Forsigtig corona-oplukning på Færøerne

ÅBNING: Færøerne går mandag i gang med gradvist at genåbne samfundet efter at have massetestet befolkningen for coronavirus og ikke have fundet nye smittede i en uge.

Foto: Olavur Frederiksen / Visit Faroe Islands
Andreas Krog

På ryggen af en hel uge uden nye tilfælde af coronasmittede gør Færøerne klar til at foretage en gradvis genåbning af samfundet i stil med den danske genåbning.

Mens det i Danmark er elever fra 0. til 5. klasse, som skal tilbage i skole, så nøjes man på Færøerne i første omgang med at sende eleverne fra 0. til 3. klasse tilbage i skolerne på mandag. Det samme skal de færøske vuggestue- og børnehavebørn. 

Lukke klokken 22
Det er dog langtfra alt, som genåbnes på Færøerne. Alle offentligt ansatte opfordres fortsat til at arbejde hjemme så meget som muligt. På Færøernes tre hospitaler vil der fortsat være særlige restriktioner, og alle ikke-akutte behandlinger er udskudt.

Sportsbegivenheder kan først genoptages 9. maj uden tilskuere, og der vil fortsat være begrænsninger på, hvor mange passagerer de færøske færger og busser kan medtage. Kirker og andre religiøse organisationer opfordres til ikke at holde arrangementer med mere end 10 deltagere, ligesom barer, natklubber og restauranter opfordres til at lukke klokken 22.

Rejser til og fra Færøerne er fortsat underlagt begrænsninger.

11 procent af befolkningen
Sidste gang en færing blev erklæret smittet med coronavirus var 6. april. Siden da er 668 personer blevet testet. Alle sammen negative.

I den seneste knap halvanden måned har de færøske sundhedsmyndigheder testet i alt 5.602 personer, hvilket svarer til knap 11 procent af befolkningen. Det ville svare til, at de danske myndigheder havde testet omkring 600.000 danskere.

184 personer er blevet testet positive for smitte med coronavirus på Færøerne. Heraf er 63 nu blevet raske. Ingen af de tilbageværende 21 syge er hospitalsindlagt, og antallet af færinger i karantæne er nede på 102.

I Grønland er man også begyndt at se på en gradvis genåbning af samfundet, som især har berørt hovedstaden Nuuk, hvor skolerne i øjeblikket er lukket. Præcis hvornår og hvordan genåbningen igangsættes, er endnu ikke besluttet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00