Analyse: Grønt lys til lufthavne kan betyde Kielsen-exit

ANALYSE: Det grønlandske parlament vedtager torsdag sandsynligvis det omdiskuterede lufthavnsprojekt, der er Grønlands største offentlige investering nogensinde. Herefter kan landsstyreformand Kim Kielsen meget vel tænkes at træde tilbage, ligesom et valg spøger i kulissen.

Et snævert flertal i det grønlandske parlament, Inatsisartut, træffer i morgen med stor sandsynlighed en beslutning, som får kolossal betydning for Grønland i mange år fremover. På dagsordenen i Inatsisartut er nemlig tredje behandling og endelig vedtagelse af den såkaldte lufthavnspakke, der handler om at udvide lufthavnene i Nuuk og Ilulissat samt anlægge en helt ny lufthavn i Qaqortoq.

Med en samlet prislap på 3,7 milliarder kroner er der tale om den største offentlige investering i Grønlands historie, som da også har været genstand for adskillige års til tider ophedet debat.

Tilhængerne har slået på, at med lufthavnspakken bliver det muligt at flyve direkte til Nuuk og Ilulissat fra Europa og USA, hvilket vil gøre det nemmere at lokke turister til. Modstanderne mener til gengæld, at prognoserne for, hvor meget trafik og hvor mange turistindtægter de udvidede lufthavne vil generere, er stærkt overdrevne. I midten står en række partier, der i princippet gerne så lufthavnene udvidet, men som efterlyser grundigere analyser og undersøgelser, inden man kaster Grønland ud i et anlægsprojekt af denne kaliber.

Login