S: Venstres politik slår ud på bureaukratibarometret

DEBAT: Med Venstre i spidsen er der inden for de seneste to år sket en yderligere bureaukratisering af beskæftigelsesområdet. Det skriver beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen.

Af Leif Lahn Jensen (S)
Beskæftigelsesordfører

Det er sommertid og tid til status. Vi har nu haft to år, hvor Venstre har siddet på beskæftigelsesministerposten. To år præget af forringelser for de arbejdsløse og de udsatte, udskudte planer og en bunke nye regler.

Nu tænker du nok, at der kommer en lang svada om, hvor asocial og uretfærdig den blå politik har været, og om hvad der venter af nye uhyrligheder til efteråret, når der skal finansieres topskattelettelser til de rige.

Men her må jeg skuffe læseren. Det her indlæg handler om, hvordan beskæftigelsesområdet de sidste to år er blevet bureaukratiseret endnu mere med Venstre i spidsen.

Regeljunglen har vokset sig større
Der er mange måder til at opgøre, hvor mange nye regler en minister er kommet med. Det mest oplagte sted at starte, er at kigge på antallet lovforslag, som er fremsat og vedtaget i Folketinget.

Siden 3. juli 2015 og frem til i dag har Venstre-ministrene Jørn Neergaard Larsen og Troels Lund Poulsen tilsammen fremsat og fået vedtaget 30 lovforslag. Det betyder nye regler. Og ikke så få, skulle jeg hilse og sige.

Tag bare de nye regler for dagpenge og kontanthjælpsloftet. En opgørelse fra Min A-kasse viser, at de nye dagpengeregler har forøget antallet af regler på dagpengeområde med over 20 procent. Kontanthjælpsloftet består i sig selv af 23 forskellige lofter for de forskellige typer af kontanthjælpsmodtagere.

De fakta taler vist for sig selv. Jeg tager naturligvis mit medansvar for de nye dagpengeregler. Kontanthjælpsloftet må de selv rode med i blå blok.

Historien gentager sig
Nu har Troels Lund Poulsen så lavet en hjemmeside med overskriften: Hjælp os med at rydde op i regeljunglen. På hjemmesiden skiver han: ”Regeringen vil rydde op i regeljunglen i beskæftigelsesindsatsen. Vil du hjælpe? Så kom med dit forslag her på siden. Alle kan byde ind. Fristen er den 1. juli 2017. Lad os sammen rydde op i regeljunglen.”

Det er prisværdigt, at Troels Lund Poulsen nu vil rydde op i regeljunglen. Men det havde vel været nemmere ikke at give regeljunglen vokseværk i første omgang. Så havde der ikke været behov for at rydde op nu.

Samtidig er der noget deja-vu over det. Fra 2010 til 2011 lavede den daværende beskæftigelsesminister, Inger Søjberg, en tilsvarende afbureaukratiseringsøvelse med overskriften ”Væk med bøvlet”. Hun havde sjovt nok også en hjemmeside, og afbureaukratiseringsøvelsen kom sjovt nok også efter en periode med mange nye regler.

Behov for at tænke nyt og for hele tiden at have fokus på bureaukratiet
Mit ærinde med dette indlæg er ikke at pege fingre ad nogle bestemte ministre eller partier. Man kan helt sikkert gå tilbage i tiden og finde et hav af eksempler på både røde og blå regeringer, som har indført en masse nye regler. Vi har alle sammen på tværs af Folketingets partier et ansvar for, at vi i dag står med en regeljungle.

Mit ærinde med dette indlæg er at sætte spotlys på, at bureaukrati er som madpakker. Det er noget, der kommer med i tasken hver eneste dag, og noget som hører hverdagen til. Afbureaukratisering er derimod som champagne. Det er noget, som popper op til fester og som bruges, når der skal holdes skåltaler.

Derfor er min opfordring til alle medlemmer af Folketinget: Lad os sammen tænke nyt og holde hinanden op på, at det er i hverdagen, at vi skal holde regeljunglen nede og i skåltalerne, at vi skal stå på mål for hverdagens bedrifter.

Forrige artikel Fagforening: Tid til at ændre uretfærdig og ulovlig ferielov Fagforening: Tid til at ændre uretfærdig og ulovlig ferielov Næste artikel LA: Kontanthjælpsloftet som løftestang LA: Kontanthjælpsloftet som løftestang
DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget mere fleksibelt for at fremme grønne investeringer hos boligejerne og fastholde arbejdspladser i byggebranchen. Regeringen nægter at tage stilling før finanslovsforhandlingerne.