Debat

Venstre: Vi kan godt rumme sygdom på arbejdsmarkedet

DEBAT: Det at være i behandling for en lidelse betyder ikke, at ens karriere skal sættes på standby. Der findes en vej ind på arbejdsmarkedet, men det kræver indsatser på tværs af sektorer, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Christine Dal (V).

Vi skal arbejde sammen om at hjælpe dem, der har brug for koordineret eller integreret indsats for at finde deres plads i livet, mener Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Christine Dal (V).
Vi skal arbejde sammen om at hjælpe dem, der har brug for koordineret eller integreret indsats for at finde deres plads i livet, mener Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Christine Dal (V).Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Christine Dal (V)
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester, København og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Mennesker, der både kæmper med sygdom og ledighed, har i årevis mødt et system med to aktører, der har set i hver sin retning. Men der er heldigvis ved at ske noget.

I hovedstaden formår vi i stigende grad at hjælpe sygdomsramte med at finde et job eller uddannelse, der passer og tager hensyn til dem og tænker beskæftigelsesindsatsen sammen med det sundhedsfaglige.

En af de mange, som Københavns Kommune og Region Hovedstaden har hjulpet ved at arbejde tæt sammen, er Victor Rentsch.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Han kæmpede i tre år med skizotypi og kunne ikke komme til at forfølge sin drøm om at blive journalist. Det ændrede sig heldigvis, da han blev en del af programmet IPS, som er målrettet dem, der er i behandling i distriktspsykiatrien for skizofreni eller en bipolar lidelse. Efter et individuelt behandlings- og jobforløb er han i dag startet på en journalistuddannelse. 

Arbejde på tværs af sektorer
Victors historie kan synes som en dråbe i havet. Men for os er det en understregning af, at vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe flest muligt hen imod den personlige frihed, det giver at have et arbejde, der passer til en som menneske. Ligesom vi skal kæmpe for den livsglæde, det giver at være en del af det sociale liv, som følger med på en arbejdsplads.

I hovedstaden formår vi i stigende grad at hjælpe sygdomsramte med at finde et job eller uddannelse, der passer og tager hensyn til dem og tænker beskæftigelsesindsatsen sammen med det sundhedsfaglige.  

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Christine Dal (V)
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester, København og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

Mange steder i landet glemmer kommunen og regionen ofte at snakke sammen. Det vil sige, at man i praksis forsøger at hjælpe fra hvert sit faglige udgangspunkt uden at tænke over, at der er meget at vinde ved at tænke sygdom og jobsituation tæt sammen. 

Når eksempelvis en ung kvinde, som kæmper med angst og depressioner, kan komme tidligt i gang med en kombineret behandling- og beskæftigelsesindsats, så er det med til at mindske hendes bekymringer, som ellers kunne have forværret hendes sygdom.

Succeshistorien opstår, når indsatser går hånd i hånd. Når vi accepterer, at det at være i behandling for en lidelse ikke er ensbetydende med, at ens karriere og ambitioner skal sættes på standby. Og når imødekommende virksomheder løfter opgaven med at være åbne over for mennesker, der har andre udfordringer end de fleste andre.

Hovedstaden går forrest
Alle kommuner og regioner skal være mere end velkomne til at slå en tur forbi hovedstaden og se, hvordan vi arbejder sammen om at hjælpe dem, der har brug for en koordineret støtte eller integreret indsats for at finde deres plads i livet.

Ud over IPS, har vi programmet IBBIS, der er målrettet borgere med lettere angst, depression, stress eller personlighedsforstyrrelse, og vi har Connect for borgere, som er i behandling på Psykoterapeutisk Klinik.

Det er alt sammen ordninger, som vi ved kan være med til at gøre op med den misforståede tilgang, der tidligere eksisterede på arbejdsmarkedet: At sygdom og arbejde ikke kan fungere sammen.

Det kan det for mennesker som Victor og tusindvis af andre. Det kræver bare vilje og samarbejde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00