Havis tæt på minimumsrekord i 2019

KLIMA: Den arktiske havis havde sidste år den næstmindste udbredelse i 40 år. Isen bliver desuden tyndere og yngre.

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog
Fakta
Sådan måles havis
– Forskerne opgør havisens udbredelse i km2 for hver måned.

– Havis har en fast cyklus i løbet af året, hvor den fryser sig større i løbet af vinteren og smelter hen over sommeren. For at få et indtryk af isens størrelse over et helt år samlet set, er der her blevet kigget på, hvor stor isen har været i gennemsnit om måneden over et år.

– I denne sammenhæng er fokus på havisudbredelsen i km2. En anden måde at opgøre størrelsen af is på, er at kigge på volumen, hvor man også tager højde for, hvor tyk isen er.

Kilde: DMI

De sidste fire år har været de år med mindst udbredelse af havis i Arktis, siden målingerne startede i 1979. 2019 kommer ind som nummer to på listen over år med mindst udbredelse af havis med en årsgennemsnitslig isudbredelse på 10,55 millioner kvadratkilometer. Det er kun 21.000 kvadratkilometer fra 2016 på førstepladsen.

"Klimaforandringerne presser den arktiske havis. At de seneste år topper listen, kommer ikke som en overraskelse. Data viser tydeligt, at havisen er på en støt krympekurs," forklarer Gorm Dybkjær, havisforsker ved DMI.

Den arktiske havisudbredelse startede året lige omkring the new normal, svarende nogenlunde til gennemsnitsudbredelsen i januar for de sidste 13-15 år.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00