SF: De borgerlige glemmer dem, der ikke selv kan spare op til pensionen

DEBAT: Regeringen forsøger med den nye skatteaftale at gøre op med samspilsproblemet. Men de borgerlige glemmer at finde en ordentlig løsning til dem, der ikke selv kan spare op til pension, skriver Kirsten Normann Andersen (SF).

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Ældreordfører

Ville du være tryg ved at skulle nøjes med en folkepension, når du ikke kan arbejde mere?

Sådan er udsigten i store træk for mange personer på dagpenge, kontanthjælp eller førtidspension. Og også for en del, som er i arbejde. Det gælder især folk, der har vikarjobs eller korttidsansættelser.

De mennesker skal vi huske, når vi politikere forsøger at løse samspilsproblemer, som jo betyder, at det i nogle tilfælde ikke kan betale sig at spare op til pension, fordi pensionisten så får mindre i folkepension.

Regeringen har lavet en skatteaftale med Dansk Folkeparti, hvor den forsøger at gøre op med samspilsproblemet. Men de borgerlige glemmer desværre at finde en ordentlig løsning til dem, der ikke lige kan spare op til pension selv.

Deres bud på en løsning er ikke overraskende, at mennesker på offentlige ydelser, som ikke har sparet op til pension, skal tvinges til selv at spare op.

Men vi mangler at se et bud på, hvordan det skal hænge sammen, når de mennesker, det handler om, i forvejen klarer sig på en lav offentlig ydelse. Det er ikke nemt for dem også at sætte penge til side.

Skab et incitament til at spare op
Her synes jeg, man fra statens side skulle spæde til, så man samtidig giver dem, der har mindst, et ekstra incitament til at spare op.

Regeringen og Dansk Folkepartis bud på en løsning på samspilsproblemet er langt fra perfekt. Forslaget giver en markant skattelettelse til topskatteydere, som ofte indbetaler til pension i forvejen, og som ikke har noget samspilsproblem, fordi de har et højere fradrag.

Samtidig har regeringen og DF lavet en meget kompliceret konstruktion, som kan være svær at gennemskue. Det havde været mere elegant, lettere og mere målrettet at give højere fradrag på pensionsindbetalinger fra ikke-topskatteydere. På den måde kunne man for de samme penge komme tættere på en løsning af samspilsproblemet.

Ikke alle har mulighed
Det er bekymrende, at der er så stor forskel på, hvor meget vi kan spare op til den dag, vi stopper på arbejdsmarkedet.

Selvfølgelig skal vi indrette os, så det kan betale sig for alle at spare op frem for at spekulere i, at de så risikerer at få mindre i folkepension. Det giver mening for både den enkelte og for fællesskabet.

Men vi skal samtidig rette op på den sociale skævhed, som opstår, fordi det ikke er alle, der reelt har mulighed for at sætte penge til side til deres pension.

Forrige artikel Akademikerne: Mangel på arbejdskraft kan løses med andet end udlændinge Akademikerne: Mangel på arbejdskraft kan løses med andet end udlændinge Næste artikel V-borgmester: Hjælp alle ledige – uanset om de kan arbejde eller ej V-borgmester: Hjælp alle ledige – uanset om de kan arbejde eller ej