, skal have en ny ret til at gå tidligere på folkepension, søsatte hun også det, der ser ud til at blive et af de store valgtemaer.

Dokumentation

Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionalder bygger på syv principper:

1. Det er til dem, der er mest nedslidte.

2. Det er til dem, der har arbejdet i længst tid.

3. Det skal baseres på objektive kriterier.

4. Adgangen til den tidlige folkepension skal være lige for både mænd og kvinder. Derfor vil perioder med barsel eller deltid ikke have betydning for ordningen.

5. Der skal stadig være mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension, selvom man ikke direkte er omfattet af rettighederne, hvis man er nedslidt på andre måder.

6. Det nye pensionssystem skal varsles i god tid og være simpelt og overskueligt.

7. Der bliver afsat tre milliarder kroner årligt til ordningen.

Finansiering: S vil lægge højere skat på blandt andet høje aktieindkomster og på den finansielle sektor.

Radikales forslag

Radikales forslag går ud på, at de mest nedslidte uanset branche og antal år på arbejdsmarkedet skal kunne få en såkaldt seniorpension.

Den skal erstatte den seniorførtidspension, som findes i dag, men som ifølge Radikale er for svær at få.

For at få den nye tidlige pension skal man have en sundhedsfaglig erklæring om, at man er for nedslidt til at arbejde. Men man skal ikke i arbejdsprøvning.

Ordningen skal gælde for cirka 1.000 personer om året.

Radikale afsætter to milliarder kroner om året til ordningen.

Finansiering: Den generelle pensionsalder hæves med et halvt
år fra 2025 – fra 67 til 67,5 år – så folk født i 1958 eller derefter skal blive seks måneder længere på arbejdsmarkedet.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00