Grønland betaler høj pris for olieforbud

OMKOSTNINGER: Et forbud mod skibes brug af tung bunkerolie i Arktis forventes vedtaget i næste uge og vil gradvist blive indført i de kommende ni år. Forbuddet kommer dog med en stor pris for det grønlandske samfund.

Den almindelige grønlænder, den grønlandske landskasse og Grønlands erhvervsliv vil i de kommende år gradvist blive hårdt ramt på pengepungen, som en konsekvens af at FN's internationale maritime organisation IMO onsdag i næste uge forventes at vedtage et forbud mod skibes brug af tung bunkerolie i de arktiske farvande.

Det fremgår af et notat, som miljøminister Lea Wermelin og fødevareminister Mogens Jensen har sendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg samt Grønlandsudvalg.

Forbuddet indføres gradvist over de næste knap ni år. Regeringen har ikke noget præcist bud på, hvad omkostningerne vil være for Grønland i 2029, når forbuddet er fuldt indført. Men regeringen vurderer, at forbuddet ville medføre negative samfundsøkonomiske konsekvenser i Grønland for omkring 36 millioner kroner, hvis forbuddet blev indført fuldt ud i 2020.

Login