FE: Fortsat grund til at holde øje med Kina i Grønland

OPMÆRKSOM: Kinesiske virksomheder har tætte bånd til den kinesiske stat og går gerne ind i grønlandske projekter, som først bliver rentable på lang sigt, påpeger Forsvarets Efterretningstjeneste.

Andreas Krog

De fik ikke lov til at investere i udbygningen af Grønlands lufthavne for i alt 3,7 milliarder kroner. De fik heller ikke lov til at købe en nedlagt militærbase i Sydgrønland. Alligevel er der stadig grund til at være på vagt over for Kinas og kinesiske virksomheders og investorers interesse for Grønland, lyder meldingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i sin netop offentliggjorte årsrapport for 2017 og 2018.

En privat kinesisk virksomhed eller investor kan nemlig sagtens være tæt forbundet med den kinesiske stat og i større eller mindre omfang agere på vegne af den kinesiske stat eller pleje den kinesiske stats interesser, påpeger efterretningstjenesten

"Som følge af tætte forbindelser mellem kinesiske virksomheder og det politiske system i Kina, er der særlige risici forbundet med omfattende kinesiske investeringer i Grønland. Det skyldes den indvirkning, som større investeringer vil have på et samfund af Grønlands størrelse. Hertil kommer, at risikoen for politisk indblanding og pression øges, når det drejer sig om investeringer i strategiske ressourcer,” pointerer FE. 

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00