Debat

DF: Rigsfællesskabet bør fylde mere i vores uddannelsessystem

Det er vigtigt, at vi investerer i vores fælles arv, så vi kan styrke sammenholdet på tværs af de geografiske skel. Det må ikke være sådan, at kultur fra Grønland og Færøerne bliver set som noget eksotisk og fremmed for mange i Danmark, skriver Mikkel Bjørn (DF).

Styrkelsen af kendskabet til kunst og kultur i rigsfællesskabet bør først og fremmest ske gennem uddannelse og undervisning, skriver Mikkel Bjørn (DF).
Styrkelsen af kendskabet til kunst og kultur i rigsfællesskabet bør først og fremmest ske gennem uddannelse og undervisning, skriver Mikkel Bjørn (DF).Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mikkel Bjørn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har altid haft et nært forhold til Grønland og Færøerne. Som en del af rigsfællesskabet har vi et ansvar for at opretholde disse territoriers suverænitet og sikre deres velstand og udvikling.

Men vigtigheden af dette forhold går ud over blot geopolitiske og økonomiske hensyn – For rigsfællesskabet er også en vigtig del af vores fælles nationale identitet.

Temadebat

Hvordan fremmer vi kunst og kultur i rigsfællesskabet?

Grønland og Færøerne er arnested for mange kunstnere og kreative sjæle inden for mange genrer.    

Men er kendskabet til vores fælles kunst og kultur i rigsfællesskabet tilstrækkeligt udbredt? Og hvordan fremmer og understøtter vi udviklingen, udbredelsen og kendskabet til al den kunst og kultur rigsfællesskabet besidder?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører, fagpersoner og politikere vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected] eller [email protected].

Grønland og Færøerne har hver deres unikke kultur og historie, men de er stadig en del af det danske rigsfællesskab. Denne fællesskabsfølelse er noget, som vi bør værne om og styrke. Det er en påmindelse om, at vi trods vores forskelligheder er en del af noget større, og at vi deler et fælles ansvar.

Vores fælles historie har skabt fundamentet for et tæt og konstruktivt samarbejde, der er gensidigt givende for alle parter – og derfor er det vigtigt, at der også fremadrettet eksisterer en fælles forståelse af det, der binder os sammen og skaber tillid på tværs af Atlanten. 

Bindelimen på tværs af geografiske skel

Rigsfællesskabet er en vigtig del af Danmarks nationale identitet og historie. Vores samarbejde med Færøerne og Grønland har været med til at forme os som folk og nation.

Mister vi forbindelsen til vores fælles historie, mister vi også forståelsen for vores fælles grundlag og værdier

Mikkel Bjørn (DF)
MF

Derfor er det vigtigt, at vi som samfund gør en større indsats for at fremme og understøtte udviklingen, udbredelsen og kendskabet til den historie, kunst og kultur, som rigsfællesskabet besidder.

Uden en solid og velfunderet forståelse af historien, både dens erfaringspotentiale og dens uperfekthed, kan det let ende i mistillid, misforståelser og konflikter. Mister vi forbindelsen til vores fælles historie, mister vi også forståelsen for vores fælles grundlag og værdier.

Kunst, litteratur og historie er således vitale kilder til dannelse og selvforståelse. De er centrale byggesten i vores demokrati og bindelimen på tværs af geografiske og sociale skel.

Rigsfællesskab på skoleskemaet

Derfor er det vigtigt, at vi værner om og investerer i denne arv, så vi kan styrke sammenholdet og fællesskabet på tværs af de kulturelle og geografiske skel.

Det må ikke være sådan, at kultur fra Grønland og Færøerne bliver set som noget eksotisk og fremmed for mange i Danmark. Ligesom det er en udfordring, hvis dansk kultur bliver opfattet som noget ufamiliært – eller måske ligefrem uvelkomment – i Grønland og på Færøerne.

Læs også

Styrkelsen af kendskabet til kunst og kultur i rigsfællesskabet bør først og fremmest ske gennem uddannelse og undervisning. Vi kan arbejde på at integrere rigsfællesskabs-undervisning i vores uddannelsessystemer og inkludere undervisning om kunst og kultur fra både Danmark, Grønland og Færøerne i undervisningen på skoler og universiteter i hele rigsfællesskabet.

Dette vil hjælpe med at uddanne en ny generation af mennesker, der er bevidste om vores fælles historie og kultur, og som kan bidrage til dens udbredelse og udvikling.

Rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne er en enestående og vigtig konstruktion, som skal værnes om og udvikles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

0:000:00